Adoptovali si 27-ročné embryo, z dcérky sú nadšení

Adoptovali si 27-ročné embryo,
Ilustračné foto
Zdroj: Národné centrum pre darovanie embryí
2020-12-04 12:05:00

Molly Gibson sa narodila 27 rokov po tom, ako bolo v októbri 1992 zmrazené jej embryo. Zostalo ním až do februára tohto roka, keď si ho adoptovali Tina a Ben Gibsonovci z Tennessee.

Molly bola doteraz najdlhšie zmrazeným embryom na svete a prekonala rekord zaznamenaný jej staršou sestrou Emmou. Tá bola zmrazená "iba" 24 rokov, informovala spravodajská stanica BBC

„Keby ste mi pred piatimi rokmi povedali, že budem mať nie jedno, ale aj dve deti, povedala by som, že ste sa zbláznili,“ uviedla čerstvá dvojnásobná mamička Tina, ktorá roky bojovala s neplodnosťou. Všetko sa zmenilo po tom, keď sa s manželom dopočuli o adopcii embryí „To je jediný dôvod, prečo zdieľame náš príbeh. Keby to moji rodičia nevideli v správach, naše dievčatká by tu neboli,“ vysvetlila 29-ročná Tina, ktorá je učiteľkou na základnej škole.

Na svojich rodičov čaká milión embryí

Manželia sa spojili s Národným centrom pre darovanie embryí (NEDC) patriace pod kresťanskú neziskovú organizáciu Knoxville, ktorá uchováva zmrazené embryá. Pochádzajú od darcov po oplodnení in vitro. Potom si rodiny ako Gibsonovci môžu jedno z nich adoptovať a priviesť na svet dieťa, ktoré s nimi geneticky nesúvisí. Podľa NEDC je v súčasnosti v USA podľa odhadov uložených milión zmrazených ľudských embryí.

Po prvom prijatí embrya porodila Tina v roku 2017 Emmu a zvykala si na rolu mamy. „Je to najlepší druh únavy a vyčerpania,“ uviedla. Ich dcérky sú genetickými súrodencami. Obidve embryá boli darované a zmrazené spolu v roku 1992, keď mala ich súčasná mama Tina asi rok. Kým neprišla na svet Molly, bolo Emma najstarším použitým zmrazeným embryom v histórii. 

Emma svoju mladšiu sestričku miluje. „Každému, koho stretne, sa ňou chváli,“ opísala Tina. Hovorí aj o podobnostiach medzi dievčatami, vrátane nepatrnej vrásky medzi obočím, keď sú naštvané alebo rozrušené.

Embryá môžu byť zmrazené nekonečne dlho

Organizácia NEDC, ktorá bola založená pred 17 rokmi, umožnila už viac ako 1 000 adopcií a pôrodov embryí. Záujem stále rastie a v súčasnosti sa každý rok uskutoční okolo 200 transferov. Funguje to podobne ako pri tradičnom procese adopcie. Páry sa môžu rozhodnúť, či chcú „uzavreté“ prijatie embrya alebo „otvorené“ - čo im umožňuje určitú formu kontaktu s rodinou darcu. Podľa NEDC je trvanlivosť zmrazených embryí nekonečná. Časový rámec je však obmedzený vekom technológie - prvé dieťa narodené z embrya zmrazeného po IVF sa narodilo v Austrálii v roku 1984.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie