Zdravšie občerstvenie pre deti? Držte sa týchto 4 zásad, radí odborníčka

Zdravšie občerstvenie pre deti?
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-09-07 00:30:00 |

Kúpiť hotovú maškrtu v obchode je síce jednoduchší spôsob, no nejde práve o najlepšie riešenie. Ako deťom zabezpečiť pravidelný prísun zdravých pochúťok?

Doma pripravené chuťovky, ktoré poskytnú deťom potrebné živiny. Tak by malo vyzerať občerstvenie pre malých výmyselníkov, ktorí občas dostanú chuť na niečo malé medzi hlavnými jedlami. Máte viacero možností. Buď to vyriešite kúpou rýchleho občerstvenia alebo im doprajete snack v podobe zdravého jedla pripraveného doma. Ako na to podľa parents.com a hlavne, ako docieliť, aby si deti pýtali zdravšie maškrty, radí výživová poradkyňa a dvojnásobná mama Keri Glassmanová.

1. Nepodceňujte občerstvenie pre deti

Registrovaná dietologička a odborníčka na výživu kŕmi svoje deti rôznym jedlom od celozrnných sušienok a čerstvej mozzarelly až po ovocné smoothies.

„Mnoho ľudí si myslí, že občerstvenie je len malý snack bez živín,“ hovorí Glassmanová a pokračuje. „Všetkým rodičom hovorím, nech je akákoľvek časť dňa, zakaždým sa postarajte o to, aby vaše deti dostali občerstvenie, ktoré im dodá potrebné výživné látky.“

2. Nezabúdajte na bielkoviny

Každý potrebuje rovnaké druhy výživných látok (sacharidy, bielkoviny a tuky), ale predovšetkým u detí je potrebné sa zamerať na dosiahnutie správnej rovnováhy.

„Vidím, že deti nejedia dostatok bielkovín a skôr príjmu karbohydráty,“ zdôrazňuje odborníčka. "Konzumujú žemle so smotanovým syrom alebo sušienky. Je dobré sa ubezpečiť, že prijmú bielkoviny.“

Rodičia by to nemali podceňovať. Ak má dieťa deficit bielkovín, môže to mať i vážnejší dopad v podobe zabrzdeného vývinu svalstva, zníženej odolnosti, ale i spomalené hojenie rán. Dbajte na to, aby jeho jedálniček tvorili hlavne živočíšne bielkoviny ako je mäso, ryby, mlieko, vajcia i strukoviny.

3. Vytvorte rodinnú filozofiu stravovania

Ako dosiahnuť to, aby vaše deti uprednostnili pred koláčikmi radšej zdravšie jedlo v podobe lososa? Glassmanová odporúča, aby ste si doma pripravili tzv. plán potravinovej filozofie.

„Väčšina rodín hovorí o financiách a o tom, ako vzdeláva svoje deti, no neprídu s vlastnou kultúrou stravovania,“ vysvetľuje.  „Celá rodina by sa mala stravovať určitým spôsobom.“

Odborníčka to odporúča prediskutovať s partnerom a deťmi (ak máte pocit, že už majú na to vek). „Určite nechcete, aby ste mali doma biopotraviny a varili z nich pokrmy, a aby potom váš manžel prišiel domov s rýchlym občerstvením trikrát týždenne so slovami, že priniesol domov pochúťku.“

4. Majte chladničku plnú zdravých potravín

Ak deťom zachutí zdravé občerstvenie, automaticky začnú očakávať, že chladnička bude plná výživných dobrôt. Podľa Glassmanovej to môže byť guacamole alebo nejaký druh šalátu. Postarajte sa o to, že v kuchyni budú len zdravé potraviny. Deti si na to zvyknú a čoraz menej budú pýtať sladkosti. Sen všetkých rodičov, no s trochou trpezlivosti môže nabrať reálne kontúry.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia