Tieto populárne jedlá pre deti patria k najnebezpečnejším

Tieto populárne jedlá pre
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-24 12:30:00 |

Pár dní dozadu sa v jednej zo škôlok vo Veľkej Británii zadusilo párkom dvojročné dievčatko. Odborníci na ochranu zdravia a bezpečnosti dlhodobo pred jednoduchými jedlami varujú.

Maličkej Sadie Saltovej z Radlettu v grófstve Hertfordshire nepomohol ani okamžitý prevoz do nemocnice. Dievčatko nezomrelo okamžite, ešte dva dni strávilo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jej rodina spustili petíciu za zákaz podávania párkov v školských zariadeniach. S takouto inicistívou určite súhlasia aj výživoví poradcovia, ktorí pred párkami v deskej strave dôrazne varujú. A to nielen preto, lebo hrozí zadusenie, ale aj pre takmer žiadnu výživovú hodnotu.

Keď sa rozhodnete svojmu drobcovi ponúknuť niektoré z rýchlych a jednoduchých jedál, uvedomte si, že podľa štatistík sú zodpovedné za viac ako jeden zo šiestich prípadov udusenia! Tak treba k nim aj pristupovať a z dieťaťa nespustiť oči.

Na vrchole zoznamu najnebezpečnejších potravín pre deti sa objavil párok v rožku. I keď párok ako údenina do detských úst v zdravej výžive vôbec nepatrí, ratolesti túto voňavú pochúťku milujú a sem-tam im hotdog doprajeme snáď všetci. Ak teda už privriete oči a zabudnete na všetky tie múdre reči aké sú párky nezdravé, dbajte vždy na to, aby boli ošúpané a nakrájajte ich na malé kúsky.

Párok v rožku, ktorý necháte vcelku, má práve tú správnu veľkosť a konzistenciu na blokovanie dýchacích ciest a podľa výskumov je hlavnou príčinou dusenia u detí vo veku do troch rokov súvisiaceho s jedlom. Ďalšími na zozname potravín, ktoré najčastejšie zapríčinia dusenie, sú tvrdé cukríky, bobule hrozna a orechy. 

Ďalšími potravinami, ktoré môžu mať na svedomí dusenie sa detí, sú popcorn, chlieb, sušienky alebo ryžové krekry, semienka, kúsky syra, surová zelenina, žuvačky, cukríky marshmallow, kuracie mäso s kosťou a ovocie, ako sú jablká, pomaranče, čerešne a melóny.

Odborníci odporúčajú, aby ste svojmu dieťaťu zavádzali tuhú stravu vo veku približne 6 mesiacov veku. Nikdy ho pri jedení nenechávajte samo, ubezpečte sa, že prežúva a prehĺta správne. Veľkosť priedušnice alebo dýchacej trubice malého dieťaťa je približne taká, ako je priemer slamky na pitie. Čokoľvek väčšie môže uviaznuť a spôsobiť, že sa dieťa zadusí.

Dusenie predstavuje vážne riziko a je to niečo, čomu sa dá predísť. Je dôležité, aby sme si boli vedomí veľkosti predmetov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti dieťaťa, lebo je veľmi pravdepodobné, že všetko, čo nájde okolo seba a dočiahne to, si vloží do úst.

V tejto reklame St Johns ambulancie, ktorá bola vytvorená v roku 2015, je veľmi jasne ukázané, čo treba urobiť, ak sa dieťa začne dusiť.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia