Transgender pár zverejnil fotky pôrodu do vody

Transgender pár zverejnil fotky
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook/Yuval Topper-Erez
2020-05-26 00:30:00 |

Je to odvážny krok, nad ktorým rozmýšľali vyše roka. Nakoniec si povedali, že svetu ukážu intímne fotky z pôrodu. NIe ženy, ale muža...

Príbeh Yuvala a Matana Topper-Erezovcov získal svetovú mediálnu pozornosť, keď sa Yuval v decembri 2011 stal prvým izraelským transgender mužom, ktorý otehotnel a porodil.

Dnes Yuval s manželom Matanom vychovávajú už tri deti, 8,5-ročnú dcéru, 6,5-ročného syna a  ročného Tiga. Tri roky po tom, ako sa Yuval a Matan stali po prvýkrát rodičmi, ich izraelské ministerstvo vnútra uznalo za dvoch biologických otcov. Boli šťastní, lebo za to dlho bojovali. Keď boli staršie deti malé, oboch volali otecko, teraz ich volajú menami. 

Najmladší potomok prišiel na svet vlani v máji. „Bolo to moje štvrté tehotenstvo a čakal som svoje tretie dieťa. Bolo to ťažké tehotenstvo, fyzicky aj emocionálne. Vždy som miloval pôrodné fotografie a tak som sa rozhodol, že si ich nechám urobiť aj ja,“ povedal Yuval po tom, ako ich nedávno zverejnil na svojom facebookovom profile.

Yuval si uvedomuje, že s Matanom nie sú bežným párom a dlho váhal, či to má urobiť alebo nie. I keď pôrodné fotografie nie sú dnes už žiadnou zvláštnosťou, vidieť pôrod muža je predsa len niečo iné. Najprv ich ukázal iba priateľom a známym a až po pozitívnych reakciách sa rozhodol ukázať ich celému svetu. Trvalo to vyše roka, než sa odhodlal k tomuto kroku. „Okrem iného dúfam, že tento album bude inšpirovať pôrodníkov a budúcich otcov – morských koníkov (mláďatá morských koníkov rodia samci a sú výbornými otcami – pozn. redakcie),“ napísal.

Pár žije na severe Anglicka. Magické okamihy narodenia Tiga zachytila fotografka Tara Leach. Narodil sa 8. mája 2019 o 5.55 ráno doma za pomoci dvoch pôrodných asistentiek. Jedna z nich pomáhala prísť na svet aj dvom predchádzajúcim deťom páru a stála pri Yuvalovi aj vtedy, keď potratil. Yuval verí že jeho fotky aspoň trochu pomôžu k prijatiu transgender ľudí a chce nimi podporiť tiež domáce pôrody.

Fotogaléria


Foto: Facebook./Yuval Topper Erez
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: m.parent24.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia