Vyberáte autosedačku? Toto je najdôležitejšie, čo si treba všímať!

Vyberáte autosedačku? Toto je
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-14 00:30:00 |

Výber detskej autosedačky nepodceňujte, keďže chráni dieťa pred následkami prípadnej nehody. Na čo sa zamerať odľa spotrebiteľského testu dTest?

Bezpečie, pohodlie, ľahká manipulácia a bez obsahu chemických látok. To sú štyri základné predpoklady, ktoré by mala spĺňať detská autosedačka.

Čo hovorí zákon?

Podľa slovenskej legislatívy by každé dieťa, ľahšie ako 36 kilogramov s výškou menej ako 150 centimetrov, malo byť pri jazde usadené v autosedačke, pričom vek nehrá rolu.

"Dieťa musí byť umiestnené v autosedačke, ktorá zodpovedá jeho hmotnosti a telesným rozmerom. Pokiaľ je použitý typ autosedačky inštalovaný proti smere jazdy, musí byť na danom sedadle deaktivovaný airbag. Umiestnenie a upevnenie autosedačky a usadenie dieťaťa do nej sa musí vykonávať podľa návodu od daného výrobcu," vysvetľuje Eduarda Hekšová, riaditeľka organizácie spotrebiteľov dTest.

Zákon rieši taktiež situáciu, keď je vo vozidle prepravovaných viac detí, než koľko tam môže byť umiestnených autosedačiek. V takom prípade musia byť ďalšie deti, ak sú staršie ako tri roky, pripútané bezpečnostným pásom. Mladšie deti musia byť vždy prepravované v autosedačke. Ak nie sú vo vozidle zádržné bezpečnostné systémy, teda chýbajú bezpečnostné pásy, deti mladšie ako tri roky nie je v ňom možné prepraviť. Samozrejme, existujú výnimky, čo sa týka použitia detskej autosedačky. Tú majú osoby, ktorých zdravotný stav neumožňuje použitie zádržného bezpečnostného systému.

Tipy, ako na kvalitnú autosedačku

"Rozhodujúcimi faktormi pre výber je hmotnosť dieťaťa a prispôsobenie sedačky jeho veľkosti. určite nekupujte príliš veľkú sedačku, aby vám vydržala dlhšie a aby ste ušetrili. Takéto rozhodnutie sa vám môže vypomstiť," varuje Eduarda Hekšová. Dieťa strávi v autosedačke pravdepodobne dlhé hodiny bez toho, aby sa mohlo viac hýbať.

Venovať pozornosť treba aj kvalite polstrovania, i výhľadu z okna, ktoré bude mať dieťa pri umiestnení sedačky vo vozidle. Vyberte si sedačku najlepšie s dieťaťom, aby vám obchodník umožnil jej vyskúšanie priamo vo vašom aute.

Pri nákupe si nezabudnite overiť, že sedačka bola homologizovaná, pričom dôležitá je prítomnosť značky R44-04 alebo R44-03. U autosedačiek, ktoré úspešne prešli náročnými bezpečnostnými testami, máte istotu, že majú vyššiu bezpečnosť. Výhodou je to, ak sa dá poťah autosedačky vybrať a oprať v práčke. 

Pozor na nákup použitých sedačiek. Vyhnite sa tomu, keďže neviete, v akom stave sa nachádza a či už nie je poškodená. Je dosť pravdepodobné, že poškodenia nemusia byť na prvý pohľad vidieť.

"V prípade, že kupujete sedačku so systémom isofix, uistite sa, že je univerzálny. Ak tomu tak nie je, overte si, že je kompatibilný s vaším automobilom. Zoznam týchto automobilov by mal byť k dispozícii u výrobcu, aj predajcu a dá sa tiež vyhľadať na webových stránkach výrobcu," vysvetľuje Eduarda Hekšová.

Univerzálne modely by mali byť vybavené tretím úchytom určeným k obmedzeniu rotácie sedačky, ak by došlo k čelnému nárazu. U niektorých typov vozidiel si možno všimnúť úchyt riešený trochu inak, preto vyžadujú použitie sedačky určenej pre konkrétny typ automobilu. Predajca by mal poskytnúť zoznam vozidiel, v ktorých je možné použiť neuniverzálne autosedačky so systémom isofix alebo ho nájdete na webe výrobcu. 

U niektorých modelov je možnosť použitia aj so základňou. Tá ostáva v automobile a samotná autosedačka sa na ňu v prípade potreby jednoducho zacvakne. Ak preferujete ľahšie používanie autosedačky, je to skvelá voľba.

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia