S dieťaťom pri vode: Kúpacia plienka nestačí, odkazuje pediatrička

S dieťaťom pri vode:
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Bupi
2020-08-15 00:30:00 |

Letné prázdniny síce onedlho končia, no príjemné počasie nás stále láka k vode. Nezabúdajte, že detská pokožka je na slnko omnoho citlivejšia.

Hromadné kúpanie vo verejných zariadeniach je určené pre zdravých ľudí, to si treba uvedomiť predovšetkým. Deťom od jedného roka by kúpanie v chlórovanej vode nemalo ublížiť, opäť s prízvukovaním – pokiaľ ide o zdravé dieťa bez alergií a kožných ochorení. Detská lekárka Stanislava Chromeková odporúča dodržiavanie základných pravidiel, a to:  „Dieťa treba po kúpaní v bazéne osprchovať v čistej vode, aby sa zmyl chlór, ktorý pokožku vysušuje alebo by ju mohol podráždiť, a tiež vyzliecť plavky.“ Deti sú vo vode aj niekoľkokrát denne, treba to robiť zakaždým? Pediatrička dopĺňa: „Ak je pauza medzi kúpaniami 20-30 minút, nie je to nutné. Ale ak sa dieťa ide medzitým najesť, prípadne si pospať a do vody pôjde znova až popoludní, určite osprchovať aj viackrát za deň.“

Iba s plienkou je vlastne ako bez plienky...

V minulosti nevídaný jav, dnes už celkom bežná súčasť letnej výbavy sú tzv. kúpacie plienky. No kým pred niekoľkými rokmi sa dieťatko bežne čvachtalo v detskom bazéne iba v takejto „špeciálnej“ plienke, dnes už to kvôli zvýšeným hygienickým štandardom na kúpaliskách väčšinou nestačí – našťastie. Stačí si predstaviť, ako sa kúpacia plienka v bazéne „prepláchne“ aj s jej obsahom. Vysvetľuje pediatrička  Chromeková: „Mala by sa používať vždy v kombinácii s neoprénovými plavkami, ktoré sa navlečú na kúpaciu plienku – sú fixované na stehienkach i v páse priliehavou gumičkou, čo zabezpečí nepriepustnosť. Samotná kúpacia plienka je nepostačujúca. Ide o bežný štandard aj na kurzoch plávania pre batoľatá a dojčatá.“

Štvrťhodinka na slnku

Je samozrejmosťou, že deti do jedného roka nesmú byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu, u starších detí je možný pobyt na slniečku pri použití ochranného faktora v dĺžke max. 15-20 minút – aj to iba v čase, kedy dopadajú slnečné lúče na zem v 45° uhle, čo je zhruba do 10.00 dopoludnia. Dôležitý je výber správneho opaľovacieho prípravku, novú značku treba vždy najskôr vyskúšať na malej ploche, nenatrieť hneď na celé telo. Alergické reakcie na niektorú zložku krému v kombinácii so slnkom sú časté nielen u detí, ale aj u dospelých. Ak má dieťa problematickú pokožku, odborníčka odporúča siahnuť po hypoalergénnych prípravkoch, určených pre senzitívnu pokožku, kúpiť najlacnejšie opaľovacie mlieko no-name značky by sa nemuselo vyplatiť.

Ako sa starať o pokožku

Aby sa citlivá detská pokožka nevysušila, základom je premasťovať, premasťovať, premasťovať – doslova „natrieť každý deň od hlavy až po päty, najmä ak má dieťa sklony k atopickému ekzému“ – upresňuje doktorka Chromeková. Účinnou prírodnou látkou, ktorá pokožku ochraňuje a po kúpaní regeneruje i ošetruje, je alantoín. Má výrazné hojivé a regeneračné účinky, zjemňuje a upokojuje pokožku, zmierňuje jej podráždenie. Nachádza sa v prípravkoch detskej kozmetiky. Ďalšou užitočnou látkou je lanolín - tuk získaný z ovčej vlny. Má ochranné vlastnosti, pokožku premasťuje a zabraňuje jej vysúšaniu. Lanolín pôsobí hydratačne, hojivo a upokojujúco. Ak pozorne čítate etikety na obaloch,  nájdete ho napríklad v zložení telového mlieka slovenskej značky Bupi. Čo by ste však v zložení kozmetických výrobkov pre deti rozhodne nájsť nemali, to sú parabény, parafíny, alkohol a éterické oleje. V kozmetike pre bábätká od narodenia by sa nemali vyskytovať ani žiadne farbivá. Parfumované by mali byť iba jemne a parfumová zložka bez obsahu alergénov. Jednoducho povedané – kozmetika pre deti nemá byť nadmieru voňavá, hlavne, nech je chemicky čistá. 

Dobre vedieť:

- detské bazény nesmú byť chlórované (dezinfikované chlórom) tak ako bazény pre dospelých – aj z toho dôvodu sa neodporúča brávať deti do iných bazénov, ako pre nich určených (bazén pre dojčatá a batoľatá / bazén pre deti)

- voda by sa v nich mala vymieňať každý deň. Ak bazén nie je napojený na cirkuláciu, odporúča sa kúpanie hneď ráno alebo najneskôr dopoludnia

- deti do 6 rokov by sa vôbec nemali kúpať v termálnej vode.

- opláchnutie dieťaťa nechlórovanou vodou pred kúpaním je dôležité nielen z hľadiska hygieny. Mokrá pokožka absorbuje menej ako suchá, takže sa zníži množstvo vody z bazéna, ktoré sa mu dostane do pokožky.

Bupi
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia