Práca z domu pri deťoch: Toto je najdôležitejšie, aby ste sa nezbláznili

Práca z domu pri
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-06 06:00:00 |

Polnoc už dávno odbila a vy ešte sedíte so šálkou kávy pri počítači, lebo cez deň ste sa venovali deťom a teraz musíte dohnať veci do roboty?

Každému nejaký čas trvá, než si zvykne na novú situáciu. U nás fungujeme pre koronavírusovú pandémiu v obmedzenou režime už takmer mesiac. Pre ľudí bez detí je zmena v podobe práce z domu o niečo jednoduchšia, lebo sa nemuseli razom zmeniť na učiteľov a kuchárov, ale zvládnuť sa to dá aj s ratolesťami.

"Treba si opakovať, že je to stále lepšie ako byť všetci nakazení tým hnusným vírusom,“ hovorí otec dvoch dcér Vlado. Ten zostal aj s manželkou zo dňa na deň pracovať z domu, na čo neboli dovtedy zvyknutí. Ani ich dve akčné deti netrávili doma ani polovicu času čo teraz a tak trvalo celé dva týždne, než pochopili, že teraz budú jednoducho „sedieť na zadku“. Pre Vlada bolo ešte pred pár dňami bežné pracovať v noci a cez deň sa snažil s manželkou striedavo venovať deťom a niečo uvariť. Fungovali tak obaja, až kým si neuvedomili, že sú stále nervóznejší a ratolesti snívajú len o tom, keď nebudú musieť byť s nimi doma, lebo sa to nedá vydržať.

„Keď nám oznámili, že budeme pracovať z domu, najprv som sa potešila. Predstavila som si, ako chytím počítač a 8 hodín budem pri ňom v v pohodlí domova v pyžame, ale dve deti mladšie ako 10 rokov ma rýchlo vyviedli z omylu,“ hovorí mama Lucia. Po dvoch týždňoch fungovania z domu hodnotí homeoffice ako „ekvivalent niekoľkých pracovných miest na plný úväzok.“

„Čo ja by som dala za to, keby som mohla teraz pracovať z domu,“ vzdychne si predavačka Katka. Tá chodí do práce ešte častejšie ako pred touto novou situáciou a tri školopovinné deti sú počas dňa doma často samy alebo s manželom, ktorý využíva čiastočnú prácu z domu. „Absolútne nič nestíham. Chalani sú stále hladní, takže v prvom rade sa snažím niečo uvariť. Našťastie, varí aj manžel, ale tiež nemá veľa času. Na nejaké spoločné učenie nám jednoducho naozaj nezostáva takmer žiadny priestor. Zmierila som sa s tým, že sme úplne poľavili a nejako to potom dobehnú. Ich školy online vyučovanie nerobia a ja ich nedokážem kontrolovať, koľko toho robia, keď nie sme doma. Väčšinou majú v rukách mobily. Čo už. Tak si hovorím, len aby sme to v zdraví prežili.“

Ako to prežiť bez ujmy?

Pred tým, ako upadnete do depresie a podľahnete pocitu zlyhania po zhliadnutí dokonalých facebookových či instagramových profilov dokonalých rodičov aj v týchto nezvyčajných časoch, odporúča výkonná riaditeľka Raising Children Network Julie Green vykašľať sa na nich a zamerať sa na určenie akejsi vašej rodinnej rutiny. Práve tá dokáže udržať chod domácnosti aj výchovu v týchto časoch ako-tak pod kontrolou. „Rutiny sú dôležité pre to, aby sa deti aj dospelí cítili bezpečne,“ hovorí odborníčka. Pripomína, že tiež nám pomáhajú minimalizovať konflikty.

Toto sú 4 základné zložky, ktoré sú nevyhnutné pre zvládnutie práce z domu pri deťoch vo fyzickom aj psychickom zdraví:

Spať, dýchať, jesť a byť v kontakte

Autorka kníh o odolnosti detí všetkých vekových skupín z austrálskeho Melbournu Sharon Wittová hovorí, že kľúčové zložky, ktoré deti potrebujú, sú: spánok, čerstvý vzduch, občerstvenie a sociálne pripojenie.

„Rodičia poznajú svoje deti najlepšie, každé je iné. Ale vo všeobecnosti je potrebné, aby všetky mali dostatok spánku, dodržiavali nejaký režim a mali čo jesť,“ hovorí. I počas prísnych opatrení pre koronavírus by sme sa mali snažiť zobrať ich aspoň párkrát do týždňa na čerstvý vzduch, niekam mimo ľudí. Ideálny je les, keď to nejde, dať si aspoň polhodinovú prechádzku.

Rovnako dôležité je tiež sociálne spojenie s ľuďmi aj mimo rodiny, preto by ste nemali úplne zavrhnúť elektroniku. Pobádajte deti, aby sa spojili so spolužiakmi či kamarátmi. So starými rodičmi sa môžu porozprávať cez telefón, Skype, FaceTime či iným spôsobom. Niektorí to dokonca „vyšperkovali“ až tak, že starí rodičia hrajú s deťmi spoločenské hry online alebo im čítajú rozprávku. „Deti tiež môžu napríklad napísať list kamarátovi, tie menšie pripraviť obrázok a prostredníctvom e-mailu ho s pomocou rodičov odoslať adresátovi,“ radí Wittová.

Zavedenie rutiny do praxe (tipy psychologičky Lei Watersová z Centra pre pozitívnu psychológiu University of Melbourne)

1. Vytvorenie rodinnej dohody

Stanovte si, čo bude mať kto na starosti a načrtnite, ako by to malo vyzerať. Deťom nestačí veci povedať, je potrebné im ich ukázať. Dajte priestor aj ich návrhom (ak sú na to už dostatočne veľké).

 2. Vytvorenie zón v dome

Samozrejme, toto sa ľahšie povie, ako urobí, ak bývate v byte s jednou spálňou, ale stále je možné rozlišovať jednotlivé zóny. Snažte sa vytvoriť zónu na učenie, zónu na hranie, zónu na oddych, zónu na prácu a podobne.

3. Vytvorte si harmonogram dňa

Pracovné dni by mali mať iný harmonogram ako víkendové. Snažte sa o istú pravidelnosť. Deti nemusia vstávať o 7.00 ako v čase, keď chodia do školy, no nemali by cez týždeň zostávať v posteli celé dopoludnie. Dohodnite sa, kedy sa budú venovať škole, kedy zábave, kedy sa budú angažovať pri domácich prácach. Tento scenár by ste mali s malými odchýlkami dodržiavať každý pracovný deň. Víkendy by mali byť úplne iné, voľnejšie. Vtedy treba zabudnúť na školu a učenie a venovať sa úplne iným aktivitám. Teraz máte viac priestoru na spoločne strávený čas, tak ho využite.

Učenie sa s deťmi

Mnoho rodičov má obavy, že ich deti začnú bez klasického vyučovania zaostávať. Odborníčka im odkazuje, aby sa hlavne upokojili. „Doženú to neskôr, nebojte sa,“ zdôrazňuje. „Neexistuje žiadna školská polícia, ktorá by vám dala pokutu za to, že niečo nestihli,“ pripomína Wittová. Navrhuje, aby ste ani doma nedržali deti nad školskými úlohami dlhšie ako 45 minút v kuse. „Deti sa dlhšie nesústredia, preto je veľmi dôležité robiť prestávky,“ radí.

Deťom by malo byť jasné, že aj vy potrebujete pracovať a potrebujete na to svoj pokoj. „Aj v tomto bode je rutina dôležitá,“ zdôrazňuje Wittová. V tomto čase nie je vôbec zlyhaním, keď im dovolíte elektroniku. Naučte ich pracovať s internetom, kde nájdu aktuálne množstvo podnetov a zaujímavých aktivít. Nezabudnite však kontrolovať, čo vyhľadávajú a ako sa bavia.

Neporovnávajte a nezúfajte

Wittová tiež varuje pred trávením príliš veľa času vyhľadávaním inšpirácií pre domácu školu. „Vyberte si jednu aktivitu, ktorá je podľa vás práve pre vaše deti zaujímavá, nedokážete obsiahnuť všetko,“ podotkla. Ani to, keď na každý deň vymýšľate nové a nové činnosti, nie je dobré. Jednej aktivite či téme by ste sa mali venovať aspoň týždeň, aby ste v deťoch nevyvolávali zmätok.

Užívajte si blízkosť, spolupracujte, hrajte sa spolu a užívajte si to v rámci možností. „Tento čas je skvelou príležitosťou pre rodiny, aby sa znovu spojili,“ dodáva odborníčka a pripomína, že deti prosperujú len v rodine, ktorá trávi čas spoločne, je šťastná a súdržná.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia