Úvod prázdnin patrí výzve: Vyčisti chlievik!

Úvod prázdnin patrí výzve:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-07-03 16:30:00 |

Prvý prázdninový týždeň od 4. do 12. júla 2020 organizátori iniciatívy nabádajú návštevníkov hôr a prírody, aby priložili ruku k dielu a vyčistili miesto, kde sa nachádzajú.

Svojimi ,,úlovkami“ sa môžete pochváliť formou fotografií a videí na sociálnych sieťach. Cieľom iniciatívy #niesomprasa je vyzvať turistov a výletníkov počas prechádzok v lesoch, na horách, ale napríklad aj v mestských parkoch, aby okrem užívania si prírodných krás urobili niečo pre prírodu samotnú. Situácia je totiž na začiatkom letných prázdnin viac než nepriaznivá – z množstva odpadkov vo voľnej prírode neubúda. S výrazne väčším prílivom návštevníkov sa môže ešte zhoršiť. Je šanca tento stav zmeniť? Autori iniciatívy #niesomprasa si myslia, že áno. Vyžaduje to však aktívny prístup. ,,So začiatkom letných prázdnin a plánovaných dovoleniek chceme znovu dôraznejšie opakovať hlavný zmysel tohttps://www.facebook.com/niesomprasa/videos/887558671750175/hto projektu. Nedovoľme, aby sa prechádzka lesom stala výletom na smetisko. Najbližšie dva mesiace budú ľudia pravdepodobne vyrážať do prírody častejšie než inokedy. Máme ideálnu možnosť rozhliadnuť sa okolo seba a veľa vecí si uvedomiť," hovorí Michaela Grendelová, jedna z iniciátorov projektu.

Nová výzva pod hlavičkou #niesomprasa sa volá – Vyčisti chlievik! Prvý prázdninový týždeň od 4. do 12. júla 2020 sa do nej môže aktívne zapojiť každý, kto podnikne výlet do prírody. Stačí mať poruke mobilný telefón a chuť pomôcť našim horám a lesom. ,,Urobte fotografiu alebo natočte krátke video na tému Vyčisti chlievik. Pochváľte sa nám so svojimi úlovkami a pošlite nám ich prostredníctvom sociálnych sietí. Nielenže všetky vaše príspevky radi zverejníme, ale tie najkreatívnejšie a najlepšie odmeníme. Chceme byť stále aktívni a veríme, že sa pripojíte aj vy. Odrazí sa to na čistote slovenských lesov a prírody," dodáva Grendelová.

Kampaň #niesomprasa vysvetľuje návštevníkom slovenských krajov, ktorí nemajú stopercentné znalosti o pohybe a pobyte v prírode, ako sa v tomto prostredí správať. Autori iniciatívy chcú využiť silu sociálnych sietí a internetu a s prispením tradičných médií zasiahnuť maximálny počet výletníkov a turistov. Kampaň nie je politicky orientovaná ani zisková. Iniciatívu #niesomprasa môže podporiť každý – zodpovedným správaním sa v prírode, šírením myšlienky na sociálnych sieťach či registráciou podpory na webe www.niesomprasa.sk.

Základné body iniciatívy #niesomprasa sú spracované formou jednoduchého Desatora cool výletníka“. Upozorňujú okrem iného na stopu, ktorú necháva v prírode každý odhodený predmet – hoci sa časom rozloží. Čas rozpadu totiž nie je vždy krátky. Papierovej vreckovke to trvá asi päť mesiacov, banánovej šupke ešte o mesiac dlhšie. Nočnou morou milovníkov prírody sú vlhčené utierky alebo cigaretové ohorky. Tie sa rozkladajú aj pätnásť rokov!

Kampaň #niesomprasa nie je politicky orientovaná ani zisková. Záštitu jej dali CEEV Živica, Klub slovenských turistov, Národná asociácia horských vodcov Slovenskej republiky a Národný park Muránska planina.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia