Štvornásobná matka radí ako dokážete ušetriť

Štvornásobná matka radí ako
Ilustračné foto
Zdroj: MDWfeatures
2021-03-22 00:30:00 |

Súčasná doba je pre mnohých nesmierne ťažká. Omnoho viac rodín ako pred pandémiou bojuje s nedostatkom peňazí a rátajú pomaly každý cent.

I keď riešenie štvornásobnej mamy Stacey Cole sa vám na prvý pohľad môže zdať mierne dehonestujúce a nedokážete si sami seba „v akcii“ predstaviť, je to jedna z možností. Viete ako sa jej darí ušetriť mesačne v prepočte možno aj viac ako 300 eur? Naučila sa hľadať veci v smetiakoch!

Nie, Stacey a jej rodina nepatria k ľuďom bez domova, ktorých vídame najčastejšie pri kontajneroch nielen u nás, ale aj v zahraničí. Len Stacey je neuveriteľne šetrná a rozhodla sa pomáhať nielen svojej rodine, ale aj planéte tým, že v rámci svojich možností znižuje množstvo odpadu. Jednoducho recykluje mnohé veci bežnej spotreby a jedlo nájdené v kontajneri alebo pri ňom. Dokonca trvá na tom, aby sa do kontajnerov „potápali“ aj jej deti. Ich kroky nesmerujú ku kontajnerom, aké bežne vídame napríklad na našich sídliskách, ale ku kontajnerom pri veľkých obchodných centrách a reťazcoh. Tam nájdu veľa úplne nových vecí a zabaleného jedla, dokonca aj v záruke. O tom, že naozaj nie je na tento spôsob obživy odkázaná, svedčí aj to, že sama mnoho vecí daruje do charity, známym alebo ich predáva za minimálne sumy.

V domácnosť Stacey nájdete veľa vecí, ktorí boli objavené v košoch.  „Sme skromní a nehanbíme sa za to, že vyberáme kontajnery, aby sme z nich využili to, čo je užitočné. Mnohé z tých vecí náš život obohacujú,“ povedala Stacey.

Návyky si priniesla z detstva

Stacey vyrastala v skromnej domácnosti, takže nejaké rozhadzovanie a prepych jej nie sú blízke. „Doma sme nikdy s ničím neplytvali a aj tak sme niekedy ledva vyžili od výplaty do výplaty. Moji rodičia museli na všetko, čo sme mali, tvrdo pracovať a vďaka tomu to bolo hodnotnejšie a vzácnejšie,“ vysvetľuje. I keď ona si už môže dovoliť žiť pohodlnejšie, zamilovala si šetrný život. „Byť skromnou je skutočne môj jediný koníček,“ tvrdí. Stacey nechápe, ako ľudia dokážu ľahkovážne hocičo vyhodiť. „Pokojne zahodia hodiny svojej práce,“ čuduje sa.

I keď životný štyl tejto mamy môže byť pre mnohých inšpiratívny, jej prvý manžel nemal preň pochopenie a rozviedol sa s ňou. V súčasnosti má však Stacey už druhého muža, Dannyho (36), s ktorým si rozumejú a dokonca s ňou rád preberá kontajnery. Niekedy sa predbiehajú v tom, kto nájde užitočnejšiu, čerstvejšiu alebo vzácnejšiu komoditu, či už vec dennej spotreby, jedlo alebo doplnok do domácnosti.

Ak by ste čakali, že deti sa za konanie svojej mamy a nevlastného otca hanbia, nie je to tak. River (12) Molly (10), Thomas (8) a Wesley (6) chodievajú po nociach neraz s nimi a hrabanie sa v kontajneroch priam milujú.  

„Je to veľmi napĺňajúci koníček, takže sa cítim úžasne, keď týmto spôsobom prispievam k pohode a lepšej finančnej situácii našej rodiny,“ povedala Stacey. Predpokladá, že mesačne vďaka nemu ušetrí od 50 do 300 dolárov. Niektoré z vyhrabaných vecí sa im dokonca podarí aj predať a peniaze z nich potom používajú na rôzne zábavné aktivity. „Je to pre nás zásadný doplnkový príjem,“ dodala.

V kontajneroch nachádzajú naozaj rôznorodé veci od maličkostí cez zubné pasty, párty doplnky až po škatule, do ktorých potom tie veci balia. Stacey zdôrazňuje, že pred použitím všetko vždy dôkladne vyčistia. Ak sa jej zdá niečo kontaminované, tak to odhodí. Používať takto veci je podľa nej pre človeka omnoho obohacujúcejšie ako keď má všetko. „Chodíme v noci, aby sme nenarazili na pracovníkov supermarketov. Zaparkujeme tam, kde je to dovolené a nie na parkovisku pre zamestnancov,“ dáva tipy. Pre zrakmi zvedavých okoloidúcich sa schovajú tak, že sa v kontajneroch zatvoria.

Stacey si nemyslí, že by všetci jej životný štýl pochopili, ale nemyslí si, že robí niečo zlé. „Každý mesiac som schopná odložiť veľa peňazí na dôležitejšie veci a naozaj žijem šialene bohatý život. Pomáham ľuďom v núdzi a pomáham znižovať množstvo odpadu. Chcem, aby ľudia videli, aký skvelý môže byť život, ak ste trochu vynaliezaví,“ dodala.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia