Cyklistické prilby pre malých cyklistov: Toto si pri výbere všímajte!

Cyklistické prilby pre malých
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images
2020-05-16 12:30:00 |

Máte doma cyklistu, ktorý chce jazdiť na bicykli alebo na kolobežke? Výber správnej prilby je veľmi dôležitý. Odborníčka radí, čo by sme nemali podceňovať

Ako správne vybrať cyklistickú prilbu? "Najdôležitejším pravidlom pri jej výbere je osobne si ju vyskúšať. Najlepšie priamo v obchode, prípadne môžete využiť štrnásťdňovú lehotu na vrátenie, ak si ju objednáte cez internet a potom zistíte, že vám nesedí, " radí riaditeľka českej spotrebiteľskej organizície dTest Eduarda Hekšová. Na čo sa teda pri výbere a skúšaní prilby konkrétne sústrediť?

Hmotnosť: čím je prilba ľahšia, tým je to pre cyklistu pohodlnejšie. Ak kupujete prilbu dieťaťu, uistite sa, že nie je príliš ťažká, aby nadmerne nezaťažovala krčnú chrbticu.

Veľkosť: uvádza sa ako obvod hlavy v centimetroch, prípadne písmenami S - XXL. Väčšina prilieb je ale vybavená uťahovacím mechanizmom, s ktorého pomocou je možné prispôsobiť vnútorný obvod prilby hlave v rozpätí niekoľkých centimetrov. Deťom nekupujte väčšie prilbu. Cenou za to, že ju budú môcť dlhšie nosiť, je výrazné zníženie ochrany. Dôležité je, aby prilba na hlave vždy dobre sedela. Ani s uťahovacím mechanizmom nemusí každý model zodpovedať tvaru hlavy. Radšej teda vyskúšajte viac rôznych značiek, aby ste našli takú, ktorá dokonale sadne.

Upínanie: nastavenie dĺžky remienka pod bradou a upravovanie veľkosti prilby po obvode sú dôležité vlastnosti. Väčšinu je možné upravovať po dĺžke, ale niektoré prilby už sú vybavené novým systémom (Trifix), ktorý nie je potrebné nastavovať.

Obvodový sťahovací systém, ktorým sa upravuje veľkosť prilby, sa najčastejšie ovláda pomocou otočného krúžku na temene hlavy - keď otáčate na jednu stranu, prilba sa uťahuje a naopak. Môžete sa však stretnúť aj s inými variantmi ovládania. Pracka, ktorou sa zapína pásik pod bradou, by mala ísť ľahko rozopnúť a tiež ovládať jednou rukou.

Polstrovanie: zabezpečuje, aby bolo nosenie prilby pohodlné. Je výhodné, keď sú spolu s prilbou dodávané náhradné vložky, pretože najmä vplyvom potu sa mäkké polstrovanie ľahko zničí.

Vetranie: väčšina cyklistických prilieb má vetracie otvory, ktoré znižujú potenie hlavy a zvyšujú užívateľský komfort. Z logiky veci sa môže zdať, že čím viac je otvorov v konštrukcii prilby, tým je krehkejšia a menej bezpečná. Pri nárazových skúškach sa ale ukázalo, že to paušálne neplatí. V každom prípade je dobré, pokiaľ sú otvory v prednej časti prilby zakryté sieťkou proti vniknutiu hmyzu.

Šilt: mal by byť odnímateľný a nemal by obmedzovať výhľad. "Väčšinou je to výbava prilieb určených pre jazdu v teréne alebo prilieb pre voľný čas. Jeho účelom je nielen chrániť pred slnečnými lúčmi, ale tiež napríklad pred konármi, odletujúcimi kamienkami a ďalšími nebezpečnými predmetmi," vysvetľuje Eduarda Hekšová.

Reflexné materiály: mali by byť na každej prilbe a obzvlášť na prilbe určenej pre jazdu na ceste, pretože v súčasnom hustej premávke je každé zviditeľnenie sa výhodou.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia