Neškodné obhrýzanie nechtov? Môže to skončiť veľmi vážne!

Neškodné obhrýzanie nechtov? Môže
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook.com
2020-07-22 00:30:00 |

Každý zlozvyk má svoju príčinu a dieťa si ju nemusí uvedomovať.Môže to byť okusovanie ceruzky, žmolenie trička, skákanie do reči či obhrýzanie nechtov.

Na zlozvyky sa, samozrejme, neumiera, aj keď mladú Britku Courtney jej zlozvyk ohrozil na zdraví a to až tak, že jej museli amputovať palec. Z navonok neškodného zvyku sa u nej vykľulo smrteľné nebezpečenstvo.

Courtney sa pred deviatimi rokmi presťahovala s rodičmi z Anglicka do Austrálie. S obhrýzaním nechtov začala po tom, keď sa v novej škole stala terčom šikany. Potrebovala sa upokojiť, tak si začala ohrýzať necht na palci. Časom sa zo zlozvyku stala závislosť.

Keď si už Courtney uvedomovala, že sa niečo s jej palcom deje, mala strach. „Vždy som mala umelé nechty, aby som to zakryla. Vždy keď necht dorástol, bol ako papier. No keď som videla, že môj palec tmavne, dostala som veľký strach. Nechcela som, aby to ktokoľvek videl, ani moji rodičia, a preto som ruku vždy držala v päsť. Moje sebavedomie bolo na bode mrazu," priznáva Courtney. Napokon sa rozhodla ísť k lekárovi. Odporučili ju na plastický zákrok. „Počula som dvoch plastických chirurgov ako uvažovali, že mi odstránia nechtové lôžko, necht a čiernu kožu,“ spomína.

Lekárom sa však prst nepáčil a poslali vzorky na biopsiu. O šesť týždňov neskôr musela Courtney navštíviť špecialistu v Sydney, lebo lekári nedokázali povedať, či biopsia preukázala rakovinu alebo nie.„Urobili mi viac testov a keď boli známe výsledky, bolo mi povedané, že je to malígny melanóm, ktorý bol veľmi zriedkavý, zvlášť pre niekoho v mojom veku," hovorí Courtney. Tá správa bola veľmi šokujúca a nečakaná. Mladučké dievča malo akrálny lentiginózny melanóm. Odborníci sú toho názoru, že toto ochorenie mohlo vyvolať časté obhrýzanie nechtu.

Courtney podstúpila štyri operácie. Napriek veľkej snahe lekárov jej prst nezachránili a museli jej ho amputovať. „Keď som zistila, že kvôli ohrýzaniu nechtov som získala rakovinu, položilo ma to. Bez mojej rodiny a priateľa.... úprimne neviem povedať, ako by som sa cez toto všetko dostala. Chcem sa podeliť o môj príbeh s ľuďmi, ktorí svoje problémy riešia zlozvykom, ako som ich riešila ja. No narobila som si ešte viac problémov. Rozprávajte sa doma navzájom a hlavne, buďte všímaví! Vedzte, že v žiadnom probléme nie ste sami,“ napísala Courtney.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: thesun.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia