Odrazu som tretí rodič, čo mám robiť?

Odrazu som tretí rodič,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-16 12:00:00 |

Zobrala som si rozvedeného muža s dvomi malými deťmi. Tie síce žijú s matkou, ale každý druhý víkend trávia s nami, chodíme spolu na dovolenky.

Už to trvá pár mesiacov a ja si stále neviem nájsť k manželovým deťom cestu. Chcem im byť dobrou „macochou“, ale celkom sa mi to nedarí. Existuje nejaký recept na to, ako byť milujúcim a milovaným tretím rodičom?

Odpovedá psychiatrička MUDr. Lucia Vašková

Predovšetkým si treba uvedomiť, že nový partner nie je a nikdy nebude rodičom  partnerových detí z predchádzajúceho vzťahu. Ak sa budete do tejto úlohy pasovať, vzťah s deťmi nebude nikdy fungovať. Tento vzťah má úplne iný rozmer ako vzťah s vlastnými deťmi. Preto tento vzťah treba budovať ako vzťah s cudzím človekom – postupne, krok za krokom. Dajte čas sebe, ale aj manželovým deťom, rešpektujte ich. Zodpovedný za výchovu je však výlučne biologický rodič a je na ňom, aby svojim deťom vysvetlil, že jeho nová partnerka je preňho dôležitá, aby vysvetlil, prečo sa s ich mamou rozišiel a odsťahoval sa. Ak bude naozaj úprimný, deti to určite pochopia. Pozor však na to, aby rozprával naozaj od srdca, lebo deti majú špeciálne tykadielka na lož a neúprimnosť. Deťom tiež treba vysvetliť, aké nové pravidlá budú platiť v novej domácnosti a nechať im čas, aby si na ne zvykli.

Treba byť pripravený na to, že deti z vás spočiatku nebudú nadšené, tak sa cez túto úvodnú nechuť musíte prehrýzť a postupne v nich budovať dôveru. Rozhodne sa netlačte do toho, že sa všetci hneď musíte mať radi, že víkendový program budete vymýšľať len taký, aby sa páčil deťom. Vyčerpá vás to a najmä, nie je to reálne.

Priznajte si aj, že sú chvíle, kedy vám manželove deti lezú na nervy, že sa vám zdajú rozmaznané, že ich niekedy fakt nemáte rada. Priznajte to sebe, ale aj manželovi, lebo len vtedy sa s tým dá niečo robiť a vybudovať vzťah, s akým budete spokojní všetci.

A ak budete mať pocit, že manželove deti nezvládate, spomeňte si, že ste od začiatku vedeli, že váš manžel má deti, že k nemu jednoducho patria a keďže ste sa rozhodli preňho, rozhodli ste sa aj pre jeho deti a musíte sa naučiť s nimi fungovať.                

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia