Deň učiteľov - tento rok stokrát úprimnejší, dnes im zatlieskame

Deň učiteľov - tento
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-28 11:30:00 |

Srdečné ďakujem mieri dnes od rodičov k väčšine učiteľov, ktorí sa s láskou a neúnavnosťou snažia vychádzať v ústrety svojim žiačikom.

Pre vyučujúcich sa dnešný deň stal Dňom učiteľov už v bývalom Československu. Slávi sa aj v súčasnej Českej republike (ČR) pod názvom Deň narodenia Jana Amosa Komenského a na Slovensku ako Deň učiteľov. V tomto termíne sa slávi od roku 1955.

J. A. Komenský sa svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. Vypracoval systém pedagogiky ako vedy. Predstihol dobu, v ktorej žil, keď škola podľa jeho predstáv zostáva naďalej ideálom. S jeho menom sa spája aj slovné spojenie učiteľ národov.

Pre pedagógov sa Deň učiteľov na Slovensku stal počas roka chvíľou, keď žiaci i spoločnosť oceňujú ich prácu. Prezident republiky, minister školstva či predstavitelia samosprávnych krajov pri príležitosti tohto dňa slávnostne oceňujú pedagógov. Uznávajú, že učiteľské povolanie je náročné i príťažlivé. Pripúšťajú, že práca učiteľov nie je docenená, a to sa týka statusu učiteľa i jeho finančného ohodnotenia. 

V iných krajinách si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) ho v roku 1994 vyhlásila za Medzinárodný deň učiteľov. Je pripomienkou spoločného podpísania odporúčania UNESCO a Svetovej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966.

Tento rok, keď deti zostali pre koronavírusovú pandémiu doma, si rodičia školopovinných detí uvedomujú neľahkú prácu, resp. poslanie učiteľov omnoho viac. V diskusiách na sociálnych sieťach koluje množstvo pochvál a uznaní za to, čo všetko sú schopní a ochotní pre svojich žiačikov urobiť. Určite sa nájdu medzi nimi aj výnimky, no väčšina z nich sa prejavila ako svedomití ľudia, ktorí dokážu vymyslieť aj nemožné, aby svojich zverencov motivovali, aj keď nie sú fyzicky spolu. Či sa už stretávajú formou online vyučovania, cez Edupage alebo maily, nechýbajú slová povzbudenia a takmer svorne prezentujú myšlienku, hlavne, aby deti boli zdravé, učivo určite dobehnú, keď budú na to podmienky. „Keď deti nestihnú urobiť všetko, čo som im zadala, nech sa netrápia a netrápte sa ani vy. Hlavne sa nezačnite doma hádať pre domáce úlohy. V prvom rade si užívajte to, že môžete byť spolu, ostatné poriešime potom,“ odkázala napríklad jedna milá pani učiteľka.

Zatlieskajte učiteľom dnes o 17:00

Komenského inštitút a Učiteľ Slovenska vyzývajú všetkých, aby pri príležitosti Da učiteľov poďakovali pedagógom potleskom v oknách či na balkónoch dnes o 17:00.

"Natočte krátke video alebo sa odfoťte a vyjadrite tak čo najosobnejšie svojim učiteľom vďaku za to čo pre vás robia v týchto neľahkých dňoch. Stávajú sa IT expertmi, komunikujú s vašimi deťmi, snažia sa o prípravu čo najzaujímavejšieho vzdelávania, roznášajú úlohy do poštových schránok. Aj napriek tomu, že boli hodení do vody sa nevzdávajú a napĺňajú svoje učiteľské poslanie, hovorí Radoslav Plánička z Komenského inštitútu. ,,Preto by sme radi vyzvali ľudí, aby okrem osobného posolstva vyjadrili vďaku učiteľom aj formou potlesku v oknách či na balkónoch v sobotu 28. marca o 17.tej hodine. Zdravie je aktuálne prvoradé, ale aj teraz potrebujeme pomoc kvalitných vedcov, lekárov, záchranárov a tí by sa nimi nestali bez vzdelávania učiteľov, doplnil.

Iniciatívu Komenského inštitútu ocenil a podporil aj nový minister školstva Branislava Gröhling, ktorý rovnako potleskom poďakuje všetkým slovenským učiteľom a učiteľkám za ich obrovské nasadenie. Veľmi si vážim, že sa v tejto neštandardnej situácii ukázalo množstvo kreatívnych a inovatívnych učiteľov, ktorí sami tvoria online materiály, Youtubové videá či audio nahrávky. Oceňujem tých,

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia