Fén v kúpeľni: Dávajte veľký pozor, hrozí nebezpečenstvo!

Fén v kúpeľni: Dávajte
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-27 10:15:00 |

Zabudnutý a zapojený fén odložený v dosahu detí a ešte k tomu pri vani? Deti sú nevyspytateľné stvorenia a nikdy neviete, čo sa im práve preháňa hlavou.

Obyčajný fén, ktorý väčšina z nás bežne používa na vysušenie vlasov, sa razom môže zmeniť na smrtiaci nástroj, najmä v detských rukách. Najmä batoľatá a deti predškolského veku sú najrizikovejšou skupinou pre úraz elektrickým prúdom. Ich zvedavosť a neopatrnosť vedie častokrát k tragédiám. Nezabezpečené zásuvky a domáce elektrické spotrebiče sú v kombinácii s nepozornosťou rodičov častou príčinou smutných udalostí. Veľmi nebezpečné tiež bývajú situácie, kedy sa možnosť kontaktu s elektrickým prúdom "stretne" s vodou - čo je v prípade domácnosti možné najmä v kúpeľni. V každom prípade deti dôrazne upozornite, že NIKDY si nemôžu susšiť vlasy, resp. brať do ruky fén zapojený v elektrike vtedy, keď sú vo vani alebo sprchovom rohu, kde je voda.

Keď prúd prúdi, kam nemá

Pri zásahu elektrickým prúdom zvyčajne dochádza k poruchám srdcového rytmu, alebo dokonca k zástave srdca. V mieste, kde prúd do tela vstúpil, a tiež tam, kde z tela "odchádza", môže zanechať veľmi vážne popáleniny. Zasiahnuté potom bohužiaľ môžu byť aj vnútorné orgány. Závažnosť dôsledkov sa vždy odvíja od intenzity a napätia elektrického prúdu a pochopiteľne aj od dĺžky kontaktu s jeho zdrojom. Rolu však hrá aj smer priechodu prúdu telom a veľkosť tepla, ktoré uvoľní. Dieťa zasiahnuté prúdom zvyčajne zakričí, potom padá a stráca vedomie.

Aké sú príznaky úrazu elektrickým prúdom? 

Príznaky úrazu elektrickým prúdom závisia od jeho závažnosti. Medzi potenciálne príznaky úrazu elektrickým prúdom patria:

  • strata vedomia
  • svalové kŕče
  • necitlivosť alebo mravčenie
  • problémy s dýchaním
  • bolesť hlavy
  • problémy so zrakom alebo sluchom
  • popáleniny
  • záchvaty
  • nepravidelný srdcový rytmus

Úraz elektrickým prúdom môže tiež spôsobiť syndróm kompartment. To sa stane, keď poškodenie svalov spôsobí opuch končatín. To zase môže stlačiť tepny, čo vedie k vážnym zdravotným problémom. Kompartment syndróm nemusí byť ihneď viditeľný. Takže po šoku dávajte pozor na rúčky a nôžky svojich ratolestí.

Prvá pomoc

Zásada číslo jedna: Keď poskytujeme prvú pomoc, vždy myslime na svoju bezpečnosť! Ak sa pri podávaní pmoci sami zraníme, už nikomu nepomôžeme. V prvom rade je dôležité okamžite prístroj vypnúť, poprípade vyhodiť istič (Že netušíte čo a kde to je? Práve to je dôvod, aby ste to zistili skôr, ako bude neskoro.) V prípade, že to z nejakého dôvodu nie je možné, použite na odstránenie zdroja nejaký nevodivý predmet (drevený, plastový, látkový, gumený pod.). Do vypojenie sa postihnutého nedotýkajte!

Ak je zranený v bezvedomí a nedýcha a vám sa podarilo odpojiť prístroj z elektriny alebo vyhodiť istič, okamžite začnite s resuscitáciou - teda umelým dýchaním a masážou srdca. Pozor, už v tejto chvíli by mal niekto ďalší volať Zdravotníckou záchrannú službu! Ak pri vás nikto nie je, urobte tak čo najskôr!

Ak je poranený v bezvedomí, ale dýcha (dvíha sa mu hrudníček, počujete pravidelný prúd dychu), uložte ho do tzv. zotavovacej polohy. Do príchodu záchranárov od zraneného neodchádzajte! Neustále kontrolujte, či dýcha. Do príchodu záchranárov kontrolujte nielen základné životné funkcie, ale ak je to možné, chlaďte prípadné popáleniny.

Ak ide o poranenie spôsobené vysokým napätím, teda niekde vonku, okamžite volajte záchranárov! K dieťaťu, ktoré je stále pod vplyvom vysokého napätia sa bohužiaľ nedá bezpečne priblížiť (pre zachraňujúceho začína "bezpečná zóna" približne 23 m od zdroja), vzniknutý elektrický oblúk by vás ohrozil na živote!

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kchľ
Zdroj: webmd.com, healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia