Príbeh zo života: Nevedela som po pôrode schudnúť, muž ma odmietol

Príbeh zo života: Nevedela
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-25 14:00:00 |

V tehotenstve pribrala Jana 18 kg, no neprekážalo jej to. Ani manželovi. Naopak, s láskou hladkával jej rastúce bruško. Obaja sa veľmi na bábätko tešili.

Po príchode synčeka na svet sa všetko točilo okolo neho a zhadzovanie popôrodných kíl nebolo prioritou, i keď ich zostalo na mladej mame nalepených naozaj požehnane. Čakala, že tak, ako prišli, postupne odídu a jej telo sa dostane do pôvodnej formy. Aj na seba mala menej času a tak nebola každý deň dokonale upravená ako predtým, než sa Matúško narodil.

Prvý polrok utiekol ako voda, no 12 kíl, ktoré Jane po pôrode zostali, sa na nej držali ako prilepené. Keby len to.  Pomaličky sa na ne lepili ďalšie. Kým prvé mesiace po pôrode sa jej manžel rád dotýkal a s láskou hladkal aj nedokonalé telo, postupne bolo tých dotykov stále menej. Necítila sa atraktívne a tak ho radšej zastavila, než sa jej dotkol. Najradšej mala na sebe voľné tričko a legíny, ktoré ju netlačili. Namaľovanú ju nevidel snáď odkedy zostala na materskej a odmietala si farbiť vlasy, aby chémia z farby neprešla do materského mlieka. Kým Jana samu seba vôbec neriešila a upla sa na synčeka a jeho potreby, manžel Kristián chcel mať pri sebe nielen matku svojho dieťaťa, ale aj manželku. Klasický obrázok mnohých mladých rodín, do ktorých pribudne bábätko. Jana ani po pol roku nebola pripravená na intímnosti. Opakovala mu, že sa cíti neatraktívna a sex nepripadá do úvahy. Mal čakať, než schudne.

Čas plynul a Jana s Kristiánom sa začali jeden druhému vzďaľovať. Mladá mamina si to ani veľmi neuvedomovala, tešila sa z pokrokov milovaného synčeka, vyvárala zdravé jedlá, starala sa o domácnosť. Kým drobcovi by nič z rafinovaného cukru do úst nedala, sebe energiu neraz dopĺňala práve sladkosťami.  Nedá sa povedať, že o seba by nedbala, len už to nebolo také, ako predtým. Na cvičenie čas nemala, pohyb si vynahrádzala kočíkovaním.

Keď Matúško dovŕšil jeden rok a začal robiť svoje prvé krôčiky, udrela koronavírusová pandémia. Dovtedy Kristián trávil veľa času v práci, cestoval po služobkách a všetko akosi rýchlo utekalo. Na intímnosti čas nezostával, no Jana zameraná na dieťa si ani neuvedomila, že vlastne už celý rok spolu vôbec intímne nežijú. Dokonca jej to aj vyhovovalo. Podvedome sa za svoje nové faldíkové telo a šedivejúce vlasy hanbila, no bola presvedčená o tom, že jej manžel oceňuje na nej iné kvality, ako výzor. Zrazu mal zostať pracovať z domu a Jana sa tešila na to, že konečne budú tráviť spolu viac času. Kristián si však stále nachádzal nové a nové dôvody, prečo musí ísť aj v tomto čase do kancelárie, kde občas aj prespal, lebo pracoval na veľkých projektoch.

Vtedy už začalo Jane vŕtať v hlave podozrenie. Zhodila ružové okuliare a všímala si svojho muža viac. Keď mu navrhla, že je možno čas popracovať na druhom potomkovi, neprejavil žiadne nadšenie. Naopak, doba sa mu vzhľadom na pandémiu nezdala vhodná. Snažila sa ho aj zvádzať, ale on zostával chladným. Keď bol opäť raz zatvorený v pracovni za počítačom, prišla k nemu a začalo ho hladkať. Namiesto očakávaného nadšenia, že konečne má chuť na milovanie, ju od seba odsunul. Tvárila sa, že si to nevšimla a začala sa vyzliekať. Konečne ožil a začal ju objímať. Netrvalo to však dlho a odtiahol sa. „Jani, prepáč. Nedokážem to. Toľko si ma presviedčala o tom, že si neatraktívna a tlstá, až som si to všimol aj ja. Vážim si ťa ako matku nášho syna, ale nedokážem sa ťa dotknúť ako ženy. Nepáčiš sa mi. Je mi to nepríjemné. Už dlhšie premýšľam nad tým, že podám žiadosť o rozvod. Nechcem ťa raniť, ale ani nechcem žiť od tridsiatky s tebou ako brat a sestra,“ povedal jej na rovinu a opäť sa vrátil k počítaču.

Odchádzala od neho ako obarená. Totálne ponížená. To je sviniar. „Kým som bola štíhla a  upravená, zniesol by mi modré z neba a teraz, keď čas venujem jeho synovi, ma odkopne ako handru,“ sťažovala sa uplakaná najlepšej kamarátke. Tá ju však uviedla do reality. „Janka, ty sa mu čuduješ? Odkedy máte Matúška, nerozprávaš o ničom inom, len o malom a o tom, ako sa ti pokazila postava. Popri tom sa napchávaš všetkým, čo ti príde pod ruku. Čo si čakala? On ťa miloval takú, aká si, ale ty si mu nedovolila dotýkať sa ťa. Úprimne, aj mňa si presvedčila o tom, aká si neatraktívna. Keby som bola muž, tak nemám chuť sa ťa dotknúť.  Nehľadaj chybu v ňom, ale popracuj na sebe,“ vmietla jej bez okolkov do tváre.

Bolelo to. Ale človek asi občas taký kopanec potrebuje. Trvalo to ešte nejaký čas, no pozviechala sa a naozaj začala cvičiť, zmenila stravu, zafarbila si vlasy. Na Kristiána išla veľmi opatrne. Cítila sa ako zamilovaná školáčka, ktorá sa snaží zaujať. Krôčik po krôčiku v nej začal opäť vidieť ženu svojho života. O rozvode prestal rozprávať a zrazu ani nemal toľko práce.

Pôvodných 50 kg už mať asi nikdy nebude, ale vidno, že sa o seba stará a myslí aj na svojho muža. Matúškovi nič nechýba, aj keď nie je na ňom takmer prilepená 24 hodín. Dokonca sa zdá, že keď vidí vysmiatu mamu a otca, aj on je veselší. A konečne začali pracovať na jeho bračekovi alebo sestričke. Jana už vie, že aj keby porodila trojičky, nebude len mamou, ale aj ženou. Lebo svojho muž nadovšetko miluje. Netuší, či ju počas toho roka s niekým podviedol alebo mal naozaj tak veľa práce a ani to nechce vedieť... Obaja sú poučení. Sľúbili si, že sa budú o všetkom viac rozprávať a vždy si nájdu na seba čas. Najhoršie je brať toho druhého ako samozrejmosť. Nikto nie je pre nikoho samozrejmosť. Každý z nás je dôležitý. A aj keď výzor nie je najdôležitejší, predsa len by sme nemali na seba zabúdať. Keď nie sme so sebou sami spokojní, ťažko môžeme chcieť, aby nás tí druhí videli inak. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia