Najplodnejší muž sveta? S dvomi manželkami mal až 87 detí!

Najplodnejší muž sveta? S
Ilustračné foto
Zdroj: wikiemdia commons (autor neznámy)
2021-02-22 13:45:00 |

Jeho rekord asi len tak niekto neprekoná. Fjodor Vasiliev z Ruska mal prvé dieťa ako osemnásťročný. Odvtedy to išlo ako na bežiacom páse.

Fjodor sa narodil v roku 1707 a prvú ženu Valentinu oplodnil 27-krát. Tá priviedla na svet 69 detí, lebo nie vždy išlo iba o jedno bábätko. Štyrikrát to boli štvorčatá, sedemkrát trojčatá a 16-krát dvojčatá. Manželia žili spolu 40 rokov. Z početného potomstva zomreli iba dve deti, ostatné sa dožili dospelosti. Po Valentininej smrti sa Fjodor opäť oženil a druhá manželka Anna mu porodila 18 detí. Z toho to boli šesťkrát dvojčatá a dva razy trojčatá. Vychovávať také množstvo detí bolo nemožné, preto si mnohé z nich adoptovali bezdetné páry. Odborníci sa domnievajú, že dnes môže byť na planéte asi 80 000 Fjodorových potomkov!

Sláva a návšteva u cisárovnej

Chýr o neuveriteľne plodnom mužovi sa rýchlo rozniesol a arcibiskup Vladimír o jeho „hrdinstve“ informoval cisárovnu Katarínu Veľkú. Tá ho pozvala na svoj dvor a vyznamenala za výrazné prispenie k rozširovaniu ruského národa.  

Podľa súčasných vedcov to celé znie skôr ako sci-fi príbeh. „Vzhľadom na úroveň medicíny v 18. storočí je to nemožné,“ tvrdí riaditeľ Katedry reprodukčnej vedy a výskumu zdravia žien na Univerzite Johnsaa Hopkins. Podľa neho nie je možné, že by takmer všetky deti prežili v podmienkach toho obdobia pôrody, ktoré museli byť komplikované, píše rbth.com.

Iní odborníci mu oponujú, že v období, keď žili, žiadna ochrana pred počatím nejestvovala a keďže patrili do skupiny poddaných, nemali šancu využívať lekárske zákroky. Pôrody v tom čase neboli niečím výnimočným, ženy bežne porodili popri práci. V tomto prípade mali pravdepodobne šťastie, že bábätká boli húževnaté a dokázali prežiť. Podľa nich museli obaja, Fjodor aj Valentina, pochádzať z mnohopočetných rodín, lebo takáto plodnosť, najmä u žien, nie je častá.

Rekord Fjodora a Valentiny, ktorá mu podľa dochovaných zdrojov naozaj porodila 69 detí a z nich iba dve pri pôrode zomreli, je dokonca zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Najplodnejšia žena sveta sa pritom dožila relatívne pekného veku, zomrela ako 76-ročná. Podklad na zápis tvorili zápisky z kláštora v Nikolsku, ktorý  nahlasoval pôrody poddaných na vtedajšiu matriku do Moskvy.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: headlinesmania.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia