Aj izba môže ovplyvniť zdravie školáka: Čo si treba všímať?

Aj izba môže ovplyvniť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-06 19:00:00 |

Pandémia koronavírusu rodičov naučila, že dištančná výučba sa môže kedykoľvek vrátiť a deti sa presunú naspäť do detských izieb. Tie by mali byť zariadené podľa určitých pravidiel.

Deti čoraz viac času trávia doma a pandémia koronavírusu ich na istý čas vyradila z typického školského procesu, a to hneď niekoľkokrát. Pred obrazovkou počítača strávili počas uplynulého roka niekoľko hodín denne. Školská psychologička Michaela Artemiou uvádza, že pri zariaďovaní izby pre školopovinné dieťa je nevyhnutné zohľadniť socioekonomické možnosti a zázemie rodiny. „Je dobré, ak pri zariaďovaní prihliadame na vytvorenie oddychovej a pracovnej zóny a priestoru pre hrové aktivity ale najmä na dieťa, jeho záujmy a charakteristiky.“ Deti by mali mať izbu rozdelenú na učenie a hranie sa. „Pomôže aj využitie odkladacieho priestoru na odloženie školských vecí po skončení učenia a hračiek po ukončení hier.“

Prečo investovať do detskej izby

Detská izba by mala byť svetlá a nemala by  zahŕňať rušivé elementy. „Je známy pozitívny vplyv vhodne zvolených farieb na psychiku, naše emocionálne prežívanie. Najmä modrá môže pôsobiť upokojujúco, zelená stimulovať sústredenie a teplá - oranžová, zlepšovať náladu,“ vysvetľuje psychologička. 

Medzi základnú výbavu patrí písací stôl a stolička. „Za stolom sedia deti mnohokrát aj niekoľko hodín denne a vo veľa prípadoch trpí predovšetkým ich chrbtica. Rodičia by preto mali dbať na to, ako dieťa sedí. Dôležité je, aby sa nad knihami nehrbilo, lakte malo položené na stole, bolo vystreté s nohami pevne na zemi,“ upozorňuje Kateřina Zaydlarová, riaditeľka Centra zdravého sedenia. V prípade, že nedodržiava dieťa tieto pravidlá, únava sa môže dostaviť výrazne skôr. „To je najčastejšie vtedy, ak dieťa sedí na stoličke alebo gauči, má pokrčené nohy a hrbí sa,“ upresňuje.

Psychologička Michaela Artemiou dodáva, že nesmie chýbať pohodlná posteľ či miesto pre hry, ktorému pomôže dostatok úložného priestoru na odkladanie. Dôležité je tiež osvetlenie v izbe školáka. „Najlepšie dostatočné prirodzené svetlo, no rovnako správne zvolené a umiestnené (pracovná lampa, centrálne stropné ale aj nočné svetlo) umelé osvetlenie,“ objasňuje.

Ergonomický nábytok nie je trend

O ergonomickom nábytku sa hovorí čoraz častejšie, pretože zahŕňa viacero mechanizmov. Podľa pravidiel správneho sedenia, by mal byť nábytok prispôsobený dieťaťu a jeho potrebám. „Ak investujete do ergonomického rastúceho stola a stoličky, tak tento nábytok potom sprevádza dieťa celým štúdiom a vlastne rastie s ním,“ hovorí Zaydlarová. Aj tu si treba dať pozor a je lepšie navštíviť špecializované predajne, aby nábytok presne prispôsobili dieťaťu, ktoré ho bude používať. Súčasťou izby školáka je aj počítač, ktorý sa stal za posledný rok pandémie nevyhnutnou pomôckou. „Vzdialenosť tváre od počítača, konkrétne od monitoru by mala byť približne 45 centimetrov. Treba dbať na čas, ktorý dieťa strávi pred počítačom, potrebné je preto pravidelné ponaťahovanie sa alebo aspoň krátka prechádzka. Pozor treba tiež dať na to, aby sa dieťa nenakláňalo k monitoru tak, že vysúva krk. To nie je dobré pre chrbticu,“ uzatvára tému Kateřina Zaydlarová.

Čo pomôže pri učení

V prípade, že v jednej izbe sú súrodenci, aj tu vedia rodičia priestor obom deťom prispôsobiť tak, aby  spĺňal určité kritériá. Podľa psychologičky pritom nemusí ísť o náročnú rekonštrukciu, „Ak aj majú súrodenci v jednej izbe spoločný písací stôl, umožniť im v ňom aspoň samostatné zásuvky. Pre umocnenie ešte väčšieho pocitu súkromia je možné zvážiť oddelenie častí izby, prípadne aspoň priestoru na oddych, napríklad závesom či využitím kusu nábytku.“ Deti by sa mala učiť výlučne v detskej izbe a nie napríklad v kuchyni, ktorá je podľa psychologičky miestom, ktoré môže dieťa pri učení rozptyľovať.

Pri učení môžu dieťaťu pomôcť viaceré faktory. „Poriadok počas učenia, či pri vypracovávaní domácich úloh v pracovnom priestore. Dostatok spánku, čerstvý vzduch (pobyt vonku, vetranie) a striedanie učebných aktivít s voľnom.“ Zásadným faktor je podľa školskej psychologičky predovšetkým atmosféra v rodine.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia