Deti sa budú v školách učiť aj o zdravej výžive

Deti sa budú v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-05 16:30:00 |

Základné školy mohli tento školský rok zaradiť do vyučovania voliteľný predmet zameraný na osvojenie si základných pravidiel zdravého a vyváženého stravovania detí Viem, čo zjem.

Predmet je určený piatym ročníkom. Učebné materiály v rozsahu 30 vyučovacích hodín boli vytvorené komplexne pre potreby pedagógov a žiakov.  Všetky sú školám k dispozícii zdarma.

Nutrične vyvážená strava predstavuje pre deti významnú kapitolu nielen v detstve a počas dospievania, ale častokrát je aj základom ich stravovania v dospelosti. Zvyšujúci sa trend konzumácie sladených nápojov a vysoko kalorických jedál je jasným signálom, aké dôležité je deti v tejto téme vzdelávať.

Predmet pozostáva zo šiestich tematických celkov, vďaka ktorým sa žiaci oboznámia s témami, ako je vyvážená strava, pitný režim, ovocie a zelenina, riziká nevhodného stravovania, energia či hygiena potravín. Ku každej vyučovacej hodine je pre pedagóga vypracovaný metodický list s rôznorodými aktivitami na hodinu, prezentácia a pracovný list pre žiakov. Obsah voliteľného predmetu dopĺňajú interaktívne materiály v digitalizovanej podobe.

Voliteľný predmet prináša do škôl projekt s rovnakým názvom „Viem, čo zjem“, ktorý od roku 2017 prebieha na stovkách základných škôl po celom Slovensku. Je realizovaný v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR a je tiež súčasťou Národného programu podpory zdravia.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia