Keď to schytajú dutiny: Ako si čo najlepšie poradiť?

Keď to schytajú dutiny:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-12-22 16:30:00 |

Od nádchy sa zápal prínosových dutín líši. Je síce rovnako nepríjemný, ale bolestivejší. Sinusitída sa zvykne rozvinúť vtedy, keď sa príznaky bežného prechladnutia nezlepšujú, alebo sa po prechodnom zlepšení opäť zhoršia.

Obvykle sa začína „obyčajnou“ nádchou, čiže vírusovým ochorením. Najčastejšie zaň môžu vírusy, ktoré narušia povrch sliznice dutín. Na nej sa potom ľahko premnožia baktérie a následne sa dutiny začnú plniť hnisavým hlienom. Príčiny však môžu byť aj iné, napr. infekcie zuba, nadmerné užívanie niektorých liekov či úraz hlavy, pri ktorom sa poškodia chrupavky alebo drobné kostičky a tie upchajú prechod do nosnej dutiny. Niektorí lekári tvrdia, že nádcha bez zápalu dutín vlastne neexistuje, lebo prínosové dutiny a nosová dutina sú spojené. Takže zápal de facto vždy prenikne aj do prínosových dutín, záleží v akom rozsahu. Zakaždým teda ide nielen o sinusitídu, ale o rinosinusitídu (rinitída = nádcha, sinusitída= zápal prínosových dutín).

V hlave duní a môžu bolieť zuby

Typický je zmenený hlas, zablokovaný odtok hlienov z nosa, bolesti hlavy, pocit tlaku a zaľahnutých uší. Ak si poklopete po tvári v mieste nad zapálenou dutinou, pravdepodobne pocítite bolesť. Výrazná je v predklone a pri zvýšení tlaku v dutine. Takto rozoznáte zápal dutín od bežného prechladnutia. Môžu vás bolieť i zuby, pridáva sa pocit zaľahnutých uší a častá je strata čuchu, čo je v dnešnej dobe mätúcim problémom.

Keď to nejde von

Hlien býva hustý, nepriehľadný, sýto zelený alebo žltý – ak sa vám ho vôbec podarí vysmrkať. Príznaky nemusia byť výrazné, ale niekedy vás zápal dutín položí do postele spolu s horúčkou a celkovou slabosťou. Vyliečenie akútneho zápalu zvyčajne trvá až 2 týždne! Ak ide o bakteriálnu infekciu, nezaobíde sa bez antibiotík. Určí to lekár po odobratí výterov z hrdla a z nosa. Jedným z ukazovateľov je aj hladina CRP. Často sa pri diagnostikovaní využíva RTG snímok, na ktorom je sinusitída viditeľná.

Hlavne suché teplo, nie vlhké

Pri zápale dutín je dôležité suché teplo, nenaparujte sa nad horúcim odvarom! Použite teplé obklady alebo staré dobré „horského slnko“. Vzduch v miestnosti zvlhčujte, neprekurujte, pravidelne vetrajte. Z liekov na zápal sú vhodné také, ktoré obsahujú bylinné extrakty, známy a osvedčený je napríklad Sinupret. obsahuje suchý extrakt získaný z koreňa horca, kvetu prvosienky, vňate štiavca, kvetu bazy a vňate železníka lekárskeho. Táto kombinácia účinných látok prináša úľavu pri nepríjemnej sinusitíde. Rastlinný liek nehrozí takými vedľajšími účinkami ako lieky na syntetickej báze. V akútnej fáze vyskúšajte formu „Akut“ v tabletkách, v ktorej sú účinné látky ešte koncentrovanejšie. Dutiny musia byť dostatočne priechodné, kľúčové je eliminovať opuch sliznice. Sekrét musí vytekať! Použite vhodné kvapky a spreje do nosa, ale pozor na dlhé užívanie. Nepodceňujte liečbu bežnej nádchy ani bolesti zubov. Za zápalom  prínosových dutín často stojí aj alergia alebo nosové polypy.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia