Prečo sa vám nedarí vyčarovať na bruchu „pekáč buchiet“?

Prečo sa vám nedarí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-18 00:30:00 |

Ktorá z nás by netúžila po dokonalom brušku, ktoré by sme bez hanby vystavovali v obtiahnutých či krátkych tričkách svetu? Často však snaha neprináša želaný výsledok.

Trápite sa deň čo deň „brušákmi“, pridávate série a brucho nie a nie začať sa konečne formovať? Keď sa nedarí, mnohí to vzdajú. Nerobíte dobre. Dôležité je zistiť, kde robíte chybu. Portál brightside.me prináša zoznam tých najčastejších.

Cvičenie „brušákov“ k strate brušného tuku nepomôže

Všeobecne panuje mylná predstava, že ak chceme stratiť brušný tuk, mali by sme sa zamerať hlavne na „brušáky“.  Štúdie preukázali, že nemá zmysel zamerať sa na konkrétnu oblasť tela, aby sme spálili tuk, pretože táto technika je neúčinná. Je síce pravdou, že pri fyzickej aktivite tuk strácame, no nie nevyhnutne na miestach, na ktorých chceme.

Samotné cvičenie neprinesie viditeľné brušné svaly

Pokiaľ cvičenie nesprevádza zdravá strava, len ťažko sa dopracujete k vysnívanej postave. Aj keď sa vám podarí tehličky „vysekať“, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú také viditeľné, ako by ste chceli, lebo ich zakrýva vrstva tuku. Môžete pridať kardio cvičenie či tréning s tzv. odporovými gumami, no bez zmeny stravy ani to nemusí stačiť. Oveľa pohodlnejšou cestou ako snažiť sa všetok tuk spáliť, je znížiť kalorický príjem, teda upraviť stravu.

Ste tým, čo jete

Ak chcete schudnúť, vaša strava musí byť zdravá. Znamená to zaradiť do jedálnička veľa zeleniny a ovocia - sladké druhy iba dopoludnia. Významnou zložkou by mali byť celozrnné potraviny, nezabúdať na zdravé tuky obsiahnuté napríklad v orechoch alebo avokáde, dopriať si výrobky s vysokým obsahom chudých bielkovín, ako napríklad kuracie mäso a ryby, vhodné sú tiež strukoviny. Vyhýbajte sa polotovarom, sladeným nápojom, jednoduchým cukrom. Úplne zabudnite na oriešky, čipsy či chrumky.

Je dôležité uvedomiť si, ako často jete

Okrem kvality a množstva jedla môže byť dôležitým faktorom aj to, ako často jete. Štúdie naznačujú, že ľudia s nadváhou jedia menej často ako ľudia, ktorí sú schopní udržať si zdravú váhu, čo je 4 až 5-krát denne. Výskum naznačuje, že je lepšie jesť najmenej 3-krát denne, pretože to pomáha kontrolovať chuť do jedla a dáva pocit sýtosti. Ak si zajete častejšie, ale menšie porcie, pomôže to potlačiť pocit hladu a zabrániť prejedaniu. Keď už na vás predsa len doľahne „vlčí hlad“, je väčšia pravdepodobnosť, že si vyberiete zdravšie jedlo s nižším obsahom kalórií.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia