Ďalší dôvod, prečo si zaobstarať štvornohého miláčika

Ďalší dôvod, prečo si
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-13 00:30:00 |

Zvládnite svoj stres! Ak máte pocit, že vás zlá nálada a napätie priam valcuje, je najvyšší čas s tým niečo urobiť. A je to jednoduchšie, ako si možno myslíte.

Čo je tým zázračným liekom, ktorý zbaví stresu malých aj veľkých? Vedci zistili, že výrazne znížiť úzkosť a zlepšiť myslenie u vystresovaných ľudí dokáže veľmi jednoduchá činnosť - pravidelné hladkanie psa.

Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity zaradili 309 vystresovaných žiakov a študentov do jedného z troch rôznych programov zvládania stresu. Ako najefektívnejší sa ukázal práve program zameraný na terapiu zvieratami. Po štyroch týždňoch zistili, že žiaci a študenti získali vďaka tejto terapii lepšie kognitívne schopnosti. Hladkanie zvieratiek im pomohlo zostať pri riešení problémov v pokoji. Záver znie, že trávenie času pravidelným hladkaním terapeutického psa môže „významne“ znížiť úzkosť a zlepšiť myslenie u vystresovaných žiakov a študentov. Zlepšenie pretrvalo najmenej štyri týždne.

Nová štúdia nadviazala na štúdiu z roku 2019, ktorá ukázala, že len desaťminútové maznanie so zvieratami môže krátkodobo znížiť stres študentov.

„Je to skutočne silné zistenie,“ uviedla autorka štúdie a odborníčka na interakciu človeka a zvieraťa Patricia Pendryová z Washingtonskej štátnej univerzity. „Táto štúdia ukazuje, že tradičné prístupy k zvládaniu stresu nie sú pre žiakov a študentov také účinné ako programy zamerané na poskytovanie príležitostí na interakciu s terapeutickými psami."

Že neviete, kde by ste takého terapeutického psa našli? Nevadí. Psíčkari vám potvrdia, že kontakt s ich štvornohým miláčikom má naozaj priam zázračné účinky a keď ste v strese, nemôžete urobiť nič lepšie, než si nejakého zaobstarať. Okrem toho, že vám do duše vnesie pohodu, donúti vás sa aj viac hýbať, čo má na naše zdravie tiež nezanedbateľný vplyv.

Interakcia človeka so zvieraťom pomáha vystresovaným jedincom uvoľniť sa. „Ak ste v strese, nedokážete myslieť alebo prijímať informácie,“ pripomína odborníčka. Pre žiakov a študentov je kontakt so zvieraťom obzvlášť prospešný, lebo im umožňuje upokojiť sa, čo je pri učení veľmi užitočné.

Úplné zistenia štúdie boli publikované v časopise AERA Open od American Educational Research Association.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznamaz

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia