Hyperaktívny močový mechúr? 4 tipy, ako si s ním poradíte!

Hyperaktívny močový mechúr? 4
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-15 00:30:00 |

Len odídete z domu a už všade hľadáte WC? Budíte sa každú noc a utekáte hlava-nehlava čo najrýchlejšie na toaletu? Ak je vaše odpoveď áno, potom pravdepodobne trpíte na hyperaktívny močový mechúr.

Máte rozrobenú prácu, ale v tom na vás príde urgentné nutkanie navštíviť WC. Neviete to ovládať ani zastaviť, a tak musíte všetko nechať tak a utekať. Hyperaktívny močový mechúr je ochorenie, ktoré sa vyznačuje častým močením, nočnými návštevami toalety a aj nepríjemnou inkontinenciou – mimovoľným únikom moču. Týmto ochorením trpí skoro každá siedma7 žena, ale hanbí sa o tom hovoriť či navštíviť lekára. Je to intímna záležitosť, ktorá vie veľmi strpčovať či už spoločenský, pracovný, ako aj sexuálny život. Ako si s tým  poradiť?

1. Najprv sa otestujte!

Nie ste si istá, či trpíte na hyperaktívny močový mechúr? Je tu jednoduché a rýchle riešenie! Na stránke www.jetovsuchu.sk je dotazník, ktorý po vyplnení ukáže v akom stave je váš močový mechúr. Na základe bodového výsledku sa dozviete či by ste mali navštíviť lekára. Istota je garancia, pretože človek nikdy nevie.

2. Úprava životosprávy

Prioritou čísla jedna je zdravé telo! Potraviny a nápoje, ktoré do tela dávame, ovplyvňujú aj jeho fungovanie a pracovanie. Niektoré môžu mať nechcený vedľajší účinok a spôsobovať dráždenie močového mechúra. Nápoje, ktoré obsahujú kofeín, ako káva, kola či čaj, zvyšujú tvorbu moču, preto by sa mali obmedziť. Pri varení používajte menej korenia a umelých sladidiel. Konzumujte menej citrusových a exotických plodov. Dôležitý je pitný režim! Vypite aspoň 1-1,5 litra tekutín denne (prípadne sa treba poradiť s lekárom, či sa množstvo môže zvýšiť). Piť menej pred a počas dlhých ciest. Pred spaním si tiež nedávať vodu, aby ste sa vyhli potrebe blúdiť v noci po byte s cieľom nájsť WC.

3. Vycvičte si ho!

Aj jednoduché cviky môžu dopomôcť prekonať príznaky hyperaktívneho močového mechúra.  Pridajte si do svojho každodenného režimu Kegelove cviky. Kegelove opakovania môžu posilniť svaly a zlepšiť kontrolu močového mechúra. Ako na to? Jednoducho! Technika spočíva v spomaľovaní a zastavovaní prietoku moču na toalete. Pri správnom sťahovaní a precvičovaní svalov pocítite výsledky už za niekoľko týždňov. 

Ďalšou možnosťou je výcvik močového mechúra. Toto cvičenie trénuje močový mechúr, aby zadržal viac moču predtým, ako sa vyprázdni. Najprv si zapisujte ako často chodíte denne na toaletu. Po identifikácii tejto hodnoty trénujte močový mechúr tak, aby zadržiaval viac moču. Medzi prestávkami v kúpeľni počkajte čo najdlhšie, aj keď je to nepríjemné. Skúste rátať do 100 odzadu alebo si zaspievajte pesničku! Po niekoľkých týždňoch praxe by ste mali byť schopná výrazne predlžovať čas medzi návštevami kúpeľne.

4. Nehanbite sa a konzultujte to s lekárom

 Ak príznaky neodchádzajú a stav pretrváva, je dôležité navštíviť lekára a konzultovať to s ním. Hyperaktívny močový mechúr je liečiteľný a dá sa ho zbaviť, ak sa dodržiavajú určité kroky. Lekár môže nastaviť behaviorálnu terapiu, ktorá pozostáva z úpravy pitného režimu, nastavenia rozvrhu potreby a cvičení. Pri závažnejších prípadoch sa prejde na lieky, ktoré sa nazývajú anticholinergiká. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia