KORONAVÍRUS Ako často teraz prať posteľnú bielizeň?

KORONAVÍRUS Ako často teraz
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-01 00:30:00 |

Počas pandémie koronavírusu je nevyhnutné udržiavať domovy čo najčistejšie. Prieskumy však ukazujú, že na posteľnú bielizeň zabúdame!

Experti varujú, že väčšina z nás čaká s výmenou posteľnej bielizne príliš dlho. Upozorňujú, že práve postele sú často domovom nepríjemných choroboplodných zárodkov a v tejto dobe je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby boli čisté. A najmä vtedy, ak žijete v spoločnej domácnosti s deťmi či seniormi. Odborníci uvádzajú, že obliečky a plachty by sme mali prať raz týždenne, pretože v nich môžu žiť roztoče spôsobujúce zdravotné problémy, čoho následkom máme slabšiu imunitu.

Ak ste chorí, je nevyhnutné ich prať dokonca viackrát týždenne a vždy by sme mali dať program na práčke minimálne na 60 stupňov Celzia.

Podľa prieskumov meníme posteľnú bielizeň v priemere raz za dva týždne, niektorí dokonca iba raz mesačne a nájdu sa aj takí, ktorí ju pokojne nechajú na posteliach dlhšie. Okrem plachiet a obliečok netreba zabúdať ani na pyžamo, ktoré by sme tiež nemali nosiť dlhšie ako týždeň. Samozrejme, platí to aj pre deti. Keď sa im podarí „okvackať“ ho jedlom, vymeňte ho okamžite! V prípade, že spávate na bruchu, návlečku na vankúš odporúčajú experti meniť častejšie.

Mnohí z nás možno perú posteľnú bielizeň tak často ako treba, no ešte väčší problém je so samotnými vankúšmi a paplónmi. V skutočnosti je nevyhnutné, a teraz je to o to dôležitejšie, aby sme ich udržiavali tiež čisté. Ak je to možné, mali by sme ich vložiť do práčky každé tri mesiace. Keď bývate v rodinnom dome a máte dvor, použite „techniku“ starých materí a vykladajte ich často na slnko.  

Ako často prať posteľnú bielizeň

  • Obliečky na paplóny a plachty: Raz týždenne
  • Obliečky na vankúše: Raz alebo dvakrát týždenne, ak spíte na bruchu.
  • Samotné paplóny a vankúše: Každé tri mesiace alebo minimálne dvakrát ročne, aby ste ich zbavili roztočov.
  • Chrániče matracov: Každé dva mesiace alebo častejšie, ak máte domáce zvieratá alebo máte alergiu.
  • Matrace: Vyčistite ich aspoň raz za rok
  • Pyžamo: Raz týždenne, v letných mesiacoch častejšie.

Ako odborníci zistili, až 64% ľudí si prinesie potenciálne nebezpečenstvo do postele tak, že sa neosprchuje. Muži sú nedôslednejší ako ženy.

Dodržiavanie osobnej hygieny a vhodnej frekvencie prania posteľnej bielizne a pyžama by mali by dostatočné opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu v prostredí našich spální. Vo svetle svetovej pandémie sa vo všeobecnosti odporúča prať všetko pri vyšších teplotách, aby sme minimalizovali riziko prenosu tohto veľmi chytľavého ochorenia.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia