Rapunzelin syndróm: Znie to rozprávkovo, má však od nej ďaleko

Rapunzelin syndróm: Znie to
Zdroj: Foto: Just Giving
2020-07-15 00:30:00 |

Jasmine Beeverová pôsobila na svoje okolie ako šťastné a priateľské dievča s (ne)škodným zlozvykom. No stal sa jej osudným. osudným.

Mladučká 16-ročná Angličanka trpelo poruchou, o ktorej sa veľmi nehovorí. Šlo o trichofágiu, čiže nutkanie pojedať svoje vlasy. Práve na následky tohto „zlozvyku“ táto slečna zomrela. Ako je možné, že si toho nik z rodiny nevšimol? Dievča považovali za veselé a usmiate, jej rodine ani vo sne nenapadlo, že sa s ňou niečo deje. O to viac jej príbeh poukazuje na to, ako nečakane a jednoducho sa môžu veci pri tejto poruche skomplikovať. Môže totiž viesť k tzv. Rapunzelinmu syndrómu, čiže potenciálne smrteľnej blokáde tráviaceho traktu.

Čo je trichofágia?

Jedná sa o poruchu, pri ktorej má človek neprekonateľné nutkanie pojedať svoje vlastné vlasy. Táto porucha ide ruka v ruke s trichotillomániou, ktorá sa vyznačuje nutkaním vytrhávať si vlasy. Ľudom s trichtillomániou toto vytrhávanie vlasov prináša upokojenie či dokonca pôžitok a ľahko sa stáva zvykom, ktorý si títo jedinci neuvedomujú. Doposiaľ nie je známe, čo spôsobuje trichotillomániu, aj keď existuje predpoklad, že je zapríčinená ako genetikou, ako aj prostredím. Potenciálnym spúšťačom sú aj stresové situácie.

Rapunzelin syndróm

Z trichofágie vzniká spomínaný Rapunzelin syndróm. Vlasy, ktoré dieťa zje, sa pomaly zgrupujú v tele až vytvoria veľkú guču. Keďže človek nedokáže vlasy stráviť, tie sa môžu formovať do guče, ktorá sa odborne nazýva trichobezoár. Tak vzniká syndróm nazvaný po rozprávkovej princeznej Rapunzel. Rapunzelin syndróm znamená, že táto guča vlasov zablokuje tráviaci trakt. Pokiaľ sa to nerieši, blokáda vedie k mnohým problémom, až k bolestivej smrti.

Infekcia u dievčaťa z príbehu viedla až k prasknutiu žalúdočného vredu a ako následok toho jej zlyhali životne dôležité orgány.

Na trichotillomániu ani na trichofágiu nie sú žiadne zaručené liečby, ale tieto poruchy sa dajú dostať pod kontrolu pomocou terapie a tréningu na odbúranie zlozvykov.

Odborníci bijú na poplach! Aj keď sa vám môže zdať, že vaša ratolesť je šťastná a spokojná, nie vždy tomu tak je. Nešťastný a tragický príbeh mladej slečny o to viac svieti ako výstražné znamenie. Pojedanie vlasov nie je vôbec dobré v akomkoľvek množstve. Môže mať rôzne následky.

Ak je váš drobec vystavený nezvyčajne veľkému stresu, rozprávajte sa s ním. Venujte mu čo najviac pozornosti, času a lásky.


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: independent.co.uk, medicaldaily.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia