Nepochopiteľná zábava školákov v čase pandémie: Nerobí to aj vaše dieťa?

Nepochopiteľná zábava školákov v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-02 07:30:00 |

Z kanadských žartíkov, ktorými sa v posledných týždňoch poznamenaných opatreniami pre zúriacu pandémiu koronavírusu bavia niektoré deti, zostáva rozum stáť.

Po sociálnych sieťach sa šíria prosby učiteľov aj rodičov, aby sme viac dávali pozor na to, čo robia deti vo voľnom čase. Namiesto toho, aby sedeli doma, našli si bizarnú zábavku. O čo ide? Partia mladých ľudí, väčšinou stredoškolákov, si na verejnosti vyhliadne obeť, obvykle nič netušiaceho staršieho človeka a zakašľú mu do tváre. Potom so smiechom utečú preč. Pre seniora, ktorý sa vybral na nákup alebo vyvenčiť svojho psíka, je to veľmi nepríjemná a tiež nebezpečná skúsenosť. 

Ako sa píše v jednom zo statusov na sociálnej sieti Facebook, „svoje primitívne správanie neskôr zverejňujú a pretekajú sa v tom, kto je v tomto ohľade lepší, čiže drzejší a hlúpejší.“ Podobné videá sa momentálne šíria na sociálnych sieťach po celom svete a pravdepodobne odtiaľ sa inšpirovali aj deti u nás. Nielen v Bratislave a iných veľkých mestách, ale aj v menších mestečkách. „Prosíme rodičov školákov, aby svojim deťom vysvetlili, že takéto nemiestne vtipy sú nielen hlúpe, ale aj nebezpečné. Takisto treba zdôrazniť prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť rodičov,“ upozorňuje napríklad Obchodná akadémia v Senici.

„Prosíme, aby ste deťom zdôrazňovali, že všade na verejnosti je povinné nosiť na tvári ochranné rúško. Opakovane pripomíname, že stále platia krízové nariadenia, na základe ktorých je potrebné obmedziť pohyb vonku na nevyhnutné minimum. V prípade prechádzky do prírody je takisto potrebné mať na tvári rúško. Aj keď k tomu súčasné jarné počasie láka, prosíme, aby ste to mali na pamäti a neposielali deti samé von alebo na ihriská,“ vyzýva vedenie školy. Podobné výzvy zverejnili viaceré školské zariadenia. Upozorňujú tiež rodičov, aby zakázali počas prerušeného školského vyučovania svojím deťom brigádnicku činnosť napr. v supermarketoch, ktorá sa tiež rozmohla. K bizarným zábavkám patrí aj pľutie na potraviny vyložené v supermarketoch.

Zdá sa, že prijaté opatrenia si stále veľa ľudí vysvetľuje po svojom. Svedčia o tom aj húfne víkendové aktivity celých rodín a skupín, ktoré sa vybrali na rôzne miesta. Šok zažili v sobotu napríklad obyvatelia Brezovej pod Bradlom, keď sa k Mohyle Milana Rastislava Štefánika začalo hrnúť množstvo ľudí, medzi nimi aj rodiny s malými deťmi a podľa ešpézetiek na autách bolo jasné, že nejde iba o návštevníkov z okolia. V nedeľu obec prístup k mohyle musela uzavrieť. Podobné skúsenosti majú aj iné obce, v katastri ktorých sa nachádzajú turisticky zaujímavé miesta. Odborníci pritom tvrdia, že opatrenia majú veľký zmysel, rovnako aj povinné nosenie rúšok.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia