Tajomstvá časti Londýna, kde chodia do školy deti princa Williama

Tajomstvá časti Londýna, kde
Zdroj: Instagram
2021-09-09 09:00:00 |

Súkromná škola sv. Tomáša v Battersea na juhovýchode Londýna, ktorú navštevujú kráľovské deti, sa paradoxne nachádza v susedstve dvoch najchudobnejších štvrtí mesta.

Doprajú im to najlepšie vzdelanie a pohybujú sa len vo vyberanej spoločnosti. No zoznamujú sa so životom aj z úplne inej stránky. Denne totiž majú na očiach ľudí, ku ktorým nebol osud taký štedrý.

Ľudia žijúci na obecnom pozemku v blízkosti prominentnej školy hovoria o tom, že svety tých najbohatších a najchudobnejších tu existujú roky vedľa seba, no nikdy sa neprekrývajú. V prípravnej škole, kde sa deti učia cudzie jazyky, chodia na balet alebo sa učia etikete, nájdete len prominentných žiakov. Spomedzi všetkých najviac vynikajú ratolesti britského najobľúbenejšieho kráľovského páru, princa Williama a jeho manželky Kate. Osemročný George ju navštevuje už piaty rok, jeho mladšia sestra Charlotte (6) tretí. Aj vďaka nim je o školu neskutočne veľký záujem. A to aj napriek tomu, že nejde o centrum Londýna a v susedstve nemajú len nablýskanú krásu.

Škola sa nachádza na viktoriánskej ulici s budovami s červenou fasádou, kde za rodinný dom zaplatíte v priemere 2 milióny libier, čo je v prepočte 2,3 milióna eur. Cestou do školy však každý prechádza dvomi najchudobnejšími časťami južného Londýna. Ethelburga leží na severovýchode a Winstanley a York Road na juhu.

Winstanley a York Road je štvrť známa rôznymi gangami. Začiatkom 90. rokov minulého storočia boli domovom garážovej a hip hopovej skupiny So Solid Crew, ktorá bola mimoriadne úspešná. Vystriedalo sa v nej veľa členov a kým niektorí pracovali na zvyšovaní informovanosti o nebezpečenstvách kriminality v mestskom živote, mnohí boli obvinení z podnecovania násilia gangov. Spájali sa s nelegálnym prechovávaním strelných zbraní a podobne. Vtedy to tu vyzeralo ako na divokom západe. Aj keď úroveň kriminality sa od tých čias znížila, životná úroveň ľudí tu žijúcich je neporovnateľne nižšia, než životná úroveň tých, ktorí sem denne privážajú svoje deti na najdraších modeloch áut a platia ročné školné, z ktorého by bežný smrteľník dokázal fungovať roky.

Penelope Lambová (58), ktorá žije vo Winstanley 20 rokov, tvrdí, že drogoví díleri túto oblasť neopustili a stále tu vo veľkom predávajú drogy. „Nežijeme tu, skôr prežívame,“ povedala pre mylondon.news. „Moja suseda nemôže v lete otvoriť predné dvere kvôli muchám a šialenému zápachu z košov. Kúsok od nás majú koše s efektnými obalmi,“ ukazuje smerom k škole sv. Tomáša. „My sa tu musíme vysporiadavať s výkalmi a močom na chodníkoch. Je tu strašný hluk,“ opisuje. Ako dodáva, nesúhlasí so správaním tamojších obyvateľov, ale myslí si, že sú obeťou politického systému. „Neviním ani bohatých ľudí len pre to, lebo sú bohatí. Za všetko môžu politici,“ je presvedčená.

„Je to, ako keby dva svety existovali súčasne, ale v skutočnosti sa ani zďaleka neprekrývajú,“ hovorí 28-ročná Hannah, ktorá v jednej z chudobných častí navštevuje starého otca. „Keď idem okolo školy, mám pocit, že sa na mňa pozerajú inak ako na belocha,“ opisuje Hannah, ktorá je černoška, svoje pocity.  „Nevedia o mne nič. Tí bohatí ľudia zamykajú svoje drahé autá, lebo si myslia, že im ich ukradnem, ale ja mám na práci úplne iné veci,“ dodáva. I keď cíti, že rodičia detí zo školy na ňu pozerajú zvrchu, je šťastná, že budúci kráľ vyrastá niekde, kde môže získať dobrý prehľad o tom, ako žijú chudobní ľudia.

Ďalšia dlhoročná obyvateľka chudobnej štvrte, 63-ročná Mary Nyampong hovorí, že je to nádherná oblasť s pekným okolím, pri rieke a nečuduje sa, že ľuďom sa nechce odtiaľ odchádzať. Za jednu z výhod považuje to, že platia najnižšie obecné dane z celého Londýna. Obyvatelia štvrtí sú hrdí na to, že denne vidia rôznych významných ľudí, ktoré do školy sv. Tomáša vozia svoje deti. Osobne sa k nim nikdy nedostanú, cez ochranku by neprešli, no aj tak je to pre nich zážitok.

Obyvatelia štvrtí často vidia popri škole potulovať sa paparazzov, ktorí sa snažia uloviť snímky prominentných detí. To sa im podarí málokedy, lebo je tam nonstop všadeprítomná kráľovská ochranka, ktorá má všetko pod dozorom.

Nie je jasné, ako dlho budú George s Charlotte školu navštevovať. Ako píše britský Thesun, rodina chystá veľké sťahovanie z Londýna a ich novým domovom by sa mal stať zámok Fort Belvedere neďaleko Windsoru. Tu sa čím ďalej, tým častejšie zdržuje kráľovná Alžbeta II., ku ktorej chcú byť bližšie a pripravovať sa na prevzatie kráľovských povinností. Je teda pravdepodobné, že trojročný Louis, najmladší brat Georga a Charlotte, na školu sv. Tomáša ani nenastúpi. 

Fotogaléria

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia