10 chýb rodičov po rozvode, ktorými ničia život detí

10 chýb rodičov po
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-12 13:30:00 |

Neexistuje krajina, v ktorej by manželstvá nekončili rozvodom. Dokonca existuje Guinessov rekord pre najvyššiu mieru rozvodovosti. A patrí Maldivám. Nejde však o to...

Rozvod je vo svojej podstate vždy smutný, aj keď niekedy sa rozvádzajúci manželia tvária, že ten ich sa udial v kamarátskom duchu. Koniec koncov, rozvod je koniec lásky, snov o spoločnom živote, nádejí a hlavnú úlohu hrá stres z budúcnosti a trauma tak u samotných manželov, ako aj ich detí. Počas tohto obdobia sú deti veľmi zraniteľné, preto by sa rodičia mali čo najviac snažiť vyhnúť sa chybám, ktoré by im mohli ešte viac uškodiť. Samozrejme, nerobia ich naschvál, no niekedy môžu zabudnúť, že ratolesti potrebujú čo najväčšiu pomoc a podporu. Dospelí by nemali zabúdať, že pre rozvod sa rozhodli oni, a nie deti. Ktoré sú najčastejšie a zároveň najväčšie chyby, ktorých sa dopúšťajú?

1. Dieťa vnímajú ako dospelého  

V prvom rade, dieťa nie je dospelý. Nemusí úplne alebo ani vôbec pochopiť dôvod rozvodu, vaše emócie alebo vaše pocity. Za ne zodpovedáte vy a vašou úlohou je poskytnúť deťom pocit bezpečia a istoty, že všetko bude v poriadku, aj keď momentálne aj vy prechádzate ťažkým životným obdobím. Nie je potrebné hovoriť s dieťaťom o všetkom. O starosti sa podeľte s priateľmi, rodinou alebo odborníkom. Nevťahujte dieťa do vašich problémov.

2. Nútia dieťa, aby si vybralo

Nenúťte dieťa, aby si vyberalo medzi rodičmi. Týka sa to miesta, kde chce bývať, ako aj otázky, s kým chce bývať. Dieťa sa cíti, akoby jedného z vás zrádzalo a výberom jedného ublíži druhému. Toto nie je voči nemu fér. Pri rozhodovaní si môžete názor dieťaťa vypočuť, v žiadnom prípade však nenaliehajte, aby sa rozhodlo. To je v rukách vás dvoch dospelých alebo súdu.

3. Snažia sa byť obľúbenejším rodičom

V snahe vyzerať lepšie ako váš partner v očiach dieťaťa mu môžete ublížiť. Dovolením všetkého, čo druhý rodič nedovoľuje, porušujete jeho disciplínu. Dieťa si začne postupne robiť čo chce, bez toho, aby vás rešpektovalo. Môže to nepriaznivo ovplyvniť osobnosť dieťaťa a spôsobiť, že bude konať rozmaznane. Vždy by ste sa s partnerom mali dohodnúť na tom, ktoré zásady výchovy budete dodržiavať. Disciplína a hranice by mali byť prítomné aj napriek bolestivej skúsenosti z rozvodu. Platí to aj pre to, čo robíte pre svoje dieťa. Nie je potrebné zdôrazňovať, že ste toho urobili viac ako ten druhý.

4. Vyvolávajú u dieťaťa pocit viny

Deti majú tendenciu obviňovať sa z rozvodu rodičov. Dieťa prežíva stres, jeho známy svet sa úplne mení. A najhoršie, čo sa mu môže pri rozvode rodičov stať, je nechať ho žiť s pocitom, že je na vine. Preto je dôležité dieťaťu vysvetliť, že na vzniknutej situácii nenesie žiadnu vinu. Nemalo by si myslieť, že nesplnilo očakávania svojich rodičov a prispelo k rozvodu.

5. Rodičia obviňujú z rozvodu seba

Vysvetlite dieťaťu, že rozvod nie je vaša vina. V živote sa vyskytnú nepríjemné chvíle a veci nedopadnú tak, ako by sme si želali. Rozvod je jednou z týchto neplánovaných bolestivých udalostí. Ak na seba zoberiete všetku vinu, môže to mať na dieťa škodlivé účinky. Zvykne si na myšlienku, že vy ste spôsobili rozvod, časom vás začne viniť zo všetkého zlého, či sa udeje a nebude si vás vážiť.

6. Hovoria negatívne o druhom rodičovi

Tak, ako by ste nemali brať všetku vinu na seba, nemali by ste pred dieťaťom hádzať všetku vinu na partnera. Aj keď váš hnev naňho môže byť veľký a možno aj objektívny, pred deťmi by ste nikdy nemali zdôrazňovať chyby a priestupky toho druhého. Snažte sa nehovoriť o ňom v zlom. Nezabúdajte, že dieťa je z 50% z vás a 50% z vášho manžela. Vy ste rodičia a dieťa vás oboch miluje, aj so všetkými nedostatkami.

7. Používajú dieťa ako sprostredkovateľa

Bez ohľadu na to, ako veľké rozpory máte s bývalým partnerom a nedokážete s ním komunikovať, nikdy si nerobte z dieťaťa posla. Nemalo by sprostredkovávať vaše emócie, názory či odkazy. Nájdite v sebe silu a pohovorte si spolu vy dospelí. Dieťa má stres už z toho, čo sa stalo a je veľmi zlé zhoršovať jeho situáciu tým, že sa bude cítiť ako medzi dvomi kameňmi. Dieťa nie je mediátor či vyjednávač. Je plodom vašej, dnes už skončenej lásky, na to nezabúdajte. Určite ste chceli, aby bolo šťastné a týmto to určite nedocielite.

8. Bránia vzťahu dieťaťa s druhým rodičom

Tejto chyby sa dopúšťajú naozaj mnohí. Svedčí o tom aj kampaň Vymazaný rodič, ktorú ste mohli zachytiť. Rodičia bojujú za to, aby mali právo tráviť s dieťaťom čas, no druhá strana robí všetko pre to, aby sa im to nepodarilo alebo aby vzbudili v ňom voči druhému rodičovi odpor. Veľká chyba! Nikdy nezakazujte dieťaťu komunikovať s druhým rodičom. Nesnažte sa ublížiť expartnerovi tým, že mu budete odopierať dieťa. Najsmutnejšie na tom je, že najviac trpí práve ono. Dieťa potrebuje oboch rodičov a ak mu to nie je umožnené, prináša mu to bolesť a utrpenie.

9. Zisťujú od dieťaťa podrobnosti o živote druhého rodiča

Aj keď dovoľujete dieťaťu navštevovať druhého rodiča, no po návrate ho podrobíte výsluchu, je to veľmi stresujúce. I keď horíte túžbou dozvedieť sa o bývalom partnerovi čo najviac o jeho súčasnom živote či o novej partnerke, nerobte to cez dieťa. Obmedzte sa na niekoľko bežných otázok, aby sa po stretnutí s druhým rodičom cítilo pozitívne.  

10. Myslia si, že dieťa situácii nerozumie

Jasné, deti pre svoj vek nemôžu rozumieť všetkému. Ale aj ony vidia, počujú a všetko si všímajú. Preto je dôležité, aby ste sa v ich prítomnosti  vy aj váš partner správali bez agresie a nepriateľstva voči sebe. Snažte sa vyhýbať hádkam. Neviete si ani predstaviť, ako ich to bolí. Nestupňujte stres a utrpenie dieťaťa tým, že nedokážete ovládať svoje emócie. Ak už potrebujete riešiť niečo zvýšeným hlasom, urobte to v súkromí.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia