Do detského tábora bude potrebný PCR test

Do detského tábora bude
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-17 18:22:00 |

Pred nástupom do tábora je potrebné okrem negatívneho testu predložiť dve potvrdenia. Prehlásenie o bezinfekčnosti a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti.

Keďže tábory sú podľa odborníkov vysoko rizikové podujatia, na ktorých dochádza k miešaniu detí z rôznych rodín s vysokým rizikom pre prenos infekcie COVID-19, testovanie považujú za veľmi dôležité. Testovanie pred vstupom na podujatie je z epidemiologického pohľadu dôležitým opatrením, aby sa riziko prenosu, ktorému deti počas pobytu s aktivitami čelia, znížilo. Pri nástupe na zotavovacie podujatie musia všetci účastníci zotavovacieho podujatia a osoby zabezpečujúce priebeh zotavovacieho podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 72 hodín od doručenia výsledku. Podrobnosti týkajúce sa úhrady za laboratórnu diagnostiku na ochorenie COVID-19 stanoví Ministerstvo zdravotníctva SR.

Povinnosť predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 neplatí pre deti do 10 rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19. 

Maximálny počet účastníkov zotavovacieho podujatia (deti, vedúci, zdravotníci, inštruktori a pod.) bude regulovaný obdobne ako športové podujatia trvajúce dlhšie ako 4 dni.

Potrebné potvrdenia

Pred nástupom na zotavovacie podujatie je potrebné predložiť dve potvrdenia. Prehlásenie o bezinfekčnosti a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti.

 Prehlásenie o bezinfekčnosti: dokladá ho nielen dieťa, ale aj všetky osoby zúčastňujúce sa na podujatí, t. j. vedúci, inštruktori, personál kuchyne, personál zaisťujúci upratovanie a ďalšie osoby prítomné na akcii; u detí potvrdzuje bezinfekčnosť písomným vyhlásením rodič alebo iný zákonný zástupca event. iná fyzická osoba, ktorú k tomu zákonný zástupca dieťaťa písomne ​​splnomocnil a toto písomné vyhlásenie nesmie byť staršie ako jeden deň (rozhodujúci dátum je deň prijatia na akciu). V prehlásení sa uvádza že:

  • dieťa (alebo iná fyzická osoba prítomná na akcii) nejaví známky akútneho ochorenia (napríklad horúčky alebo hnačky), vzhľadom k epidemiologickej situácii sa rozširuje vyhlásenie o údaje príznakov infekcie COVD-19, t.j. zvýšená teplota, kašeľ, dýchavičnosť, atď.,
  • v priebehu 14 dní pred odchodom neprišlo dieťa (alebo iná osoba prítomná na akcii) do styku s osobou chorou na  infekčné ochorenie, alebo podozrivou z nákazy a ani jemu, ani inému príslušníkovi rodiny, žijúcemu s ním v spoločnej domácnosti, nie je nariadené karanténne opatrenie.

Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti: rodičovi, respektíve zákonnému zástupcovi dieťaťa ho vydá pediater najskôr jeden mesiac pred začiatkom zotavovacieho podujatia; ak dieťa užíva lieky alebo jeho zdravotný stav si vyžaduje obmedzenie záťaže, súčasťou potvrdenia sú aj tieto skutočnosti.

 Režimové opatrenia počas zotavovacieho podujatia

Organizáciu výletov a návštev verejne dostupných atrakcií (múzeá, galérie, kúpaliská atď.) je potrebné prispôsobiť aktuálnej epidemiologickej situácii v okrese a platným vyhláškam ÚVZ SR. Za účelom výletov sa odporúča využívať súkromnú hromadnú dopravu.

 Povinnosti organizátorov

Usmernenie podrobne opisuje potrebný postup organizátora v prípade podozrenia na COVID-19 i jeho výskytu. Organizátor musí mať zabezpečený priestor na izoláciu osôb s vyčleneným hygienickým zariadením, ktorý musí byť kedykoľvek pripravený na využitie. Izolácia a následne odvoz z akcie infekčne chorého alebo podozrivého z nákazy musia byť zabezpečené bezodkladne. O situácii musí byť okamžite informovaný príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. V prípade potvrdeného výskytu infekcie bude akcia ukončená, budú nariadené potrebné protiepidemické opatrenia pre osoby a vo vzťahu k užívaným priestorom. Pri ostatných infekciách záleží na ich druhu a rozsahu ich rozšírenia v danom kolektíve a ďalších faktoroch ohniska nákazy. S touto eventualitou je potrebné oboznámiť rodičov pred začatím akcie tak, aby bola zaistená ich dostupnosť po celý čas konania akcie.

Rodičia alebo zákonní zástupcovia dieťaťa  majú  povinnosť bezodkladne hlásiť výskyt infekčného ochorenia u dieťaťa, ktoré vzniklo do 14 dní po návrate z podujatia miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. V prípade výskytu COVID-19 alebo aj iného infekčného ochorenia s epidemickým výskytom, budú zo strany RÚVZ uložené protiepidemické opatrenia.

Organizátori táborov majú počas podujatia dôsledne vykonávať vstupný zdravotný filter u detí a nad rámec zákona aj u ostatných účastníkov akcie. Rovnako je potrebné vykonávať zvýšený zdravotný dohľad počas trvania tábora, zabezpečiť a kontrolovať dôsledné dodržiavanie pravidiel osobnej i prevádzkovej hygieny všetkých účastníkov podujatia a opakovane ich informovať o platných protiepidemických opatreniach.

Musí sa dbať na dôslednú sanitáciu priestorov a prostredia so zvláštnym zreteľom na hygienické zariadenia.

Hygienické požiadavky na priestory podujatia sa odvíjajú od typu ubytovania (pevný objekt, chatky, stanové tábory) a sú bližšie špecifikované v usmernení. 

Usmernenie určuje aj požiadavky na prípravu stravy a stravovanie, spôsob zásobovania pitnou vodou či nakladanie s odpadom (bližšie špecifikované v usmernení).

Podrobnosti nájdete na stránke Úradu verejného zdravotníctva (UVZ SR)

 

 

r. Ján Mikas, PhD., MPH,

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: UVZ SR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia