KORONAVÍRUS Novorodenec s koronavírusom je mimo ohrozenia života

KORONAVÍRUS Novorodenec s koronavírusom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-15 12:30:14 |

Dieťaťu, ktoré sa pred pár dňami narodilo v Londýne matke s koronavírusom a tiež malo pozitívny test, sa darí dobre. Príznaky ochorenia sú len mierne.

Londýnsky novorodenec je najmladším človekom na svete, ktorých ochorel na koronavírus COVID-19. Jeho mamu hospitalizovali v nemocnici v North Middlesex pred pár dňami s podozrením na zápal pľúc, no výsledky testov, ktoré potvrdili koronavírus, boli známe až po pôrode. Na základe toho urobili testy aj bábätku, u ktorého sa potvrdil tiež. Nie je isté, či sa mohlo nakaziť od mamy ešte v bruchu, podľa odborníkov je však pravdepodobnejšie, že sa nakazilo kvapôčkovou infekciou z maminho kašľania. Predchádzajúce testy na menšom počte tehotných žien ukázali, že infekcia z matky na plod neprechádza. Keďže je však vírus ešte stále veľkou neznámou, nedá sa jednoznačne konštatovať, že to nie je možné.

Mama aj dieťa sa zotavujú dobre a sú mimo ohrozenia života. Drobček nemá takmer žiadne symptómy. Odborníci neodporúčajú ani v prípade, že mama ochorie koronavírusom, oddeľovať od nej bábätko a nedojčiť. Naopak, pripomínajú, že materské mlieko obsahuje množstvo živín a veľký význam má tiež úzky kontakt medzi nimi.

U nás je najmladším chorým 2-ročný chlapček

Na Slovensku je do dnešného poludnia potvrdených 54 prípadov koronavírusu, najmladším je 2-ročný chlapček zo Spišskej Novej Vsi, ktorého oznámili ešte v piatok. Z Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, kde jeho stav riešili, bol prepustený do domácej izolácie. Žiadne komplikácie sa uňho neobjavili. Príbuzných testujú.

Najohrozenejší sú seniori, myslite na nich

Podľa doterajších zistení to vyzerá tak, že kým pre malé deti či tehotné ženy nie je koronavírus nebezpečný, pre seniorov je v mnohých prípadoch smrteľný. Odborníci upozorňujú rodičov, aby nedávali deti strážiť starým rodičom a ak majú podozrenie, že mohli prísť do kontaktu s niekým, kto by mohol koronavírus mať, nemali by sa s nimi osobne kontaktovať ani oni. V týchto dňoch je omnoho bezpečnejšie komunikovať cez mobil či sociálne siete a dopriať starým rodičom „pokoj.“ Poučte ich ako sa správať, čomu sa vyhýbať a čo si všímať na svojom zdravotnom stave. Záchranári upozorňujú, že mnohokrát sú zbytočne vystrašení a boja sa o život len preto, lebo nemajú dostatok informácií. 

Neznamená to však, že u mladších ľudí sa nemôže zdravotný stav skomplikovať. V každom prípade treba dodržiavať prijaté opatrenia a vyhýbať sa vo všeobecnosti kontaktu s ľuďmi či návštevám frekventovaných miest. Na verejnosti nie je hanbou nosiť rúško, chránite tým seba aj ostatných. 

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com, sita.sk/Branislav Bibel
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: thesun.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia