Takto si žije dnes najstaršia mama s dcérou Elizou

Takto si žije dnes
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2021-01-29 00:30:00 |

Keď pred 16 rokmi porodila vo veku 66 rokov svoje prvé dieťa, svet bol v šoku. Dostala sa aj do Guinnessovej knihy rekordov ako najstaršia matka na svete.

Adriana Iliescu z Rumunska sa musí stále vyrovnávať s odmietaním, no dnes už 82-ročná žena naďalej kráča životom so vztýčenou hlavou v mene lásky k svojej dcére. Kým množstvo ľudí ju odsudzuje, má aj priaznivcov obdivujúcich jej silnú vôľu. Aký je príbeh Adriany, ženy, ktorá sa rozhodla v pokročilom veku splniť si svoj sen aj napriek varovaniam lekárov a odsúdeniu spoločnosťou?

Prečo nemala dieťa skôr?

Adriana sa vydala ako 20-ročná. Manžel, do ktorého bola po uši zamilovaná, však bol zásadne proti deťom. Dlho sa trápila, no nakoniec sa rozhodla pre rozvod. Potom sa venovala učiteľskej práci na univerzite v Rumunsku.

Túžba po dieťati bola veľmi silná, no nedarilo sa jej otehotnieť. Deväť rokov podstupovala liečbu neplodnosti, no všetky pokusy otehotnieť boli neúspešné. Až vo veku 66 rokov sa rozhodla vyskúšať oplodnenie in vitro i keď vedela, že je to obrovské riziko. Viac ako čokoľvek iné chcela Adriana zistiť, aké je to byť matkou. Mnohí ju za to tvrdo odsúdili a tým, že je to nemorálne. Keď otehotnela, pod srdcom nosila trojčatá. Dve z nich však zomreli ešte v maternici a dcéra Eliza sa narodila predčasne. Adriana s ňou strávila dlhý čas na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Ako veriaca sa rozhodla dcéru pokrstiť, no aj tu sa stretla s odsúdením. Viaceré náboženské organizácie zhodnotili jej rozhodnutie mať dieťa v takom vysokom veku za sebecké a počas obradu krstu započula, ako jedna z mníšok označila maličkú Elizu za produkt temnej sily. Adriana je však presvedčená, že dcéru jej poslal Boh.

Ako si Adriana s Elizou žijú

Adriana si bola od začiatku vedomá, že tu nemusí byť dlho, preto dcérke hneď na začiatku zabezpečila budúcnosť. Lekár, ktorý sa podujal pomôcť jej pri umelom oplodnení sľúbil, že ak zomrie, stane sa krstným otcom Elizy a jej oficiálnym zástupcom až do plnoletosti.

Obetavá mama už veľakrát dokázala, že rozhodnutie stať sa matkou bolo omnoho viac ako len sebecké želanie. Keďže Adriana už bola na dôchodku, mohla všetok svoj čas venovať výchove dcéry. Ako učiteľka rumunského jazyka a literatúry a autorka vyše 25 kníh pre deti jej je veľkým vzorom. Eliza miluje vedu a vyhrala množstvo školských súťaží. V budúcnosti chce študovať na vysokej škole.

Medzi Adrianou a Elizou je veľmi silné puto lásky. Matka investuje všetku svoju moc, skúsenosti a vedomosti do svojej jedinej dcéry. Stále žije veľmi aktívne a má zdravý životný štýl. Snaží sa podieľať na Elizinom spoločenskom živote. Aj keď má už 82 rokov, cíti sa skvele a verí, že bude ešte roky sledovať ako z jej dcéry rastie krásna dospelá žena.  

Kým v roku 2005 bola Adriana priam atrakciou a hovoril o nej celý svet, už ju "predbehlo" viacero žien, ktoré porodili aj vo vyššom veku. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia