Letné dni: Využite ich naplno vďaka týmto tipom

Letné dni: Využite ich
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-15 13:30:00 |

Leto sa dávnejšie prehuplo do druhej polovice, žiadna vidina dovolenky pred vami a kopa pracovných povinností? Uvoľnite sa a dovoľte letu ukázať vám svoju príjemnú tvár.

Aktuálna situácia v rámci cestovania a dovolenkovania nás síce obmedzuje, ale letný relax si viete vytvoriť aj vy sami každý jeden deň. Pracovné povinnosti nemôžete odkladať, no čas pre seba si vždy treba nájsť. Prospeje to psychike, ale aj samotným výkonom v práci. Je len na vás, ako sa nastavíte.

Ranná aktivita

Nie ste aktívni športovci? Nevadí. Ľahká ranná rýchla chôdza, jogging či pozdrav slnku prostredníctvom jogy vás hneď z rána príjemne naladia. Tieto aktivity môžete pokojne striedať, aspoň sa vyhnete stereotypu. Vyberte si také, ktoré budú vyhovovať vášmu fyzickému stavu a času. Podstatné je, že sa z vás vyplavia endorfíny - hormóny šťastia, ktoré vás privedú k pozitívnej nálade a príjemne naštartujú deň.

Zdravé jedlo

Zdravšie stravovanie vo všeobecnosti podporuje nielen fyzický, ale aj psychický stav. Najlepšie na tom je, že je na vás, čo si v rámci ľahšej stravy vyberiete. „Zdravý jedálniček sa môže skladať z chudého mäsa, rýb, kvalitných mliečnych výrobkov, celozrnného pečiva, ryže, cestovín, proteínových slaných či sladkých tyčiniek a veľkého množstva zeleniny. Dôležité je, aby naša strava obsahovala dostatok všetkých živín v správnom pomere, aby sme nehladovali alebo nejedli zbytočne priveľa. Jedlo musí byť náš priateľ a nemal by vyvolávať stres,“ radí odborníčka Martina Dvořáková. Netreba  však zabúdať na to aký výdaj energie máte, keďže od toho sa odráža aj príjem jedla.

Miesto pre seba

Vytvorte si doma kútik pre seba, kde sa po práci na pár minút uchýlite. Či už to bude na balkóne, v obývačke alebo v spálni. Miesto, kde si užijete svoju obľúbenú kávu či ľadový čaj. Prečítate si časť knihy, ktorú ste pred pol rokom prvýkrát otvorili. Prípadne len zatvoríte oči a budete si užívať tóny príjemnej hudby. ,,Takéto nastavenie psychiky - nájdenie si času sami pre seba, zastaviť sa a upokojiť, má zásadný vplyv na celkovú pohodu,” radí Dvořáková.

Čas s najbližšími

Po tom ako si vytvoríte priestor pre seba, nájdite si čas aj pre svojich blízkych, rodinu a priateľov. Využite krásne počasie napríklad posedením na terase v meste či pri bazéne. Takéto stretnutia počas západu slnka v kruhu ľudí, ktorých máte radi vám po pracovnom dni dobre padnú. So sviežou ovocnou limonádou v ruke sa môžete podeliť o všetky zážitky z celého dňa.

Odmeňte sa

Pýtate sa ako? Je mnoho spôsobov, ale ideálne voľným časom. Teplé dni počas víkendov netreba presedieť doma za počítačom alebo televíziou. Je na vás či už ho strávite v prírode niekde pri jazere, turistikou, tanečnou hodinou pod holým nebom alebo si doprajete niečo materiálne po čom ste dlho túžili. Len si jednoducho urobte radosť.

Fotogaléria

gettyimages.com, kik-textilien.sk
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia