Barbie ako zo salónu? Zabudnite! Teraz je plešatá alebo na vozíčku

Barbie ako zo salónu?
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Instagram, Facebook
2020-03-14 00:30:15 |

Pre malé dievčatá boli bábiky Barbie vždy vzorom dokonalosti. Krásne s úžasným účesom, make-upom a postavou, len tak trošku nereálne. S tým je koniec.

Dievčatá sa dokonalej Barbie chceli podobať, tak prestali jesť. V dôsledku tejto nadpozemskej „barbie krásy“ vznikli ochorenia ako bulímia či anorexia. Jedného dňa si pán Mattel povedal dosť! Rozhodol sa reagovať na „inakosť“ dievčat a vytvoril bábiky Barbie, ktoré idú s dobou, a to nielen, čo sa týka módnych trendov. Synonymum krásy už dávno neznamená blond a štíhla, za čo si Mattel ozaj zaslúži obdiv. Bábiky Barbie sú k dispozícii v rôznych odtieňoch pleti, náboženstiev, typoch tela, farbách očí a účesoch. Ani Ken už nie je to, čo býval. 

„Dievčatká sú choré a Barbie nie“, povzdychlo si raz jedno dievčatko v obchode. Jej otázka, prečo to tak je, sa dostala do povedomia ľudí a neobišla ani pána Mattela. Ihneď na tento problém reagoval a dnes v obchodoch už môžeme vidiieť aj bábiky so zdravotným postihnutím. Firma Mattel predstavila bábiku Barbie, ktorá používa invalidný vozík, ďalšiu s protetickou nohou, Barbie s alopéciou, čo je nadmerné vypadávanie vlasov alebo Barbie s kožnou poruchou vitiligo. Bábiku s holou hlavou firma prezentovala s tým, že keď dievčatko z akéhokoľvek dôvodu príde o vlasy, môže sa stotožniť práve s bábikou z tejto rady. To platí ale aj o ostatných bábikách, napríklad Barbie na vozíku bola vlani najpredávanejšou z rady Barbie Fashionista.

„Barbie je už 60 rokov odrazom kultúry a módy a to je kľúčom k trvalému významu značky,“ povedal Kim Culmone, globálny šéf dizajnu spoločnosti Mattel pre Barbie. „V tomto roku bude v našej línii Barbie zahŕňať bábiky odrážajúce telesné postihnutie, aby lepšie zastupovali ľudí a svet, ktorý deti okolo seba vidia. Náš záväzok k rozmanitosti a začleneniu je rozhodujúcou súčasťou nášho procesu navrhovania a sme hrdí na to, že dnešné deti poznajú iný imidž a skúsenosti so značkou. “

„Invalidný vozík bol jednou z najžiadanejších položiek od spotrebiteľov,“ uviedol Mattel. Spoločnosť spolupracovala s odborníkmi v detskej nemocnici pri navrhovaní invalidného vozíka podľa vzoru pre osoby s trvalým fyzickým postihnutím. A čo viac, 12-ročný Jordan Reeves, ktorý má protetickú ruku, pomohol návrhárom pochopiť, prečo je potrebné odobrať protetickú nohu Barbie, aby sa dosiahol realistickejší efekt.

No ani spoločnosť s názvom Makies neostala pozadu. Pomocou trojrozmernej technológie vytvorila bábiky so zdravotným postihnutím. Od vaskulárnych materských znamienok cez celú tvár až po bábiky s barlami či s načúvacím zariadením. Makies má pripravených mnoho verzií a bábiky pre chlapcov a dievčatá sa dajú prispôsobiť.

 

Detičky so zdravotným postihnutím si mnohokrát pripadajú škaredé, nehodné lásky a spoločenského prijatia. A práve bábiky od Mattela či od Makies to môžu aspoň sčasti zmeniť. Choré deti uvidia, že aj bábiky, napriek ich hendikepu, sú krásne.

Bábiky so zdravotným postihnutím nielenže zvyšujú dôveru samotných postihnutých detí, ale normalizujú aj rozdiely medzi širokou verejnosťou. A ak pomôžu dieťaťu mať krajší život a uvedomí si, že aj napriek „inakosti“ je nádherné, tak potom vivat Mattel a Makies.

 

Fotogaléria


Foto: Facebook, Instagram
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: disabilityscoop.com, cafemom.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia