Otvorte oči, odkazuje mama, ktorej Covid zobral dcérku

Otvorte oči, odkazuje mama,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-09 23:30:00 |

Možno mohli urobiť viac alebo svoju rodinu viac chrániť a ich život mohol byť úplne iný. Osud to však zariadil takto. Vedia, že sa s tým nikdy nezmieria a nevidia žiadne svetlo na konci tunela.

Popierači vážnosti Covidu nie sú len u nás, ale všade vo svete. S obľubou ho porovnávajú s diagnózami, na ktoré bohužiaľ zomiera množstvo ľudí a zabúdajú na jeden malý, no podstatný rozdiel – že rakovina, srdcovocievne problémy alebo cukrovka nie sú vírusovým ochorením a izoláciou či obmedzením pohybu sa im zabrániť nedá. Priscilla Morseová z USA všetkým odkazuje, aby otvorili oči. Ohrození sú najmä ľudia s pridruženými ochoreniami. Tie sa bohužiaľ nevyhýbajú ani deťom.

Na Gigin prázdny pohľad nikdy nezabudnú

Covid doniesol domov Priscillin manžel David z obchodu s bazénmi, v ktorom robí vedúceho a nakazil celú rodinu. Kým Priscilla a staršie deti prekonali ochorenie relatívne dobre, šesťročná dcérku Gigi mu podľahla. Dievčatko si manželia adoptovali z Ukrajiny v decembri 2017 ako trojročné a hneď sa stalo miláčikom všetkých.

Gigi nebola úplne zdravým dievčatkom, píše portál wokv.com. Trpela hydrocefalo, epilepsiou a autizmom. Priscilla s Davidom sa nedokážu s jej smrťou zmieriť a obaja sa z nej obviňujú. David preto, lebo od neho sa všetci nakazili a Priscilla preto, lebo si nevšimla, že Gigin stav je až taký vážny. „Bola som s ňou ja, starala som sa o ňu, je to moja chyba,“ nedokáže si to odpustiť. Dievčatko zomrelo doma v posteli, kde ho našiel 11–ročný brat. Rovnako ako rodičia, aj chlapec cíti vinu. Keď si všimol, že Gigi nehybne leží, má otvorené oči a prázdny pohľad, hneď volal záchranku, no už bolo neskoro. Stále rozmýšľa, či si to nemohol všimnúť skôr a či by všetko nebolo inak.

„Deti boli u nás šťastné a spokojné. Potom akoby ste luskli prstami a zrazu sú z nich zlomené, a smutné bytosti podstupujúce terapie a užívajúce lieky. Stále bojujeme,“ opisuje situáciu v rodine pol roka po Giginom odchode Priscilla. Má ju stále pred očami a počuje jej veselé rozprávanie, nekonečné otázky a smiech. Gigi milovala všetko, čo bolo spojené s rozprávkou Ľadové kráľovstvo a najradšej si pomaškrtila na sladkých cereáliách.

„Bolesť neodchádza. Vina nám nedá spávať,“ hovorí Priscilla, ktorá nechápe ľudí, ktorí vírus zľahčujú. „V správach vidíte a počúvate, že zomrelo XY ľudí, ale nikto z divákov už nevidí to, ako to zničí rodinu a celý život. Smútok, aký už pol roka prežívame my, cítia milióny ľudí po celom svete,“ pripomína Priscilla.

Počet detí vo svete zabitých Covidom-19 zostáva našťastie relatívne nízky a ochorenie prekonávajú viac-menej bez vážnych komplikácií. Problémom sú častejšie postcovidové problémy, ktoré môžu veľmi poznačiť detský organizmus aj do budúcna. V USA vyhradili začiatkom februára na národnom cintoríne obetí koronavírusu časť pre detské obete a doteraz tam leží 271 detí. „Každá smrť znamená  rozbitú rodinu a traumu na pozadí viery, že deti nemôžu Covidu podľahnúť alebo že im nijako vážne neublíži,“ hovorí Priscilla. Ako dodala, deň pred Giginou smrťou vtedajší prezident Donald Trump uviedol, že deti „sú voči tejto chorobe takmer imúnne.“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia