Nečakaný dôsledok 15 neúmyselných chýb rodičov na detské zdravie

Nečakaný dôsledok 15 neúmyselných
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-18 14:30:00 |

Rodičia sa prirodzene obávajú o zdravie svojich detí a ich stravovacie návyky, ale niekedy v snahe robiť všetko najlepšie, im svojimi rozhodnutiami ubližujú.

Prinášame zoznam 15 najčastejších chýb, ktorými budujeme u detí zlé stravovacie návyky a ovplyvňujeme tak ich zdravie do budúcnosti.

1. Podplácame ich sladkosťami

Toto je stratégia, ktorú uplatňujú mnohí rodičia. Jedlo by sa však nikdy nemalo používať ako odmena, pretože dieťa si vytvára obraz o „dobrých“ a „zlých“ potravinách, čo v budúcnosti môže viesť k odmietaniu zdravších variantov jedál.

2. Nútime ich do jedla

Štúdie ukázali, že prílišné tlačenie na dieťa, aby jedlo, môže viesť až k strachu. Je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti bude mať voči jedlám, ktoré „muselo“ jesť, úplný odpor a keď bude rozhodovať o sebe samo, prestane ich jesť.  A to je predsa škoda...

3. Schovávame nezdravé dobroty mimo dosah

Rodičia to často robia preto, lebo vedia, že deti sa jednoducho nedokážu ovládať a pravdepodobne ich zjedia. Štúdie však ukázali, že tadiaľto cesta nevedie. Keď sa deti dostanú mimo domov, dokážu sa práve takýmito vecami doslova prejesť, aby si ich do sýtosti užili. Múdrejšie je nechať ich na očiach, no nemalo by ich byť veľa a väčšiu časť „mlsiek“ by malo tvoriť zdravé občerstvenie.

4. Podávame im nevýrazné zeleninové jedlá

Prinútiť deti jesť zeleninu je často dosť ťažké, lebo sama o sebe má nevýraznú chuť alebo chuť, ktoré nie je deťom práve po vôli. Stačí však malá zmena – trochu dresingu, syrovej omáčky či pokojne aj mierne pálivej a je pravdepodobné, že zelenina zmizne z taniera raz-dva.

5. Zmierime sa s tým, že naše dieťa je veľmi vyberavý jedák

Ako rodičia by sme nemali nikdy rezignovať v snahe dopriať deťom kvalitnú a zdravú stravu. I keď niekedy nás premôžu pocity frustrácie, treba sa pokúšať ďalej, meniť stratégie, hľadať nové možnosti. Je dokázané, že po viacerých pokusoch môžu zmeniť názor aj tie najodolnejšie deti.  

6. Dávame deťom príliš veľké porcie

Je dôležité mať na pamäti, že brucho vášho dieťaťa je omnoho menšie ako vaše, takže s veľkosťou porcií netreba preháňať. Môže to viesť k zbytočnému prejedaniu sa a rozvoju negatívnych stravovacích návykov.

7. Nútime deti porciu dojesť

Podľa štúdií je pravdepodobné, že táto technika zlyhá, lebo v dlhodobom horizonte vedie akurát k znechuteniu jedla. Nechajte ho zjesť toľko, koľko vládze. Odmeňovať deti za skonzumovanie celej porcie tiež nie je dobrým rozhodnutím.

8. Neberieme deti k vareniu

Podľa odborníkov na výživu je dôležité, aby deti boli súčasťou procesu prípravy jedla od nákupu ingrediencií až po uvarenie celého jedla. Deti tak s väčšou pravdepodobnosťou jedlo zjedia.

9. Nedovolíme deťom hrať sa s jedlom

Môže sa to zdať zvláštne, lebo rodičia sú na to obvykle priam alergickí. Štúdie však ukázali, že deti si s väčšou pravdepodobnosťou zjedia jedlo, s ktorým sa mohli hrať.

10. Pripravujeme vizuálne neatraktívne porcie

Deti vo všeobecnosti veľmi dobre reagujú na farby. Podľa štúdie, ktorú vypracovala spoločnosť Cornell, to isté platí aj pre jedlo. Keď je tanier plný farieb, s väčšou pravdepodobnosťou si z neho jedlo zoberú. Okrem toho je dobré vytvoriť napríklad sendvič v tvare smajlíka alebo nejakého zvieratka. Zapojte kreativitu!

11. Sami v jedle preberáme

Okrem toho, že je pokrytecké, keď od detí žiadame, aby dobre jedli a sami ohŕňame na mnohými jedlami nos, nie je to ani dobrý príklad. Nezabudnite, že deti často odmietajú tie isté jedlá, ktoré nechutia ani nám. Pri žiadnom jedle by sme nemali používať slovíčka typu Fúj a podobne, aby mohli rozvíjať vlastné chute bez ovplyvňovania.

12. Dovolíme deťom jesť pri sledovaní televízie

Nejde o nič nezvyčajné, no je to veľmi nezdravé. Podľa American Journal of Clinical Nutrition to vedie k zjedlu až o 10% viac kalórií oproti tomu, keď deti jedia pri stole a nesledujú televíziu.

13. Držíme pred deťmi diétu

Pri diéte musia rodičia pochopiť, ako to ovplyvňuje ich deti. Deťom často chutia a nechutia rovnaké jedlá ako ich rodičom. Keď dieťa vidí, že rodič diétuje, môže byť v budúcnosti vystavené riziku porúch príjmu potravy.

14. Používame jedlo ako odmenu

S deťmi je niekedy ťažké pohnúť, takže túto techniku ​​používajú rodičia po celom svete. Napríklad im sľúbime sladkosť za vypracovanie domácej úlohy, za upratanie izby a podobne. Mali by sme sa tomu však vyhýbať, lebo štúdie ukázali, že v budúcnosti to môže viesť k emocionálnemu prejedaniu sa.

15. Dávame deťom priveľa občerstvenia

Ak dieťa často medzi jedlami potrebuje niečo „zobať“, nie je to ojedinelý jav. Preťažovanie dieťaťa ľahkými jedlami pomedzi hlavné jedlá môže viesť ku konzumácii menšieho množstva zdravých potravín.

Prečítajte si tiež:

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia