Robí toto váš tínedžer? Začnite konať skôr, než bude neskoro!

Robí toto váš tínedžer?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-30 00:30:00 |

Odmietavé, podráždené alebo úzkostné správanie je normálnou a zdravou súčasťou dospievania. Ak sú však posuny v osobnosti teenagera extrémnejšie, zbystrite!

Každý rodič tínedžera vie, že dospievajúce dieťa od môže byť občas náladové, vzdorovité a odmieta komunikovať. Aj keď to pre rodiny môže byť niekedy zdrojom stresu a konfliktov, je to zvyčajne úplne normálna súčasť dospievania. Ide obvykle o obdobie začínajúce niekde okolo 10. až 12. roku života a treba sa obrniť trpezlivosťou na niekoľko nasledujúcich rokov.

„Je dôležité, aby rodičia vedeli, že ide o normatívne správanie. Áno, je to ťažké. Áno, je to frustrujúce. Ale ... dať to do tohto kontextu je dôležité, “ hovorí Laura Grubb, riaditeľka adolescentnej medicíny vo Floating Hospital for Children at Tufts Medicine Center. Zhruba 85% tínedžerov prežíva obdobie dospievania bez prílišnej úzkosti, no ďalších 15% môže čeliť rôznym psychickým problémom, upozorňuje portál healthline.com. Je preto dobré vedieť, ktoré prejavy správania u vášho dospievajúceho dieťaťa sú normálne a kedy je už za hranicou.

1. Spánok

Typické správanie:

"Jedna vec, ktorú treba pochopiť o spánku tínedžerov, je to, že majú skutočne veľmi odlišné biologické hodiny v porovnaní s deťmi a dospelými," vysvetľuje odborníčka. Telo tínedžera chce podľa nej prirodzene spať medzi 01.00 a 10.00, preto chcú byť v noci dlho hore a ráno neskoro vstávať. Inými slovami povedané, je normálne, že tínedžer chce zostať dlho hore a neskoro vstávať.

Potenciálne nebezpečné správanie:

Ak tínedžer bežne prespí celý deň, izoluje sa od priateľov, opakovane nedokáže vstať do školy alebo bojuje s tým, že nedokáže vôbec spať, prípadne potrebuje viac ako 11 hodín spánku, môže ísť podľa odborníkov o príznaky väčšieho problému týkajúce sa psychiky. Keď to trvá dlhšie, mal by nastúpiť odborník. Vhodné je poradiť sa najskôr  pediatrom.

2. Náladovosť a podráždenosť

Typické správanie:

„Je úplne normálne, že dospievajúci sú občas náladoví, frustrovaní a podráždení,“ vysvetľuje psychiater pre deti a dorast Vinay Saranga.  „Dospievanie je prechodné obdobie a dospievajúci musia pracovať s novými emóciami, myšlienkami a pocitmi. Podporujte ich a buďte otvorení rozhovoru, aby vedeli, že ste pri nich," dodal.

Potenciálne nebezpečné správanie:

Ak sa nálada vášho tínedžera neustále zhoršuje a nie je schopný zvládnuť nič bez toho, aby to nesprevádzala veľká nervozita a najmä, ak reaguje násilím, ide o varovné znamenie. Určite to neignorujte.

3. Výsledky v škole

Typické správanie:

„Je úplne normálne, že tínedžerom sa nechce robiť školské práce,“ konštatuje profesionálny poradca v oblasti duševného zdravia John Mopper. Dospievajúce deti si neuvedomujú vplyv hodnotenia na ich budúcnosť, preto by ste mali svojho tínedžera usmerňovať.

Potenciálne týkajúce sa správania:

Ak vaše dieťa nie je schopné sa učiť, aj keď má obavy zo zlých známok alebo slovného hodnotenia, zle spáva, lebo príliš zamestnáva mozog rozmýšľaním o školských úlohách, prípadne nevie regulovať svoje emócie týkajúce sa školy - toto všetko sú dôvody na obavy. Rovnako znepokojujúcim znamením je aj to, keď prichádza k veľkým výkyvom známok v jednotlivých ročníkoch, ak mu vôbec nezáleží na tom, aké známky či hodnotenia dostáva alebo ignoruje domáce úlohy.

4. Vzdor alebo vzbura

Typické správanie:

"Určitý vzdor je normálny a zdravý," povedal Mopper. „Chcieť ísť za hranice normy, tlačiť proti pravidlám domácnosti a pravidelne sa dostať do problémov v škole,“ toto všetko, vysvetlil, môže byť pre dospievajúcich celkom bežné.

Potenciálne nebezpečné správanie:

Keď dospievajúci začne prejavovať extrémnejšie vzdorovité správanie, ako je napríklad porušovanie zákonov alebo začne chodiť poza školu, konajte. Hrozí, že nekontrolovaný tínedžerský vzdor ovplyvní negatívne jeho budúcnosť.

5. Alkohol, cigarety a experimentovanie s drogami

Typické správanie:

Experti sa zhodujú na tom, že hoci sa to rodičom nemusí páčiť, väčšina detí bude mať možnosť experimentovať s alkoholom pred 21. narodeninami. To isté platí aj o fajčení, často i o  marihuane. „Preto je také dôležité otvorene hovoriť s dospievajúcimi deťmi aj o nebezpečenstve fajčenia, drog a alkoholu," zdôrazňuje psychiater Saranga.

Potenciálne nebezpečné správanie:

Aj keď je experimentovanie v období dospievania normálne, môže sa stať, že tínedžer začne  nadmerne piť alebo fajčiť marihuanu, prípadne kombinovať alkohol a drogy. Obvykle sa to deje na rôznych víkendových party alebo počas pravidelných stretnutí s kamarátmi. K alkoholu a drogám môžu tínedžera doviesť aj pocity úzkosti a depresie, ktoré nezvláda. Kým vy ho stále vnímate ako dieťa, jeho vnútorný svet je už niekde inde. 

6. Klamanie

Typické správanie:

Nie je neobvyklé, že tínedžeri pôsobia trochu tajomne a chcú viac súkromia. Tiež je normálne, že chcú robiť svoje vlastné rozhodnutia bez rodičov - a práve preto sa niektorí rozhodnú občas niečo pred nimi zatajiť. Nerobte z toho vedu a doprajte im trochu toho "ich sveta".

Potenciálne nebezpečné správanie:

Ak sa z občasného nevinného klamstva vyvinie patologické klamstvo alebo vám dieťa klame, aby skrylo rizikové a nebezpečné správanie, riešte to.

A na záver...

Odborníci radia dať tínedžerovi priestor, no zároveň s ním často hovoriť.  Mali by ste sa vyhýbať častému obviňovaniu a kritike. Krik by tiež nemal byť výchovnou metódou, aj keď vás to určite často láka. Dôležité je zachovať si chladnú hlavu. Dôvera je to, čo pomôže vášmu dieťaťu dospieť v sebavedomého človeka.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia