Hlávkový šalát by nemal chýbať v jedálničku detí ani dospelých

Hlávkový šalát by nemal
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-11 15:30:00 |

Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém či zlepšuje videnie. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

"V šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny, " spresnila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava hlavné mesto.

Konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme.  Šalát tiež posilňuje nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti. "Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov," vysvetlil RÚVZ. Vitamín C a betakarotén v šaláte zas chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu.

Draslík prítomný v hlávkovom šaláte podľa RÚVZ znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu ("dobrého cholesterolu") a zároveň na zníženie hladiny LDL ("zlého cholesterolu"). "Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín," priblížil RÚVZ. Hlávkový šalát tiež pomáha pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky.

"V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu," dodal RÚVZ.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia