Domáci miláčik v zime: čo treba vedieť o starostlivosti

Domáci miláčik v zime:
Ilustračné foto
2020-11-14 00:30:00 |

Uvažujete nad živým darčekom pod stromček? Aj vám deti pília uši so želaním mať doma psíka alebo iné domáce zvieratko?

Pred tým, ako sa rozhodnete im túžbu splniť, uistite sa, že sa o štvornohého priateľa viete postarať. Najmä, ak do vašej domácnosti pribudne uprostred zimy.

Prechádzky v každom počasí

Ak je priveľká zima, radšej kratšia, ale intenzívna prechádzka. Nedovoľte, aby sa spotený a udýchaný pes rozvalil v chladnom snehu. Hrozí mu zápal močového mechúra, celkové podchladenie, i zápal pľúc..

Zvierací outfit

Obliekanie má svojich odporcov i zástancov. Niekomu sa psie „oblečky“ páčia, inému nie. Ťažko namietať na svetrík či kabátik u chúlostivých plemien, šteniatok, psích seniorov alebo chorých a oslabených psov. Niektorí veterinári oblečenie neschvaľujú, najmä ak je pes zdravý a absolvuje prechádzku v rezkom tempe. Ak sa pre roztomilý pulóvrik pre svojho miláčika rozhodnete, mal by mu zakrývať hrudník, chrbát a obličky, nie však celé telo. Mohlo by dôjsť k prehriatiu a následnému nachladnutiu, teda presne k tomu, čomu malo oblečenie pôvodne predchádzať.

Nevykŕmte ho!

Okrem granúl a konzervovaných kŕmnych zmesí s vysokým obsahom mäsa pridajte psíkovi do misky kvalitný olej alebo mäsový vývar (najmä ak málo pije). Zvýšenie kŕmnej dávky (o cca 15-20 %) možno zvážiť u psa chovaného vonku. Môžete s tým začať už koncom jesene, aby mal v zime dostatok energie na proces termoregulácie. Bytového psa zvýšenou dávkou prikrmovať netreba, do veľkej zimy ho radšej oblečte. Mačky sú pomerne prieberčivé, ale rovnako ako psy, sú to predovšetkým – mäsožravci. Radosť im urobí aj pečeň, varené vajíčko alebo mliečne výrobky (tvaroh či jogurt). 

Zdravie štvornohého priateľa je vo vašich rukách

Zima je síce krásnym ročným obdobím, ale pre chlpáčov môže byť chlad a ľad nebezpečný. Nie je to však jediné nebezpečenstvo, ktoré na psy a mačky číha. Nezabúdajte, že zvieratá ohrozujú aj vonkajšie parazity, predovšetkým kliešte. V minulosti sa nás tento problém v zime netýkal, dnes to už neplatí. Pre otepľovanie planéty sú kliešte schopné prežívať dlhšie a byť aktívnejšie vďaka čoraz teplejším podmienkam. Preto je nutná celoročná ochrana pred týmito prenášačmi mnohých závažných ochorení, ako je lymská borelióza, babezióza, dirofilarióza a leishmanióza.. Najlepšie vám poradí veterinár.

Domáci miláčikovia sú súčasťou našich rodín, a preto vznikla kampaň Protect Our Future Too (Chráňte Našu budúcnosť) Bola spustená so zámerom zvýšiť povedomie o negatívnych vplyvoch sezónnych zmien na zdravie domácich miláčikov. Zvyšovanie priemernej ročnej teploty ovplyvňuje zdravotný stav zvierat, ale aj vzťah s rodinou, v ktorej žije. Podľa tvorcov projektu #POFT je práve teraz ten správny čas, aby sme zvieratám zabezpečili ochranu a bezpečnosť. Aby ste ochránili svojho domáceho miláčika pred chorobami, prenášanými blchami a kliešťami, je priam životne dôležité používať antiparazitárnu ochranu po celý rok. Spýtajte sa svojho veterinárneho lekára na spôsoby ochrany pred vonkajšími parazitmi a pre viac informácií navštívte webovú stránku www.protectaourfuturetoo.com/sk/

Správne „mazanie“

Srsť treba pravidelne kefovať a zastrihávať, na jej ošetrovanie v zimnom období existujú špeciálne prípravky s vyšším obsahom oleja. Používajú sa najmä u plemien s dlhou srsťou, aby sa zabránilo prílišnému vysušovaniu a lámavosti, zapríčinenej mrazom. Posypy soľou alebo štrkom v zime vedia psíkov riadne potrápiť, nepríjemne leptá a páli. Premrznuté, zablatené či zasolené labky opláchnite vo vlažnej vode, alebo v odvare z dubovej kôry, osušte a natrite – buď špeciálnymi prípravkami, alebo obyčajným krémom či lekárskou vazelínou.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia