Mama nevedela po pôrodoch schudnúť: Až toto zabralo!

Mama nevedela po pôrodoch
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-06-04 00:30:00 |

Martine Etienne-Mesubi, ktorá porodila dve dcérky krátko po sebe, v tehotenstvách riadne pribrala. Borila sa s problémom ako mnoho ďalších mám, ktoré sa kíl nevedia zbaviť.

V januári 2019 mala Martine 42 rokov a vážila vyše 100 kg. Najviac jej prekážalo, že pre vysokú váhu sa nemohla hrať vonku so svojou 6-ročnou dcérkou Zoe.  „Keď sme išli do parku, každú chvíľu som potrebovala oddychovať a Zoe ma musela čakať. Najradšej som sedela na lavičke a ona sa nudila. Neznášala som to,“ hovorí Martine.

Druhá dcérka Ava sa narodila predčasne a Martine ju často dojčila, aby zosilnela. „O desiatej večer som si pokojne dala hrianku a hneď potom som išla spať. Moje stravovacie návyky boli príšerné,“ priznáva. Koncom roka 2018 Avu odstavila a výhovorka, že musí jesť za dvoch, stratila opodstatnenie.  Uvedomila si, že musí so sebou niečo urobiť. Okrem toho, že sa sama sebe nepáčila, nestíhala dcérkam a myslela len na jedlo, obávala sa aj svoje zdravie. Pre obezitu jej hrozila cukrovka a hpertenzia, ktoré sa v jej rodine vyskytujú. „Vedela som, že to musím zmeniť, takto už ďalej pokračovať nemôžem,“ podotkla.

Kým po prvom tehotenstve sa Martine podarilo celkom slušne schudnúť vďaka behaniu a úprave stravy, po druhom sa nevedela k tomu donútiť. Nemala toľko času ani energie. „Celé je to v hlave. Tentokrát som to nemala nastavené ako po prvom pôrode. Hovorila som si, že už som staršia, mám dve deti a cítim sa vyčerpaná. Nevedela som si predstaviť, že budem behať, cvičiť a sledovať kalórie,“ priznáva.

Na Instagrame narazila na ľudí, ktorí chudli prerušovaným pôstom a sledovala ich pokroky. „Spočiatku som nevedela, čo to znamená. Myslela som si, že jednoducho nejedia. Ako mžu neraňajkovať alebo nevečerať? Nedokázala som ten koncept pochopiť,“ hovorí. Martine ako vyštudovaná epidemiologička uplatnila svoje výskumné schopnosti a začala si zháňať odborné informácie o prerušovanom pôste. „Potrebovala som nejakú vedu. Chcel som vedieť, aké dôkazy existujú, aby preukázali, že toto je legitímny spôsob chudnutia.“ Zistila, že ľudia, ktorí sa roky prerušovane postili, naozaj schudli, cítili sa lepšie a odvrátili riziko cukrovky a hypertenzie. „Bola som týmito infomáciami, z ktorých mnohé sú vedecky podložené, naozaj ohromená.“

Napriek tomu mala obavy. „Veľmi rada jem, milujem jedlo a rada varím." Nevedela som, či dokážem tak dlho nejesť," povedala otvorene. Rozhodla sa však, že od začiatku roka 2019 sa do toho pustí a uvidí, ako jej to pôjde.

Experimentovala s tým, čo zaberie

Existuje veľa rôznych možností prerušovaného pôstu a Martine začala 18 hodinovým pôstom a šesťhodinovým stravovacím oknom. „Zo začiatku to bolo náročné, ale do dvoch týždňov som si na to zvykla,“ konštatuje. Vedela, že hlad prichádza vo vlnách. Vtedy si upila trochu vody alebo neochuteného čaju a pustila sa do činnosti, aby zahnala myšlienky na hlad.„Skôr než som si to uvedomila, prišlo na rad stravovacie okno,“ hovorí. Nemala problémy s vynechaním raňajok a niekedy na poludnie nebola hladná, takže začiatok sstravovacieho okna posunula na 13:00 alebo 14:00 .

Rovnako sa postila 48 až 72 hodín každý týždeň asi dva mesiace. „Nie som lekárka. Mám doktorát z epidemiológie a nikomu neodporúčam, aby sa pustil do prerušovaného pôstu bez porady s lekárom,“ varuje.

Od januára do apríla schudla Martine 13 kilogramov a jej stravovacie okno sa zmenšilo na dve alebo tri hodiny denne. Rozhodla sa vyskúšať spôsob, že si dá jedno ľubovoľné jedlo denne. Naplánovala si ho na večeru, aby mohla jesť spolu so svojou rodinou a nijako sa v tom, čo jedla. „Som Haiťanka, môj manžel je Nigérijčan a zjeme všetko. Nechcela som obmedzovať svoje tradičné jedlá, ktoré milujem“ vysvetlila. Napriek tomu, že sa nijako výrazne neobmedzovala, kilá išli pekne dolu.

V prerušovanom pôste pokračovala aj počas letných prázdnin, no stravovacie okno rozšírila znovu na 6 až 8 hodín. „Neľutujem to. Aj keď som si dovolila jesť dlhšie, nezbláznila som sa. Stále som si užívala seba a svoje chvíle s rodinou a deťmi. Bolo také slobodné vedieť, že ak chcem jesť dlhšie, tak môžem a keď mi už nechutilo, jednoducho som prestala,“ opísala ďalej.

Po siedmich rokoch strávených doma starostlivosťou o dcéry sa Martine vlani vrátila k svojej profesii epidemiologičky. Mala obavy z opätovného zapojenia sa do práce, no úspech v chudnutí jej dodal sebadôveru. „Martie, keď si dokázala toľko schudnúť, môžeš sa bez obáv vrátiť do práce a čeliť ďalším výzvam,“ povedala si.

Martine zdieľa svoju cestu na blogu, v podcastoch aj na Instagrame. „Cítim sa úžasne. Cítim sa fantasticky. Mám novo získanú sebadôveru. Hovorím ÁNO toľkým veciam. Som nadšená zo života a svojej budúcnosti s rodinou. Som lepšia mama a lepšia manželka,“ dodala.


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: nbcnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia