Dyslália alebo Ako možno rozviazať predškolákovi jazyk?

Dyslália alebo Ako možno
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-12-02 00:30:00 |

Dyslália, čiže hatlavosť, je najčastejšia porucha vývinu reči u predškolákov. Do určitého veku je bľabotanie rozkošné, no treba byť na pozore, kedy to už nie je v poriadku.

Je známe, že reč veľmi úzko súvisí s psychomotorickým vývojom dieťaťa. Mamy by si mali všímať, či sa dieťa plazí, lozí, kedy sa postaví a rozbehne sa, či dobre počuje a či správne reaguje na to, čo mu kto rozpráva. Pohybom si precvičuje spoluprácu oboch mozgových hemisfér, ktoré sú nevyhnutné pre správny vývoj reči.

Prvé dva roky života drobec doslova nasáva všetky podnety a tie sú pre malý a vyvíjajúci sa mozoček najdôležitejšie. Dieťa spoznáva a zachytáva slovíčka, bľaboce si a porovnáva to s tým, čo počuje. Dôležitým medzníkom je tretí rok.

Existujú štyri typy dyslálie:

Evolučná alebo fyziologická dyslália - tento typ dyslálie sa vyskytuje v niektorých štádiách vývoja detskej reči, keď deti stále artikulujú rôzne zvuky. Príčinami tohto javu môžu byť nezrelosť, nedostatok kontroly nad dychom, zmeny dýchania či neadekvátne pohyby v artikulačných orgánoch. Počas vývoja deti tieto ťažkosti môžu prekonať, Ak by pretrvávali vo veku medzi štyrmi a piatimi rokmi, vtedy sa to už považuje za patologické.

Sluchová dyslália - etiológia sluchovej dyslálie spočíva v prítomnosti sluchového deficitu, ktorý je sprevádzaný ďalšími zmenami jazyka, napríklad hlasom a rytmom. Aby bolo možné zvuky správne formulovať, je nevyhnutný správny sluch.

Organická dyslália - vzniká v dôsledku poranenia centrálneho nervového systému (dyzartria) alebo v dôsledku organickej zmeny periférnych rečových orgánov bez poškodenia centrálneho nervového systému (dysglosia).

Funkčná dyslália - je spôsobená nedostatočnou funkciou artikulačných orgánov bez známok poškodenia alebo organického poškodenia. Medzi funkčnou dysláliou rozlišujeme fonetické poruchy a fonologické poruchy.

Dyslália môže ovplyvniť ktorúkoľvek spoluhlásku alebo samohlásku. Zmena výslovnosti sa však vyskytuje častejšie u niektorých zvukov, problematické sú najmä R, K a S.

Výslovnosť R si vyžaduje väčšiu svižnosť a presnosť pohybov. Pri K bod artikulácie nie je viditeľný a preto je imitácia zložitejšia, rovnako ako pri S, kde v artikulačnej polohe jazyka dochádza k deformácii.

Aké sú príznaky dyslálie?

Po dosiahnutí piatich rokov veku by deti mali vedieť vysloviť všetky fonémy dobre a bez akýchkoľvek ťažkostí, aj keď niekedy môže písmeno R trvať trochu dlhšie. Od piatich rokov je kľúčovým príznakom dyslálie ťažká výslovnosť určitých foném alebo slov.

Dá sa zabrániť dyslálii?

Dyslálii sa dá potenciálne zabrániť pomocou logopedickej a jazykovej terapie, hodín spevu a povzbudenia dieťaťa, aby viac hovorilo. Prevencia však niekedy nie je možná.

Aká je liečba dyslálie?

V závislosti od príčiny logopéd alebo ORL špecialista navrhne terapiu alebo liečbu šitú na mieru dieťaťu, ktorá bude založená na cvičení zameranom na zdokonalenie svalov používaných pri výslovnosti a zdokonaľovaní artikulácie, ako aj na dychové a výrazové cvičenia. Ak je príčinou poruchy reči malformácia, môže byť potrebný chirurgický zákrok na jej odstránenie.

Ak to dieťatku stále nejde a jeho reč sa nevyvíja, nie je mu poriadne rozumieť, neváhajte s návštevou logopéda.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: topdoctors.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia