Prečo sa stále viac Japoncov rozhoduje zostať bez detí?

Prečo sa stále viac
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-21 09:30:00 |

Nízka pôrodnosť nie je problémom iba u nás, ale ide o celosvetový trend. Japonská vláda bije na poplach, tak málo detí sa v krajine vychádzajúceho slnka ešte nikdy nerodilo.

Rozhodujete sa aj vy, či mať alebo nemať deti, resp. či vám bude stačiť jedno alebo by ste chceli veľkú rodinu? Samozrejme, nie vždy to ide tak, ako si želáme. Mnoho ľudí by potomstvo chcelo, no príroda to zariadila inak. Čím ďalej častejšie však zostávajú bez detí aj páry, ktoré by ich mať mohli. Celý svet čelí novým výzvam a japonské rodiny nie sú výnimkou. Mladí ľudia si jednoducho nemôžu dovoliť priviesť na svet deti. Výsledkom je rýchle starnutie spoločnosti. Aké sú najčastejšie dôvody, prečo sa ľudia v Japonsku rozhodnú zostať bez detí?

1. Pre mladé páry je drahé uzavrieť manželstvo a mať deti

Mať deti v Japonsku je veľmi nákladné. Peniaze však nie sú jediným problémom. Aj keď japonské vlády za posledné desaťročia prišli s určitými inováciami a zaviedli možnosť otcovskej dovolenky či zlepšili systém starostlivosti o deti, stále je to smerom k mladým rodinám málo. Miera pôrodnosti v Japonsku je čoraz nižšia aj preto, lebo ich nikdy nekončiaci pracovný čas je jednoducho nezlučiteľný s rodičovstvom.

2. Muži si ťažko hľadajú dobré trvalé zamestnanie

Muži sú v Japonsku považovaní za živiteľov rodiny. A keď k tomu pripočítame fakt, že je čoraz ťažšie nájsť si trvalé zamestnanie, stále menej ľudí uzatvára sobáše. Dôvodom sú často aj rodičia mladých ľudí, ktorí bránia svadbe, ak pár nemá dobre platené zamestnanie.

Mladí muži pociťujú tlak, lebo podľa japonskej kultúry by sa mali ihneď po ukončení štúdia zamestnať v trvalom zamestnaní. Ak neuspejú, považuje sa to za zlyhanie a na sobáš môžu zabudnúť.

3. Práca si vyberá svoju daň

Japonci sú veľmi oddaní svojej práci. Sú zvyknutí pracovať dlho, takže z domu odchádzajú veľmi skoro ráno a domov sa vracajú o polnoci. Napríklad aj vziať si deň voľna sa môže javiť ako zlá voľba, lebo to ukazuje, akoby neboli svojej práci dostatočne oddaní. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo mladí ľudia v Japonsku nemajú veľa času na romantiku a rozvíjanie vzťahov. Jednoducho sú tak pracovne vyťažení, že na iné nemajú ani pomyslenie.

4. Ženy uprednostňujú kariéru pred manželstvom a deťmi

V Japonsku vždy dominovala mužská spoločnosť. Muži boli tými, kto živil rodinu a ženy sa starali o domácnosť. To sa však zmenilo. Následkom toho sa stále viac žien vrhá na kariéru a má významné postavenie v rôznych spoločnostiach. Manželstvo a deti odkladajú na neskôr. Spoločnosť však ešte rodové stereotypy nedokázala opustiť úplne a japonské ženy, ktoré sa rozhodnú skĺbiť rodinu s kariérou, čelia kritike. Aj to je dôvod, prečo sa rozhodnú radšej zostať slobodné a bezdetné, no s dobrou kariérou.

5. Muži žijú vo svete fantázie

Japonská mládež, najmä mladí muži, sú obklopení tou najmodernejšou technológiou. Ukázalo sa, že stále viac z nich podlieha čaru virtuálnych priateliek.  Kým niektorí dokážu rozlíšiť medzi fantáziou a realitou, ďalší zostanú „zaseknutí“ vo virtuálnom svete a po skutočnom vzťahu netúžia. Virtuálne priateľky totiž môžu byť také dokonalé, že bežná žena z mäsa a kostí nie je schopná spĺňať nereálne štandardy. Mnohým však nedochádza, že virtuálna priateľka nie je schopná ponúknuť teplo, romantiku alebo deti.

Na Slovensku nie sme na tom oveľa lepšie

Pôrodnosť klesá aj na Slovensku, najväčším problémom sa javí slabá podpora rodín a financie. Nie je tajomstvom, že osamelých rodičov ohrozuje chudoba. Kým v roku 1989 sa u nás narodilo viac ako 80-tisíc detí, vlani ich bolo 56 650 detí. V druhej polovici 21. storočia odborníci očakávajú výrazný úbytok obyvateľstva spojený so spomínanou nižšou pôrodnosťou a úmrtnosťou tzv. Husákových detí. Ide o označenie generácie narodenej v silnej populačnej vlne v 70-tych rokoch 20. storočia, kedy bol prezidentom Gustáv Husák a v tom čase štát výrazne podporoval populačnú politiku.  

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia