KORONAVÍRUS Vyrobte si rúško doma, má ho aj hovorkyňa záchranárov

KORONAVÍRUS Vyrobte si rúško
Ilustračné foto
2020-03-16 13:30:11 |

Rúška sú v týchto dňoch témou číslo 1. Ak ste si nestihli rúško kúpiť a neviete ho zohnať, nezúfajte. Možností, ako si ho vyrobiť alebo čím ho nahradiť, je veľa.

Rúška, ktoré sa pri hrozbe koronavírusovej infekcie stali jedným z najvyhľadávanejších artiklov, sú u nás nedostatkovým tovarom. Šikovnosť ľudí však nepozná hraníc a na internete už nájdeme množstvo návodov, ako si také rúško vyrobiť. Ak doma žiadne nemáte a vaša tvorivosť je na bode nula, neprepadajte panike. Poslúžiť môže aj nákrčník natiahnutý až na nos, šatka či šál. Ideálne je použiť také, ktoré sú z hrubšieho materiálu. Šikovné maminy vyrábajú jednorazové rúška dokonca aj za papierových vreckoviek. Kým látkové možno po opratí používať opakovane, papierové alebo jednorazové kupované po použití vždy zahoďte. Inak nebudú spĺňať svoj účel.

Štýlové rúška podľa vlastnej fantázie

Pri troche šikovnosti si dokážete rúška určite vyrobiť aj vy. Nájdite si vhodný kus látky, zložte ju na pár skladov, obšite okraje, nepotrebujete k tomu šijací stroj, úplne krásne to zvládnete aj ručne a prišite ušká. Ak máte doma gumu, použite tú, ak nie, vyrobte si ušká z látky. Výborné tipy sú na viacerých internetových stránkach, inšpirujte sa napríklad na www.codokazemama.sk, ktorá združuje šikovné mamy či tvorivamama.sk. Ponúkajú tipy, ale aj strihy a niektoré rúška za prijateľné ceny aj predávajú.

Hovorkyňa záchranárov vo vlastnom rúšku

Príkladom, že to ide aj bez rúška z lekárne, je hovorkyňa Operačného strediska Zdravotnej záchrannej služby (ZZS) SR Alena Krčová. Tá na Facebooku zverejnila fotku vo vlastnoručne ušitom rúšku z hrubej bavlny. Pripomína, že ho možno prať pri teplote 90 stupňov Celzia alebo prežehliť a znovu použiť. Keď to zvládnu ľudia, ktorí sú v dennodennom nasadení, určite to zvládneme aj my ostatní. 

Máte doma dobca? Využite jeho bodynko!

Šikovná žienka Martina ponúka tip, ako sa zhostiť výroby úplne jednoduchého rúška, ktoré nezaberie viac ako 20 sekúnd. A zároveň využijete vyradené bavlnené bodynká, z ktorých už dieťatko vyrástlo.

Poslúžia aj kuchynské utierky

Návodov na výrobu rúška nájdete na internete množstvo. Jeden ponúka taliansky lekár, ktorý názorne ukazuje aj to, ako si správne umyť ruky. On ako hlavný materiál pri výrobe domácej rúšky používa bežné kuchynské utierky. Je to naozaj jednoduché. Stačí oblepiť ich z obidvoch strán obyčajnou lepiacou páskou, k okrajom priložiť gumové krúžky, okraje trochu zohnúť a kancelárskou zošívačkou pripevniť gumky k rúške. Na miesto, kde je nos a ústa, radí priložiť gázu a opäť zošiť zošívačkou. Ak ju nemáte, prichyťte ju ihlou a niťou. Šikovná mama sa vždy vynájde!

Svetová zdravotnícka organizácia WHO zverejnila začiatkom februára video, na ktorom upozorňuje na to, ako rúško správne používať.

​V prvom rade je dôležité nasadiť si ho správne, aby sa namiesto ochrany nestalo zdrojom nákazy. Malo by byť dostatočne tesné a zakrývať nos, ústa a bradu. Nedotýkajte sa ho. Keď si ho dávate dole, dotýkajte sa iba gumičiek, resp. šnúrok, nie prednej časti rúška. Jednorazové rúško zahoďte do uzavretého koša, prípadne vložte do mikroténového vrecka a zaviažte ho. Po odložení rúška, či sa ho už nechtiac dotknete alebo nie, si umyte ruky vodou a mydlom.

Zapojte aj deti

Výroba rúšok môže byť jednou z činností, do ktorej zapojíte aj deti, aby sa doma nenudili. Aj to je jeden z tipov, ako zmyslplne využiť tieto dni, keď je viac ako žiadúce sedieť doma a byť spolu. Posilňovanie imunity na ihriskách si treba nechať na obdobie, keď nás už nebude strašiť koronavírus.

Fotogaléria


Foto: Facebook/Alena Krčová
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia