Zistite, kedy treba sexovať, ak chcete otehotnieť

Zistite, kedy treba sexovať,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-05-12 12:30:00 |

Načasovanie je dôležité. Spermie žijú dva až tri dni, no vajíčka len 12 až 24 hodín. Ak chcete zvýšiť pravdepodobnosť počatia, doprajte si v období ovulácie viac sexu.

Ak sa snažíte otehotnieť, začnite s intenzívnym sexovaním minimálne deň až dva pred ovuláciou a rovnako vášnivo sa vrhnite na partnera aj v deň ovulácie. V týchto dňoch je najväčšia pravdepodobnosť, že zdravá zásoba spermií bude čakať vo vajíčkovode na uvoľnené vajíčko. 

Väčšina žien nevie celkom presne, kedy ovuluje. Závisí to od dĺžky vášho menštruačného cyklu. Obvykle je to asi 14 dní pred ďalším cyklom, nie presne v strede ako sa často hovorí.  V strede je to iba u žien s pravidelným 28-dňovým cyklom. Ak však menštruujete každých 35 dní, ovulujete okolo 21. dňa medzi  cyklami, a nie okolo 17-teho, ktorý je v strede.

Ako zistím, kedy ovulujem?

Niektoré ženy sú si ovulácie veľmi dobre vedomé, iné si nevšimnú na svojom tele žiadne zmeny. Ak chcete otehotnieť, sledujte pozornejšie svoj cyklus niekoľko mesiacov.

K jemným príznakom ovulácie patrí citlivosť prsníkov, mierne pocity nepohodlia v strede brucha a zvýšený tekutejší  výtok bielej farby.

Deň ovulácie možno zistiť aj meraním tzv. bazálnej teploty v pošve, ústach alebo konečníku. Dôležité je merať ju pravidelne v rovnakom čase a tým istým spôsobom, ešte pred tým, ako vstanete ráno z postele. Vhodné je zapisovať si získané údaje aspoň tri mesiace a potom ich vyhodnotiť. Kým v prvej polovici cyklu a v deň ovulácie je teplota nižšia, po uvoľnení vajíčka stúpne, rádovo o 0,3 až 0,6 stupňa Celzia a počas druhej polovice cyklu zostane vyššia. Deň pred nasledujúcou menštruáciou alebo v deň jej začatia zase klesne. V prípade, že ste počas ovulácie otehotneli, bazálna teplota neklesne.

Ak máte s určením presného dátumu ovulácie problém, vsaďte na ovulačný test, ktorý zoženiete v lekárni. Rátajte s tým, že ich budete potrebovať viac. Jednorazové testy dokážu zistiť to, či sa vajíčko uvoľňuje, z moču. Existujú však aj ovulačné testy na opakované použitie, ktoré určia ovuláciu podľa vašich slín. Ich štruktúra sa totiž počas plodných a neplodných dní odlišuje pre zmenenú koncentráciu solí v nich.

Čo pri nepravidelnej menštruácii?

Väčšina žien má menštruáciu 12-krát do roka, ale môže sa stať, že niekedy cyklus „zblbne.“ Ak patríte k tým, ktorých cyklus je stále nepravidelný, ideálne je poradiť sa s gynekológom, ktorý ho dokáže vhodnými postupmi  upraviť.  Za občasnými nepravidelnosťami môže stáť stres, ťažké cvičenie, dramatické chudnutie alebo naopak, neprimerané pribratie.

Čím nepravidelnejší cyklus žena má, tým ťažšie je ovuláciu určiť. Aj v takomto prípade je však možné zistiť najväčšiu pravdepodobnosť ovulácie. Ako na to? Povedzme, že v jeden mesiac je váš cyklus 28-dňový, budúci má 21 dní a ďalší je 32-dňový. Veďte si záznamy o menštruačných cykloch niekoľko mesiacov, potom odrátajte od najkratšieho cyklu 17 dní a 11 od najdlhšieho. Dni medzi týmito dvomi údajmi patria k tým najplodnejším

Ak sú však vaše cykly nepravidelné a aj o viac ako 35 dní, mali by ste zvážiť návštevu špecialistu, ktorý vám pomôže odhaliť príčinu tohto problému. Dôvodom môže byť syndróm polycystických vaječníkov, poruchy štítnej žľazy, zvýšená hladina prolaktínu a podobne.

Je nutné vedieť, kedy ovulujem?

Samozrejme, ak vás meranie bazálnej teploty či vedenie záznamov obťažuje, nemusíte to robiť. Na otehotnenie nie je dôležité ani mať orgazmus. Sexujte aspoň dva razy týždenne a zákon priemerov by mal s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťaziť.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia