Poloha v spánku je dôležitejšia ako si možno myslíte

Poloha v spánku je
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-23 13:30:00 |

Po celodennom kolotoči s deťmi sa nad polohou v spánku asi veľmi nezamýšľate. Tá však môže byť veľmi dôležitá. Podľa výskumov ovplyvňuje naše zdravie a pohodu.

Spôsob, akým ležíme v posteli, má väčšina z nás hlboko zakorenený. Výskumy však naznačujú, že voľba polohy v spánku má na nás výraznejší vplyv, ako by sme si mysleli. Napríklad spánok na ľavej strane môže zvyšovať šance na nočné mory, no na druhej strane zase zmierňuje pálenie záhy. Spánková pozícia môže mať za následok tiež predčasné starnutie alebo byť prevenciou Alzheimerovej choroby. Pozrite si výhody a nevýhody piatich najčastejších polôh v spánku.

Spánok na ľavej strane

Ľudia, ktorí trpia záchvatmi pálenia záhy by mali spávať na ľavej strane. Ani odborníci presne nevedia ako to funguje, no pravdepodobne to súvisí s polohou vnútorných orgánov v tejto polohe. Je dokázané, že v ľahu na ľavej strane sa výrazne znižuje množstvo kyseliny unikajúcej zo žalúdka do pažeráka a pálenie záhy je omnoho znesiteľnejšie ako v iných polohách.

Nevýhodou spánku na ľavej strane je častejší výskyt nočných môr. Vyplýva to zo štúdie tureckých expertov, ktorí zistili, že nočnými morami trpí až 40,9 percenta ľudí spávajúcich na ľavej strane. Pre porovnanie, z tých, ktorí spávajú na pravej strane, hlásilo nočné mory necelých 15 percent ľudí.

Spánok na chrbte

Ak máte bolesti chrbta, pri spánku na ňom a s vankúšom pod hlavou by sa mali zmierniť. Okrem toho, spánok na chrbte odporúčajú aj kozmetičky a plastickí chirurgovia. „Ak vaša tvár nie je pritlačená šesť a viac hodín na vankúši či na posteli, tvorí sa vám menej vrások a rôznych defektov na koži,“ vysvetľuje plastický chirurg Goesel Anson. Naopak, ak sa vaše líce počas spánku niekoľko hodín obtiera o látku, blokujú sa póry a vznikajú kozmetické problémy. Okrem toho, aj koža je pokrčená a v staršom veku je jej elasticita menšia, takže vaša tvár starne rýchlejšie.  

Nevýhodou spánku na chrbte je to, že v spánku na chrbte sa zdvojnásobuje pravdepodobnosť chrápania a spánkového apnoe. To vzniká vtedy, keď nedostatok svalového tonusu v dýchacích cestách spôsobí, že človek chrápe nahlas a prestane dýchať na desať a viac sekúnd, čo môže spôsobiť vážne zdravotné problémy od dennej ospalosti cez vysoký krvný tlak, cukrovku až po vážne depresie. Ďalšou z nevýhod spania na chrbte je častejšie škrípanie zubami.

Fetálna pozícia (na bábätko)

Ak sa počas spánku radi schúlite do klbka, chrbtica má dostatočnú flexibilitu k pohybu počas noci a tiež umožňuje dobré dýchanie. Táto poloha pomáha ľuďom vyrovnávať sa s napätím a obavami. Po takomto spánku sa ľudia obvykle budia svieži a oddýchnutí.

V prípade, že máte problémy s bolesťami krčnej chrbtice, táto poloha vhodná nie je. Nepríjemný pocit ešte zhoršuje, lebo si pri nej tlačíme na spodinu lebečnú. I keď poloha na bábätko je pre väčšinu ľudí pohodlná, je žiaduce používať pri nej vždy vankúš, aby krk a chrbtica boli vyrovnané, ak sa chcete vyhnúť problémom so stuhnutým krkom alebo bolesťami v ramene.

Spánok na pravej strane

Táto poloha je veľmi vhodná pre tých, ktorí trpia vysokým krvným tlakom alebo inými problémami so srdcom. Znižuje jeho záťaž a spomaľuje srdcovú frekvenciu. Spánok na pravej alebo ľavej strane dokonca zbavuje mozog aj nervový systém odpadových látok, odbremeňuje ich a tak pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe a ďalším neurodegeneratívnym ochoreniam.

Pozor! Ak ste tehotná, spánok na pravej strane v neskoršom štádiu tehotenstva môže byť nebezpečný. Podľa odborníkov nesie so sebou vyššie riziko narodenia mŕtveho bábätka. Dôvodom môže byť obmedzený prietok krvi k dieťatku.

Spánok na bruchu

Podľa spánkových expertov spánok na bruchu, v tzv. polohe voľného pádu s rukami nad hlavou stavia vnútorné orgány do ideálnej pozície, aby podporovali správne trávenie, no táto poloha zároveň prináša častejšie „živé“ sny.  Dôvod vidia experti v tom, že v polohe tvárou dole sa nám ťažšie dýcha.

Z hľadiska pohyblivosti tela je spánok na bruchu najhoršou možnou pozíciou. Pre to, aby človek mohol v takejto polohe pohodlne dýchať, musí mať hlavu a krk niekoľko hodín takmer úplne otočený na jednu stranu. To výrazne zaťažuje krčené svaly a nervy, výsledkom čoho je stuhnutý krk, bolestivé ramená a neraz aj chrbtica. Preto, ak si po takomto spánku „necítite kríže“, nečudujte sa. Nech už však spíte v akejkoľvek pozícii, základom kvalitného spánku je vždy dobrá posteľ.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia