Recept na šťastnú rodinu: Toto je základná ingrediencia!

Recept na šťastnú rodinu:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-19 09:00:00 |

I keď máme k dispozícii mnoho príručiek, kníh a odporúčaní ako byť dobrým rodičom, to nám ešte nezaručí, že dokážeme budovať šťastnú rodinu.

Dnešná doba je v znamení stresu, večného ponáhľania sa za niečim alebo niekam a rodinné vzťahy fungujú, ako sa povie, na baterky. Navyše neustále našu pozornosť odvádza televízia či sociálne siete a k zmysluplným interakciám medzi rodičmi a deťmi prichádza čoraz menej, pripomína realinsurance.com.

Zostavili sme pre vás týchto niekoľko bodov a spomínaný „recept na šťastnú rodinu“ je na svete.

1. Jedzte spolu

Nestíhate spoločné raňajky? Tak to napravte obedom či večerou. Rodinné spoločné stolovanie je dôležitejšie, ako si myslíte. Je to totiž vynikajúci čas, kedy sa zapojí celá rodinka do diskusie. Ako rodič zistíte, čo sa deje v živote vašich detí a ony sa budú cítiť milované, keď im venujete svoj čas. A čo je najdôležitejšie, načúvajte im! Ak sa s vami, ako s rodičmi, snaží vaše dieťa hovoriť o či už o tom, čo ho trápi, čo zažilo na vyučovaní alebo jednoducho vám hovorí svoje sny a túžby, počúvajte ale bez toho, aby ste mali v ruke mobil.

2. Zapojte deti do prípravy jedál

Zapájajte deti do prípravy jedál. Môžete si z obyčajného varenia spraviť rituál, kedy sa budete smiať a spievať si a jednoducho to bude váš „lásky čas“. Menšie deti môžu s vami variť v detskej kuchynke a tie väčšie môžu prestrieť stôl. A večera? Skúste napríklad pizza večer. Ako na to? Mama zamiesi cesto, otec pokrája suroviny a deti ich budú klásť na cesto.

3. Čas „bez technológií“

Nadviažeme na čas večere. Požiadajte svoju rodinu, aby nik pri večeri nepoužíval telefón, tablet alebo počítač. Využite tento čas a hovorte spolu o tom, čo ste cez deň robili, koho ste stretli, čo sa vám podarilo či pokazilo. Čas s rodinou je ten najvzácnejší.

4. Cvičte a hrajte sa spolu

Prvé slnečné lúče, vitamín D, čerstvý vzduch a spoločné cvičenie môže byť fantastický spôsob byť ako rodina spolu. Pokúste sa nájsť zábavnú outdoorovú aktivitu, do ktorej sa môže zapojiť celá rodina. V závislosti od veku vašich detí to môže byť jazda na bicykli (s malými deťmi sediacimi na sedačkách), tenis, prechádzky, futbal v parku alebo dokonca v lete plávanie. Rodinné cvičenie je tiež skvelým spôsobom, ako rodinku utužiť.

5. Deka, najlepší priateľ, keď je vonku zima

Síce už bol prvý jarný deň, no zima ešte ukazuje svoju silu. Vonku fučí a vám je stále chladno? Sadnite si s deťmi k rozprávke, čítajte si spolu knihy, hrajte hry a to všetkou pod vašou spoločnou dekou.

6. Zaujímajte sa 

Pokiaľ ide o rodinné zväzky, je veľmi dôležité, aby ste sa aktívne zaujímali o život svojich detí. Sadnite si a pomôžte im s domácimi úlohami. Prečítajte si príbehy večer pred spaním. Opýtajte sa ich na priateľov, aktivity a na to, čo sa im páči alebo nepáči. Ak vaše dieťa s vami zdieľa niečo zvláštne, tajnosti či obavy, nezabudnite na to a o pár dní to s nimi preberte, aby ste ukázali, že ste si spomenuli. Dajte mu najavo, že je to aj pre vás dôležité.

7. Kreativita rodiny

Tvorenie môže byť ďalším skvelým spôsobom, ako posilniť vaše rodinné puto. Spoločnou prácou na dosiahnutí spoločného cieľa vytvárate niečo, na čo môžete byť ako rodina hrdá. Ak máte veľký dvor, môžete si všetci spoločne vytvoriť zeleninovú záhradku. Každý člen rodiny sa bude starať o konkrétnu časť, no ako celok to bude nádhera. Aj vy byte sa dá vyrobiť krásna dekorácia, z ktorej môžete mať všetci radosť. 

8. Buďte spolu

Aj keď je určite veľa aktivít, ktoré môžu pomôcť posilniť rodinné spojenie, najlepším možným spôsobom, ako vytvoriť pozitívne rodinné puto, je jednoducho byť spolu tak často, ako sa len dá. Či už budete spoločne sledovať film, hrať spoločenské hry, počúvať hudbu alebo dokonca sa len tak spoločne "motať" po byte či dome. Je dôležité cítiť spolupatričnosť. Napokon, o tom je rodina...

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia