Často zverejňuje fotky dcérky: Jej tvár však neuvidíte

Často zverejňuje fotky dcérky:
Ilustračné foto
Zdroj: Facebbok
2020-07-10 00:30:00 |

Zverejňovanie fotiek na sociálnych sieťach je v dnešnej dobe IN. Pochváliť sa momentkou svojho dieťaťa, jeho úspechmi, vtipnými situáciami či výrokmi sa stalo bežnou súčasťou života dospelých.

Fotografka, no predovšetkým mama Kelley Hudson mala voči verejnému zdieľaniu detských fotografií na Facebooku či Instagrame vždy predsudky a striktne s tým nesúhlasila.

„Zverejňovanie fotografií je v dnešnej dobe IN. Má to však háčik. Nielenže oberáte seba aj vaše ratolesti o súkromie, no vystavujete deti tak istému riziku. Akému? Svet je plný všakovakých ľudí a televízne noviny sú plné zúfalých rodičov, ktorým uniesli dieťa. Dokonca v Miami Beach istý operátor každodenne zasiela sms-ky a v nich údaje a popis uneseného dieťaťa, aby ľudia pozerali okolo seba a pomohli tak v pátraní,“ hovorí dánska fotografka.

Novým problémom v online svete je sharenting - zdieľanie videí či fotografií rodičmi bez súhlasu detí. Názov vychádza z anglických slov "share" (zdieľať) a "parenting" (rodičovstvo). Rodičia neprimerane zdieľajú osobné a intímne materiály svojich vlastných detí, tie potom môžu uniknúť mimo kontrolu. Fotky maloletých detí bez ich súhlasu a bez zakrytia tváre zverejňuje až štvrtina slovenských rodičov.

Kelley Hudson prišla s projektom "Anonymous Adolescent". Sama ukazuje, ako na to. Jej dievčatku nie je na fotkách vidieť do tváre, napriek tomu sú snímky veľmi pôsobivé a krásne. Na projekte pracovala Kelley štyri roky. S výsledkom je spokojná. Chcela sa podeliť o každodenný život svojej dcéry a zároveň sa snaží zachovať jej súkromie.

Na čo si treba dávať pozor?

"Určite neuverejňujte nahé fotografie z letného kúpania. Všetko, čo sa zverejní na sociálnej sieti, sa dostáva k širokému publiku. Štatistiky hovoria, že na Facebooku je až ¼ falošných profilov. Fotky môžu byť po zvyšok života viditeľné nielen pre priateľov vašich detí, ich potenciálnych partnerov, ale aj pre ich budúcich zamestnávateľov. O deviantoch ani nehovorím,“ hovorí Kelley.

 

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: kelleyhudson.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia