Politici dnes rozhodujú o budúcnosti Zeme: Deti sa môžu pridať!

Politici dnes rozhodujú o
Zdroj: Earthspeakr
2020-07-01 19:30:00 |

Dnes oficiálne štartujte projekt Earth Speakr, ktorý vyzýva deti na celom kontinente, aby spoločne vytvorili hovorením o budúcnosti našej planéty svoje vlastné umelecké diela.

Earth Speakr je iniciatíva a dielo islandsko-dánskeho umelca Olafura Eliassona, ktorá zahŕňa mobilnú aplikáciu, webovú stránku, fyzické prezentácie a ďalšie aktivity. Umelecké dielo tvorí ústrednú časť kultúrneho programu pri príležitosti nemeckého predsedníctva v Rade EÚ v roku 2020. Je financované Spolkovým ministerstvom zahraničných vecí a realizuje sa v spolupráci s Goetheho inštitútom. Projekt Earth Speakr je bezplatný a podporuje komunikáciu a spoluprácu medzi ľuďmi všetkých vekových skupín v Európe na témy klimatických zmien a budúcnosti planéty.

Deti hovoria v mene planéty

Počas nasledujúcich šiestich mesiacov si môžu užívatelia stiahnuť aplikáciu Earth Speakr a animovať svoje posolstvo pomocou hravej interaktívnej technológie. Deti a mladí ľudia pod vekovou hranicou pre volebné právo sa môžu zapojiť tým, že svoj hlas prepožičajú čomukoľvek z okolitého prostredia (stromu, banánovej šupke, oblohe alebo ulici) a budú hovoriť za svoje blízke okolie aj planétu. Ich kreatívne správy sú zdieľané na www.earthspeakr.art a vďaka aplikácii s rozšírenou realitou ich budú môcť vidieť a zažiť aj ostatní.

Earth Speakr je kolektívne umelecké dielo, ktoré nabáda deti, aby sa stali umelcami. To, akým dielom sa Earth Speakr stane totiž záleží na tvorivosti a fantázii Earth Speakrov, keďže sa skladá z ich myšlienok a vízií, obáv aj nádejí. To, čo vytvárajú, môže byť hravé a rozmarné, vážne aj poetické. Neexistuje tu správne alebo nesprávne, je to jednoduché a zapojiť sa môže každý. Earth Speakr vyzýva deti, aby hovorili od srdca to, čo si myslia a prispeli tak k formovaniu nášho sveta a planéty dnes a aj v budúcnosti,“ vysvetľuje známy umelec a aktivista Olafur Eliasson.

„Od detí očakávame, že budú v škole pozorné a budú dodržiavať pravidlá. Teraz je však rad na nás, dospelých, aby počúvali, mladé generácie. V Earth Speakr dáva Olafur Eliasson deťom jedinečnú príležitosť prísť s tvorivými myšlienkami a nápadmi, ktoré by mohli mať potenciál prispieť k lepšej budúcnosti všetkých Európanov. Vďaka hlasovým nahrávkam, prineseným do centra tvorby európskej politiky dá Earth Speakr mladým ľuďom silný hlas, ktorý by sme, v záujme našej spoločnej budúcnosti, mali pozorne počúvať,“ povedal Heiko Maas, spolkový minister zahraničných vecí Spolkovej republiky Nemecko.

Aby Eliasson a jeho štúdio zapojili čo najviac ľudí, vyvinuli, primárne digitálne umelecké dielo, v spolupráci s rozsiahlym tímom výskumných pracovníkov, odborníkov a detí. Aplikácia Earth Speakr je k dispozícii v 24 úradných jazykoch Európskej únie a je dostupná na celom svete. Samotný projekt navyše uzatvára partnerstvá s múzeami, knižnicami a vzdelávacími inštitúciami, ako napríklad Goetheho inštitút, s cieľom vystavovať umelecké diela online, či fyzicky, a to kedykoľvek a kdekoľvek, to len bude možné (zvlášť v časoch spoločenského dištancovania).

Je čas, aby začali počúvať dospelí

Aplikácia Earth Speakr zosilňuje hlasy detí a vyzýva dospelých, súčasných politikov a lídrov, aby načúvali. Na stránke www.earthspeakr.art môžu dospelí dokázať, že správy počúvajú vytvorením takzvaných zbierok správ v rozšírenej realite (AR) „Loud Speakrs“. Tieto zbierky môžu byť umiestnené kdekoľvek na virtuálnej mape (na verejných námestiach, v parkoch, nad administratívnymi budovami) s cieľom povzdbudiť ostatných, aby načúvali tiež. Odkazy Earth Speakr sa vysielajú aj v Bruseli v budove Justus Lipsius a v Europa Building, v Európskom parlamente v Bruseli aj Štrasburgu a v Berlíne na budove „Lichthof“, v ktorej sídli Spolkové ministerstvo zahraničných vecí.

„Život na Zemi je spolužitie ľudí, zvierat, rastlín a ekosystémov. Musíme pochopiť a predovšetkým akceptovať toto spolužitie a podnikať správne kroky na jeho podporu. V dnešných diskusiách o klimatickej politike je nevyhnutné, aby bolo počuť názory a nápady budúcej generácie hlasno a jasne, pretože práve mladí budú žiť v budúcnosti, ktorú dnes formujeme. Moje dielo Earth Speakr vyzýva deti, aby sa vyjadrili ku klíme - či už s obavami alebo nádejami. Vďaka aplikácii Earth Speakr tak môžu spraviť v domácom prostredí, prostredníctvom čohokoľvek v ich okolí. Naše umelecké dielo spája ich hlasy a zosilňuje odkaz, ktorý chcú povedať. My, dospelí, politici a všetci kompetentní, potrebujeme počuť tvorivé odkazy detí a brať ich vážne,“ zdôrazňuje Olafur Eliasson.

Od 1. júla 2020 sa na virtuálnej mape Earth Speakr budú objavovať detské správy a hlasných speakrov si môžete prezerať v rozšírenej realite, na významných miestach v rámci celej EÚ. Ak sa chcete dozvedieť viac a podieľať sa na tvorbe umeleckých diel, stiahnite si aplikáciu Earth Speakr zo služby Google Play alebo App Store, navštívte webovú stránku www.earthspeakr.art a zapojte sa do diskusie @earthspeakr na sociálnych sieťach.future?

Zapojte sa

Deti môžu vytvárať správy pomocou aplikácie Earth Speakr a pozvať svojich priateľov, aby sa zapojili.

Dospelí, súčasní lídri a politici môžu sledovať správy Earth Speakr, vytvárať skupiny správ (tzv. Loud Speakrs), zdieľať ich s okolím a prispieť tak k rozšíreniu tém, ktoré považujú za najdôležitejšie. Eliasson dúfa, že sa politici inšpirujú a prinesú odkazy Earth Speakr k rokovacím stolom, aby sa deti cítili vypočuté a pochopené.

Inštitúcie môžu usporiadať podujatia a povzbudiť deti k účasti. Podklady na webovej stránke ponúkajú návody, ako deti interaktívnym spôsobom naviesť k pozretiu umeleckých diel a následne ich aj motivovať sa zapojiť. a a špecializovaných technikov.

Fotogaléria

Earthspeakr
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia