Tento veľký úsmev Emmy neveštil nič dobrého

Tento veľký úsmev Emmy
Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2020-03-10 17:30:38 |

Každé tehotenstvo je úplne iné a originálne. Aj každé bábätko je originál a vyvíja sa svojím tempom. Niekedy je však hneď jasné, že niečo nie je v poriadku.

Mama Vanessa zažila ťažké tehotenstvo so všetkými tromi svojimi deťmi, no všimla si, že keď sa narodila najmladšia dcérka Emmy, nevyzerala ako jej sestra Charlotte. „Emmy bola ´usmiate slniečko´ bezprostredne po narodení. Mala zavreté očká a obrovský úsmev“, opísala Vanessa. No úsmev nebolo to jediné, čo jej na Emmy nesedelo. Mala neskutočne maličké pršteky, ktoré boli otočené dnu.  Keď to spomenula sestričkám a lekárom, upokojili ju, že sa nič nedeje.

Vanessina intuícia doslova „kričala“ a tak začala zisťovať. A aj zistila! Malé pršteky smerujúce dovnútra môžu byť znakom prítomnosti niekoľkých syndrómov a bola prekvapená, že zdravotnícky personál túto dôležitú skutočnosť prehliadol. Lekári sa jej takmer vysmiali a po ôsmich dňoch ju aj s Emmy prepustili domov s dokonalým zdravotným „skóre“.

Po niekoľkých dňoch však prišla neočakávaná správa. Emmy mala šelest srdiečka a diagnostikovali jej Williamsov syndróm, ktorý je dosť vzácny. Môže sa vyznačovať problémami s učením, výraznými rysmi tváre a srdcovými problémami.

V roku 2013 odvážna Emmy zvládla operáciu srdiečka, pri ktorej sa jej dvakrát zastavilo. Pre rodičov to bol dlhý a nekonečný týždeň, keď videli svoju malú a bezmocnú dcérku a prístrojoch, ktoré ju udržiavali pri živote.

Život s Williamsovým syndrómom

Mnoho ľudí si myslí, že dieťa s Williamsovým syndrómom je stále šťastné. No ono prechádza celým radom emócií ako ktokoľvek iný. Emmy má celkom iné črty v tváričke ako jej súrodenci, bojuje s motorikou a nevie udržať ani ceruzku. Ťažko sa jej sedí v lavici pre oslabené svalstvo, no je to nádherné dievčatko so stále sa usmievajúcimi očkami.

Dnes je Emmy spokojná a darí sa jej priam skvele. „Áno, to je dnes, ale čo bude zajtra a aká bude budúcnosť, nik netuší. Modlíme sa, aby sa stav nezhoršil“, hovorí Vanessa.

„Dúfam, že bude schopná v živote dosiahnuť všetko, čo si zaumieni. Bola by som rada, keby Emmy mohla v budúcnosti šoférovať auto, chodiť na vysokú školu, vydať sa, mať povolanie, na ktoré bude hrdá, a chcela by som, aby si ju v práci vážili. No najviac by som si priala, aby bola v živote šťastná,“ dodala. Príbeh Emmy, ktorá napriek zdravotnému hendikepu napreduje, môže byť pvzbudením pre rodiny, ktoré majú doma dieťa s podobnou diagnózou. Najdôležitejšie je nevzdávať sa.

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia