Milujete sladké? Nezabúdajte, že cukor môže narobiť viac škody ako osohu

Milujete sladké? Nezabúdajte, že
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-26 19:30:00 |

Tiež máte slabosť na čokoládu a za každým jedným kúskom si musíte dať ďalší? Na vine je cukor. Ten spôsobuje pocit, že sladkého potrebujete stále viac.

Aj tu platí všetkého veľa škodí. Veľké množstvo cukru môže spôsobiť zdravotné ťažkosti aj závislosť. Poznáte rozdiel medzi sacharidmi a cukrami a viete, prečo by sme ich mali v zdravom jedálničku obmedziť?

Podľa odborníkov je najhoršou možnosťou, ak sladkosťami zaháňame hlad. Cukor vás zasýti len na chvíľu. Oveľa lepšie sa najete z vyváženej stravy, ktorá obsahuje dostatok bielkovín, tukov, komplexných sacharidov, minerálov a vitamínov. Viacerí zas čokoládou zaháňajú stres, pretože sladká chuť navodzuje pocit harmónie a pokoja. Sladkosti si od detstva spájame s príjemnými chvíľami. Mikulášske balíčky, veľkonočné vajíčka či odmena za dobré známky v škole. Ako deti sme si na sladké rýchlo zvykli a mnohým to ostalo až do dospelosti. Cukru potrebujeme stále viac a ľahko vzniká závislosť.

Nadmerný príjem cukrov môže byť tiež príčinou viacerých chorôb. „V prvom rade je to nadváha a obezita. Častým ochorením je cukrovka. Nesmieme zabudnúť ani na celulitídu, bolesti hlavy, zubný kaz či problematickú pleť. Možno ani netušíte, že za vašimi ťažkosťami je práve veľké množstvo cukru,“ upozorňuje odborníčka Martina Dvořáková.

To neznamená, že musíte vyradiť všetky sacharidy. Pozor si treba dať na tzv. rýchle cukry. „Pri nárazovom podaní väčšieho objemu rýchlych cukrov sa nám prudko zvýši hladina krvného cukru. Na túto situáciu okamžite reaguje hormón inzulín, ktorý má na starosti udržiavanie stabilnej úrovne krvného cukru, a to tým, že ju rýchlo stiahne na minimum a my pocítime veľký hlad. Prijmeme rýchle cukry, hladina znova vystrelí a celý proces ide nanovo,” vysvetľuje Dvořáková. Takéto jednoduché sacharidy nájdete prevažne v sladkostiach a sladených nápojoch.

Odborníci sa však zhodujú, že s mierou si môžeme dopriať aj sladkú odmenu. Vyskúšať môžete napríklad proteínové guľôčky, ktoré obsahujú znížené množstvo sacharidov a viac proteínov. Sú zdravšou alternatívou čokoládovej tyčinky. Podľa výživovej  špecialistky „100 g obyčajnej mliečnej čokolády obsahuje až 60 g sacharidov,  z ktorých 90 % tvoria jednoduché cukry. Obsahuje tiež 30 g tuku, a to je ešte dôležitejšie pozrieť sa, akého.“

Sladkú dobrotu si nemusíte odoprieť ani počas diéty. Pozor si však musíte dať na množstvo a výživové hodnoty. V tomto období je preto ideálne siahnuť po verziách s minimom cukrov a sacharidov alebo po lowcarb dezertoch.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia