Bolieva vás hlava? Môže byť za tým aj nedostatok magnézia

Bolieva vás hlava? Môže
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-06-07 00:30:00 |

Bolesť hlavy a migrény patria k tým najnepríjemnejším zdravotným problémom. Skôr, ako siahnete po tabletke, skúste si doplniť magnézium.

Nedostatok magnézia môže spôsobovať celý rad problémov – od spomínanej bolesti hlavy cez poruchu sústredenia až po neznesiteľné svalové kŕče či búšenie srdca. 

Nie nadarmo sa mu hovorí aj „prvok života". Toto pomenovanie dostal preto, že je nevyhnutný pre existenciu väčšiny tvorov na zemi. Magnézium zodpovedá za svalové sťahy srdca, usmerňuje výmenu informácií medzi jednotlivými nervovými bunkami a podieľa sa na tvorbe viac ako 300 enzýmov. Na jeho dostatok by sme mali obzvlášť dbať pri stálej ale i zriedkavej psychickej a fyzickej záťaži.  Odporúčaná denná dávka je 375  mg na osobu na deň. Potreba magnézia sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom, v tehotenstve a pri dojčení či ochoreniach srdca.  

Keď telu chýba

Za nedostatkom magnézia stoja mnohé problémy. Najbadateľnejšie sú svalové kŕče, no veľmi nepríjemným prejavom môžu byť aj úzkosť a depresie. Posledné výskumy totiž dokazujú, že nedostatok magnézia nevplýva len na fyzickú stránku zdravotného stavu. Magnézium je zodpovedné za reguláciu hladiny vápnika a glutamátu v bunkách.  Ich prebytok v organizme je nežiaduci, pretože poškodzuje neuróny. Mnohých ľudí, ktorí nemajú v tele dostatok magnézia trápi aj nespavosť, závrate, silné migrény, vysoký krvný tlak, problémy so srdcom, vyčerpanosť, únava, problémy s pamäťou a učením sa.

Čo s jeho nedostatkom?

V ideálnom prípade sa o jeho optimálnu hladinu postará vhodná strava a tekutiny. Nájdeme ho napríklad v zelenej zelenine, orechoch, semenách, celozrnných výrobkoch a vo vode. Avšak nachádza sa v nich ale len v malých dávkach. Za výborné zdroje horčíka sú považované ďatle, banány, ananás, mandle, kešu, strukoviny ako hrach, či varená šošovica, špenát, artičoky, varené kuracie mäso, sezamové semeno, droždie, pšeničné klíčky a tuniak.

V súčasnosti je ale zložité získať dostatok magnézia  z jedla. Riešením preto môže byť užívanie výživových doplnkov. Nájdete ho napríklad v šumivých tabletách, ktoré stačí rozpustiť vo vode a vypiť. Pre tých pohodlnejších je dobrou voľbou MaxiVita Magnézium 400mg vo forme prášku nachádzajúceho sa v malých vrecúškach. Obsah stačí vsypať do úst a nechať rozpustiť. Vďaka tomu sú aktívne látky rýchlejšie vstrebateľné a účinok rýchlejší. 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia