Málo vápnika môže spôsobiť problémy: V ktorých potravinách ho nájdeme?

Málo vápnika môže spôsobiť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-25 15:30:00 |

Vápnik väčšina z nás spája so zdravím kostí, jeho pozitívne zdravotné účinky sú však širokospektrálne.

„Tento minerál sa okrem významnej stavebnej funkcie zúčastňuje na kontrakcii svalových vlákien vrátane tých v srdci, optimalizácie procesu trávenia či prenosu nervových vzruchov. Ako dôležitá súčasť procesu zrážania krvi je potrebný pri akomkoľvek zranení,“ hovorí všeobecná lekárka a odborníčka na výživu Alexandra Frolkovičová.

Vápnik ovplyvňuje rast kostí, preto treba u detí a mládeže dbať na jeho dostatočný príjem. Na vápnik by však nemali zabudnúť ani tehotné ženy, pretože približne 80 percent všetkého vápnika v kostiach novorodencov sa do nich zabuduje počas tretieho trimestra matkinho tehotenstva. Na dostatočný príjem vápnika by mali dať pozor aj seniori, lebo vo vyššom veku začína postupne rednúť kostná hmota a zvyšuje sa riziko osteoporotických zlomenín.

Najbohatším zdrojom vápnika je podľa lekárky mlieko a mliečne výrobky, teda živočíšne produkty, avšak nachádza sa aj v rastlinných potravinách, najmä v strukovinách, sóji a výrobkoch z nej, napríklad v tofu. Tiež v brokolici, špenáte, kapuste, bylinkách, napríklad petržlenovej vňati, pažítke či bazalke, ale aj orechoch a semenách.

Ľudí podľa štatistík najčastejšie trápia močové kamene tvorené vápnikom. Príjem vápnika však nezvyšuje riziko ich vzniku. „Ak vápnik prijímame v jeho prirodzenej forme, teda ak je súčasťou našej stravy, v ideálnom prípade tej rastlinnej, riziko tvorby močových kameňov znižujeme,“ tvrdí Frolkovičová.
 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia